Για την καθοριστική συμβολή του στην σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, βραβεύθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, Ρούβι Ρίβλιν, σε ειδική τελετή που έγινε στην κατοικία της Πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Άμπα.
Τη «συνέχεια» και «ενδυνάμωση» της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υποδηλώνει η βράβευση παλαιών και νεότερων προσωπικοτήτων που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ Ρούβι Ρίβλιν, σε ειδική τελετή στην κατάμεστη κατοικία της πρέσβεως Ίριτ Μπεν Αμπά, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ανεξαρτησία του Ισραήλ.
Είναι προσωπικότητες «που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών», είπε ο Πρόεδρος Ρίβλιν κατά την ομιλία του. Βραβεύτηκαν εκπρόσωποι τριών διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων, ο Νίκος Παππάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι κάθισαν δίπλα-δίπλα, στην πρώτη σειρά των επισήμων.
Αναγγέλλοντας το πρώτο βραβείο και ξεκινώντας από το σήμερα, η συντονίστρια της τελετής βράβευσης Μαριάννα Πυργιώτη, είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ενδυνάμωσε περισσότερο τη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και συνέβαλε στην έναρξη της τριμερούς εταιρικής στρατηγικής σχέσης Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου». Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το βραβείο παρέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ Νίκος Παππάς.
Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του πατέρα του «αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος προχώρησε στο θαρραλέο βήμα της πλήρους εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ».
Επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου «δόθηκε η πρώτη ώθηση της νέας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών» και έγιναν οι πρώτες ανταλλαγές συναντήσεων κορυφής με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου. Για τη συμβολή του αυτή βραβεύτηκε ο κ. Παπανδρέου.
Βραβεία δόθηκαν και για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ένα στον Βασίλη Παΐσιο Πρόεδρο του Ελληνο-ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της εταιρίας Adama για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων. Ένα ακόμη βραβείο δόθηκε στον Πρόεδρο της Energean Oil & Gas Ρήγα Μαθιό, για τη «δημιουργία γέφυρας συνεργασίας και προώθησης των ενεργειακών σχέσεων, καθώς η εταιρία του διαχειρίζεται δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ και προχωρά σε επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων στη χώρα».
Από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού βραβεύτηκε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, η μουσική του οποίου ακούστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς συνέβαλε να αγαπηθεί η ελληνική μουσική από τους Ισραηλινούς.
Προς τιμήν των Εκδόσεων Καστανιώτη που έχουν μεταφράσει έργα σημαντικών ισραηλινών λογοτεχνών και έχουν συμβάλει στην πολιτιστική προσέγγιση των δύο λαών, βραβεύτηκε ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης, ενώ για το μεταφραστικό έργο της ισραηλινής λογοτεχνίας βραβεύτηκαν οι μεταφράστριες Μάγκυ Κοέν και Χρυσούλα Παπαδοπούλου.
Παρών και βραβευθείς και ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης, για την προώθηση των αθλητικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.
Τέλος, δόθηκε βραβείο και στον Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρο του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης για τη διατήρηση της ελληνο-εβραϊκής κληρονομιάς.
Ο Πρόεδρος Ρίβλιν εξήρε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ αποτελούν πυλώνες του Δυτικού Πολιτισμού. «Ένιωσα σαν στο σπίτι μου στην Ελλάδα», είπε, «γιατί οι Έλληνες και οι Εβραίοι είναι αδελφοί λαοί». Επαίνεσε, δε, την Ισραηλιτική Κοινότητα της Ελλάδας διότι συνεχίζει τους αρχαίους δεσμούς χιλιάδων χρόνων. Αναφερόμενος στους τομείς που ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις, είπε ότι είναι η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, ο πολιτισμός.
Η κατοικία της πρέσβεως ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν: οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και Α. Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, οι πρόεδροι της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ του ελληνικού και του ισραηλινού κοινοβουλίου Δ. Σεβαστάκης και Αγελέτ Ναχμίας-Βέρμπιν, οι βουλευτές της ΝΔ Β. Κικίλιας, Α. Ασημακοπούλου, Κ. Καραγκούνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλος, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της ελληνικής εκκλησίας, της Ισραηλιτικής κοινότητας, φίλοι του Ισραήλ.
[capital]