Παραδοχή από τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής – «Ξέραμε για τους νεκρούς στο Μάτι όταν έγινε η συνέντευξη Τύπου»

Στην παραδοχή ότι η ηγεσία της πυροσβεστικής γνώριζε την ύπαρξη νεκρών όταν πραγματοποιήθηκε η περιβόητη συνέντευξη τύπου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι προχώρησε κατά την απολογία του ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης.

Ο κ. Τερζούδης είναι το πρώτο πρόσωπο που άνοιξε των κύκλων των απολογιών στη δίκη για τους 104 νεκρούς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 και η απολογία του είχε διακοπεί για 1,5 μήνα εξαιτίας της δικηγορικής αποχής. Ο κ. Τερζούδης παραδέχθηκε πως γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η η συνέντευξη παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας υποστήριξε ότι η δυναμική του φαινομένου δεν τους έδωσε χρόνο για να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που έκαναν.

Όσα ανέφερε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχτηκε ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής απαντούσε πάντοτε επικαλούμενος κανονισμούς προκειμένου να δείξει πως έπραξε ως όφειλε βάσει νόμου.

«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία, αρνούμενος όμως ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα σχολίασε πως δεν υπήρχε δυνατότητα να επιχειρήσουν τα canadair γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένος. «Τα πράγματα δεν είναι απλά στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Ολα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα» σημείωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής, όπως φαίνεται από τις μαγνητοφωνήσεις. «Εγω γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν» ανέφερε ο κ. Τερζούδης.

«Στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Αναζητούσαν βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν» είπε και συμπλήρωσε σχετικά με το ζήτημα της εκκένωσης που δεν έγινε ποτέ ότι αυτό αποτελεί επιχειρησιακή δράση.

«Κανένας νομοθέτης και σήμερα που μιλάμε δεν νομοθετεί πως θα γίνει μια επιχειρησιακή δράση. Αλίμονο αν παρεμβαίνει ο νομοθέτης στην επιχειρησιακή δράση. Αυτό είναι θέμα της διοίκησης» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Δεν υπήρχε χρόνος. Γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεθνώς για αυτό. Αν δεν υπάρχει χρόνος τι γίνεται…».

Μάλιστα, εξήγησε πως κάθε τραγωδία φέρνει αλλαγές στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ηλεία. «Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε.

Έπρεπε να γίνει η Ηλεία. Το 2018 γίνεται το Μάτι, άλλη ανείπωτη τραγωδία. Ήρθε μετά η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση…βρισκόμαστε στο 2024.

Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει.

Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα» είπε για να καταλήξει: «όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός.

Παρακάτω ο διάλογος

Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Εισαγγελέας: Με το χρόνο που πέρασε επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λαθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσεις να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανιζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει …

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ο Τόσκας και ο Φωστιέρης σας παρέκαμπταν και ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση σας επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη…

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησης σας. Υπόθεση είναι αυτό;

Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές…Ήταν σωστές …

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό της έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι, δεν επιτρέπεται. Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ήταν ανώτατος απόστρατος. Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχε καταθέσει.

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Κατηγορούμενος: Μάθαμε για νεκρούς στις 19.54.19. Τότε ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Κλείνοντας την απολογία του ο κ. Τερζούδης ανέφερε πως δεν θέλει να κάνει αναφορά στους συγγενείς των θυμάτων, αφού «ό,τι και να πει κανείς δεν απαλύνει τον πόνο τους, προτιμώ τη σιωπή».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;