Καλεσμένος στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» ήταν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην Ελεονώρα Μελέτη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου, τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την τραγωδία των Τεμπών που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Όσα αποκάλυψε
Ο πρωθυπουργός έκανε μία ανασκόπηση στα πεπραγμένα της θητείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε πως οι κάλπες της 21ης Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.
«Κάθε προεκλογική περίοδος έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και κάθε κάλπη έχει τη δικιά της ξεχωριστή κρισιμότητα. Θα έχουμε εκλογές στις 21 Μαΐου, είναι μία κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη. Τα εκλογικά διλήμματα θα αποτυπώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη σαφήνεια. Πιστεύω πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε πάρα πολλά ως χώρα αυτή την τετραετία. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή εάν θα κυλήσουμε πίσω, που πιστεύω ότι μία πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσουμε πίσω μας», δήλωσε.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο MEGA, ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες είναι η ακρίβεια. «Χρέος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από αυτό το φαινόμενο», δήλωσε.
«Αναπόφευκτη η σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σύγκριση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της πολιτικής, καθώς οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.
«Θέλω να συγκρίνομαι με τον ίδιο μου τον εαυτό κι επειδή βάζω τον πήχη ψηλά, θέλω να κάνω την αυτοκριτική μου για να δω πως μπορώ ο ίδιος να βελτιωθώ. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής, γιατί οι πολίτες έχουν επιλογές. Δύο είναι τα κόμματα τα οποία αυτή τη στιγμή μπορούν να διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές. Γι’ αυτό και η σύγκριση αυτή γίνεται αναπόφευκτα από τους πολίτες», δήλωσε.
«Είχα την τιμή να είμαι τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και ο κος Τσίπρας ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός πριν από εμένα και είναι πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός. Στο μυαλό των πολιτών αυτόματα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τι πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη τετραετία επί Τσίπρα και τι πέτυχε επί δικών μου ημερών. Δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση που ο ίδιος επιδιώκω, είναι το φυσικό αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος που ο πρωθυπουργός έχει εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό ρόλο να παίξει. Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, αλλά και υποψήφιο πρωθυπουργό και γι’αυτό και δημιούργησε σύγχυση η στάση του ΠΑΣΟΚ για τον περιβόητο άγνωστο «χ». Σίγουρα η πολιτική είναι μια συγκριτική διαδικασία. Θα ήθελα η ψήφος και στο πρόσωπό μου και στο κόμμα του οποίου ηγούμαι να είναι θετική. Γι αυτό μιλάω για τον απολογισμό μας. Τονίζω τη συνέπεια λόγων και έργων.» ξεκαθάρισε.
Ακόμη, ανέφερε πως μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να έκανε λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας της, ωστόσο πραγματοποίησε τις κεντρικές τις δεσμεύσεις.
«Οι ερωτήσεις που μου κάνουν τα παιδιά μου είναι ωμές»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην Youtuber Νεφέλη Μεγκ, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
«Η πολιτική είναι και επικοινωνία. ήθελα να εκτεθώ στις σκληρές ερωτήσεις ενός νέου κοριτσιού 25 ετών», είπε και συμπλήρωσε πως σε αυτή την ηλικία βρίσκεται η μεγάλη κόρη του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να ακούσει τις ερωτήσεις της νέας γενιάς, οι οποίες του θυμίζουν τα ερωτήματα που του απευθύνουν τα παιδιά του, όπως δήλωσε ο ίδιος.
«Πολλές φορές οι ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά μου έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ ωμές και δεν συμβιβάζονται με τις απαντήσεις που θα δώσω και πιέζουν και εκφράζουν τις ανησυχίες μίας γενιάς που πρέπει επιτέλους να αποκτήσει πολιτική έκφραση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές συμβουλεύεται τα παιδιά του και μάλιστα αποκάλυψε στην Ελεονώρα Μελέτη μία συζήτηση που είχε με την μικρή του κόρη.
