Πανελλήνια θλίψη: Πέθανε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

Πέθανε, σε ηλικία 98 ετών, ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας. Την είδηση για τον θάνατό του έκανε γνωστή με ανάρτησή του το αρχιτεκτονικό γραφείο 4k Architects, που αποχαιρέτησε τον σπουδαίο δημιουργό.

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας: Η ανάρτηση

«Το αρχιτεκτονικό γραφείο 4k Architects αποχαιρετά με βαθύτατη θλίψη τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, που έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών. Αφιερώθηκε με πάθος και όραμα στην αρχιτεκτονική και αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς τους.

Την υπηρέτησε ως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Για την ομάδα μας η δεκαετής, καθημερινή συνύπαρξη μαζί του, υπήρξε ένα σπάνιο δώρο, απέναντι στο οποίο στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη και αγάπη. Η σκέψη του και το έργο του θα συνεχίσουν να αποτελούν μια πολύτιμη κληρονομιά για όλες τις νέες γενιές αρχιτεκτόνων».

Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας θα αποτεφρωθεί στο Κέντρο Αποτέφρωσης της Ριτσώνας στις 12:00. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στους Γιατρούς χωρίς σύνορα.


Κωνσταντίνος Δεκαβάλλα: Το έργο του

Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1924 με καταγωγή από τη Σίκινο. Ο ίδιος είχε μιλήσει στη LiFO και τον Γιάννη Πανταζόπουλο σε μία εκ βαθέως συνέντευξη για τη ζωή και το έργο του.

Στην αρχιτεκτονική, όπως ο ίδιος είχε πει στράφηκε λόγω ενός θείου του, του αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Gorham Phillips Stevens.

Ήταν ο άνθρωπος που έκανε την πρώτη σοβαρή μελέτη του Ερεχθείου, η οποία ακόμα θεωρείται πρότυπη. Παρακολουθώντας τον, ερωτεύτηκε την αρχιτεκτονική.

Μετά τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά του σε Αθήνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη συμμετείχε στον σχεδιασμό του τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Γλυφάδας, το οποίο αποπερατώθηκε το 1954, και στην κατασκευή του ξενοδοχείου Ναυσικά του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Θεωρούσε τον Λε Κορμπιζιέ, τη μεγαλύτερη φυσιογνωμία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής σκέψης κατά τον 20ό αιώνα.

Το 1980 εκλέχθηκε καθηγητής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο EMΠ, όπου δίδαξε μέχρι το 1993 και αυτό που έλεγε στους νέους φοιτητές ήταν ότι «η μάθηση είναι θέμα βούλησης, όχι δασκάλου. Για παράδειγμα, τα αγγλικά είναι μια γλώσσα που την έμαθα μόνος μου, διαβάζοντας κόμικς, βλέποντας ταινίες στον κινηματογράφο και συνάπτοντας σχέσεις με αγγλόφωνες κοπέλες».


Στην ίδια συνέντευξη είχε πει: «Η δόμηση έγινε συνώνυμο της διαφθοράς. Οι άδειες οικοδομής στηρίζονται σε έναν «τσελεμεντέ» που περιέχει αρχιτεκτονικούς όρους».

Στο γραφείο του υπήρχε μία μικρή φωτογραφία της πολυαγαπημένης του Νταίζης, όπως έλεγε. Της συζύγου του που έχασε το 2008. Είχαν παντρευτεί το 1956 αλλά όπως έλεγε ο ίδιος «Παρότι μου λείπει, ευτυχώς δεν πρόλαβε να με δει πολύ γέρο».

Η κοσμοθεωρία του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα ήταν μία και με αυτή πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή όπως είπε ο ίδιος. «Ακόμα και αν κάτι πηγαίνει στραβά, εγώ να το θεωρώ αστείο».

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;