«Βεβαίως και τα ακούω, έρχονται με ιδέες και προτάσεις που δεν τα είχα σκεφτεί. Η μικρή μου κόρη ασχολείται με θέματα δημόσιας υγείας. Ήταν η πρώτη που μου μίλησε για δημόσιες πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον κύκλο των γυναικών και την εμμηνόπαυση. Ήταν ένα θέμα που δεν είχε περάσει από το μυαλό μου», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα εξαγγείλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες «εδώ οι γυναίκες έχουν ένα πρόσθετο κόστος που οι άνδρες δεν το έχουν. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις. Ήταν ιδέα της κόρης μου».
Το TikTok ως εργαλείο επικοινωνίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χρήση του TikTok ως εργαλείο προσέγγισης των νέων. Όπως τόνισε ο ίδιος, για να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς η πολιτική θα πρέπει να αξιοποιήσει τα κανάλια που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους.
«Το TikTok είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολύ μεγάλη δύναμη, γεννά όμως και πολλά ερωτηματικά, γιατί είναι ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε στην Κίνα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως δημόσια πρόσωπα στο πως αξιοποιούμε τέτοια εργαλεία. Στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή και έχω απαγορεύσει σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να το έχουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ για να επικοινωνήσω με τους νέους».
«Είναι εντυπωσιακό πως οι νέοι άνθρωποι βλέπουν και μπορούν να γίνουν δέκτες μηνυμάτων μέσω του TikTok. Εάν θέλουμε να τους ακούσουμε κι εμείς, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κανάλια που χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους», δήλωσε.
Για το δυστύχημα στα Τέμπη
Με το πανελλήνιο να εξακολουθεί να είναι παγωμένο ένα μήνα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ανέλαβε εξαρχής το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη αυτή τραγωδία για όλους μας και για μένα προσωπικά. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη γι’ αυτό που έγινε. Από την πρώτη στιγμή δεν κρύφτηκα, είπα ότι αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί», δήλωσε αρχικά.
«Έπρεπε το σύστημα τηλεδιοίκησης, παρότι λειτουργούσε τοπικά στη Λάρισα, να είναι έτοιμο σε όλη την έκτασή του. Δεν ήταν, αλλά ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Το ερώτημα όλων μας είναι πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα; Πες μας, μου λένε τα παιδιά μου, τι θα κάνεις ώστε να μην ξαναγίνει».
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, τα παιδιά του ζουν στο εξωτερικό και χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ: «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπαίνει σε ΜΜΜ και να νιώθει ανασφάλεια», σχολίασε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως η τραγωδία των Τεμπών τον έκανε να σπάσει, όμως έπρεπε να διαχειριστεί την κρίση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
«Αισθάνθηκα μεγάλη πίεση, ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα. Άφησα τα αισθήματα μου όχι να κυριαρχήσουν πάνω στη λογική μου και την ανάγκη να πρέπει να αντιμετωπίσω την κρίση. Μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου, αλλά πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα, την επόμενη ώρα», δήλωσε.
Οι γυναικοκτονίες και η κακοποίηση γυναικών
Πρωτοβουλίες για την παχυσαρκία των νέων και της ψυχικής υγείας των εφήβων θα να ληφθούν μετά τις εκλογές, εφόσον η ΝΔ κερδίσει, είπε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στις κακοποιημένες γυναίκες σημειώνοντας ότι θα συναντηθεί σύντομα με οικογένειες κακοποιημένων γυναικών. «Είναι πολύ δύσκολο να πας σε ένα αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλεις ένα περιστατικό οικογενειακής βίας. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Είχα βρεθεί με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο και σύντομα θα δω όλες τις οικογένειας που έπεσαν θύματα. Καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο «γυναικοκτονία». Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη και πολλές φορές τους ταλαιπωρεί το δικαστικό σύστημα, τις άκουσα τις ιστορίες αυτές και μου γύρισαν τα άντερα. Άρα γρήγορη και τελεσίδικη ποινή δικαιοσύνη. Τις αυστηρότερες ποινές το έχουμε κάνει. Και μετά προληπτικές πολιτικές ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα
κρούσματα».
Το ποδόσφαιρο και οι elite διαιτητές
«Το ποδόσφαιρο έχει διοικητική ανεξαρτησία. Είναι αδιανόητο να μη μπορούμε να έχουμε καλούς σοβαρούς διαιτητές από το εξωτερικό. Το VAR είναι μια μεγάλη πρόοδος για το ποδόσφαιρο. Όμως υπάρχει και από το εξωτερικό σχέδιο εξυγίανσης και εκεί πρέπει να πάμε. Οι αγώνες πρέπει να γίνονται στο γήπεδο. Έχουμε κάνει βήματα στο κομμάτι της οπαδικής βίας. Θέλουμε να έχουμε αντικειμενικές διαιτησίας και να κερδίσει ο καλύτερος. Μεγάλη σημασία να βελτιώνονται οι υποδομές. Ο Παναθηναϊκός αποκτά επιτέλους το δικό του γήπεδο. Όταν μπαίνει κάποιος σε καινούργιο γήπεδο αλλάζουν οι συμπεριφορές».
Οι νέοι και η αντισυστημική ψήφος
Όποιος είναι γεννημένος το 2006 μπορεί να ψηφίσει, είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους νέους «να μην ψάχνουν το τέλειο και το ιδανικό γιατί μπορεί να μην υπάρχει, να κλείσουν μάτια και τα αυτιά στις ακραίες φωνές, στην εγκληματική δράση που ταυτίζει την πολιτική με τη βία. Η πολιτική δεν είναι σε καμία περίπτωση βία. Στη βουλή κάναμε το καθήκον μας στη Βουλή, τώρα είναι η ευθύνη είναι τη δικαιοσύνης και είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Η σχέση του με την Μαρέβα
«Με τη Μαρέβα είμαστε μαζί σχεδόν 30 χρόνια. Περάσαμε ένα διαστημα που δεν ήμαστε μαζί. Όταν ξαναβρεθήκαμε η σχέση μας ήταν πιο δυνατή. Είναι ο άνθρωπος που θα με κρατήσει απόλυτα γειωμένο. Η Μαρέβα σίγουρα θα μου πει την άποψή της με πολύ ωμό τρόπο, θα με πιέσει, δεν έχει πάντα δίκιο προφανώς, και έχει διαφορετικό αισθητήριο. Βλέπει πράγματα τα οποία πολύ απλά εγώ δεν βλέπω. Σίγουρα η μάνα μου είχε ισχυρή προσωπικότητα και η Μαρέβα έχει ισχυρή προσωπικότητα. Είχε και η μάνα μου μέσα στην πολιτική, με τα πάνω και τα κάτω. Βέβαια μου λείπουν οι γονείς μου. Πάντα όταν είμαι στην Κρήτη παίρνω το ποδηλατό μου, κάνω βόλτα, πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς τη γνώμη τους και ξέρεις τι θα σου έλεγαν αν ήταν παρόντες» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη σχέση του με τη σύζυγό του.
Τα τατουάζ και το τένις με την Σάκκαρη
«Έχω παίξει τένις με τη Μαρία Σάκκαρη. Ήταν πάρα πολύ ευγενική μαζί μου. Μου είναι αδύνατον να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος παίζει τένις ενώ ο γιος του Κωνσταντίνος φέρεται να σχετίζεται με την τενίστρια. Μιλώντας για τα παιδιά του είπε «Το κάθε παιδί μου είναι διαφορετικό. Στην οικογένεια μιλάμε πολύ για τα προσωπικά. Μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με τις συντρόφους τους. Έχω ένα παιδί τουλάχιστον που είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που θα πω». Αναφορικά με τατουάζ απάντησε «Τώρα είναι πολύ της μόδας τα τατουάζ. Ίσως κάποια στιγμή να έκανα.. Η σύζυγός μου έχει ένα δελφινάκι.. μου αρέσει η ιδέα αυτή. Αυτές είναι αποφάσεις της στιγμής. Η συμβουλή μου στα παιδιά , λέω, προσέξτε γιατί είναι για μια ζωή, θα είναι εκεί για πάντα».
Οι προσωπικές προκλήσεις και η ανάδειξη του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο
Για τις προσωπικές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η οικογένεια του πρωθυπουργού, για την ανακοίνωση ότι και οι δύο αδερφές του έχουν καρκίνο, και την στήριξη των γυναικών με την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως, «πράγματι δύο από τις 3 αδερφές μου πέρασαν κι περνούν ακόμα μία μεγάλη δοκιμασία και οι δυο την αντιμετωπίζουν με θάρρος, χαμόγελο και αισιοδοξία και ευτυχώς τα πράγματα πηγαίνουν καλά και για την Ντόρα και για την Κατερίνα, αλλά ειδικά για την Κέρινα που ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, ήταν όντως ευκαιρία να αναδείξω κάτι σημαντικό: τον προσυμπτωματικού έλεγχο. Η προληπτική μαστογραφία είναι πολύ χαρούμενος ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννήματα» τρέχει με τέτοιά επιτυχία, έχουμε πάνω από 100.000 γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία. Πως την έκαναν; Πήραν ένα μήνυμα στο κινητό τους που έλεγε ότι «μπορείτε να πάτε σε δημόσια ή ιδιωτική δομή να κάνετε μαστογραφία». Πολλές γυναίκες δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία. Παραπάνω από 6,000 περιπτώσεις έχουν ήδη καρκίνο, δεν το γνώριζαν και φυσικά τώρα που το γνωρίζουν έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητές να γίνουν καλά».
Οι νέοι στόχοι της τετραετίας: Παιδική παχυσαρκία και ψυχική υγεία στους νέους
«Όταν μιλάμε για την δημόσια υγεία, που για μένα είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό, και είναι και προσωπικό στοίχημα, δεν μιλάμε μόνο για τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία είναι μία σημαντική πτυχή, αλλά δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία· είναι τι μπορούμε να κάνουμε πριν φτάσουμε στα νοσοκομεία και ο προσυμπτωματικός έλεγχος που επεκτείνεται και άλλες ασθένειες είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας για την δημόσια υγεία και προσωπικά για την άποψη που έχω για την πρόληψη και την υγιεινή ζωή, εάν αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας, δεν καπνίζουμε, αθλούμαστε, και προσέχουμε τι τρώμε, προσθέτουμε χρόνια ζωής. Και χρόνια καλής ζωής και αυτό δεν αφορά μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Ένα βασικό πρόβλημα που θέλω να αντιμετωπίσω στην επόμενη 4ετία είναι το τραγικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας το οποίο έχει και κοινωνική διάσταση. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι εάν μία οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, και τα φαγητά τα οποία φτιάχνει δεν είναι ποιοτικά, και θα αυξάνουν την παχυσαρκία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για ζητήματα που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία, φαινόμενο που μαστίζει όλη την υφήλιο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το μείζον θέμα της ψυχικής υγείας τους νέους αλλά και για τα φαινόμενα κακοποίησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετιέται επί του ζητήματος.
«Όμως ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας στους νέους. Το βλέπουμε μπροστά μας με πράγματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το bullying, αλλά τις φοβίες, την κατάθλιψη, τα άγχη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τις γυναίκες και την παρουσία τους σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, «στο ψηφοδέλτιό μας θα δείτε γυναίκεια παρουσία απόλυτα ισορροπημένη σε όλες τις θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας».
Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακή βία και της γυναικείας κακοποίησης – Ο όρος «γυναικτονία»
«Στα ζητήματα των γυναικών και εγώ και η σύζυγός μου Μαρέβα, έχουμε ασχοληθεί πολύ με το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών και το κίνημα του Metoo ήταν μία «γροθιά στο στομάχι». Πράγματα που μπορεί να γνωρίζαμε και να μην ήταν τα οποία να αναδείχθηκαν με μεγάλη ένταση στο δημόσιο διάλογο. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη πριν από δύο μέρες, ήμουν σε ένα κέντρο συμβουλευτικής, είδα πώς λειτουργεί το Panic Button, και πόσο σημαντική είναι η τηλεφωνική γραμμή του 15900. Έχουμε κέντρα υποστήριξης κατά της οικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε την αστυνομία μας. πήγα σε αυτά τα κέντρα, μπαίνεις σε έναν χώρο που δεν μοιάζει με αστυνομικό τμήμα είναι ένας χώρος πιο οικείος, πιο φιλόξενος, κατά κύριο λόγο με γυναίκες που υποδέχονται. Είναι πολύ δύσκολο να πας σε αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλεις ένα περιστατικό οικογενειακής βίας, θέλει μεγάλο ψυχικό απόθεμα. Πρέπει είσαι σίγουρη ότι όταν πας δεν θα σε αγνοήσουν ή ότι δεν θα «το βρεις μπροστά σου». Έχουμε αρχίσει να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».