Παρέλαση με σπουδαίο μήνυμα κατά του bullying!

Οι μαθητές του 1ου Λυκείου Καλαμάτας πήραν τη πρωτοβουλία

να παρελάσουν φορώντας μαύρα περιβραχιόνια.Μ’αυτό το τρόπο θέλησαν να περάσουν ένα σπουδαίο μήνυμα κατά του “bullying” και να τιμήσουν τη μνήμη του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη.Για τη κίνησή τους αυτή εισέπραξαν το χειροκρότημα όλου του κόσμου που παρακολουθούσε την παρέλαση στη Καλαμάτα.

“Είσαι άσχημος! Είσαι χοντρή! Από τη λαϊκή ψωνίζεις; Αλβανός είναι αυτός, τι περίμενες; Καλά οι γονείς σου παρατημένη σε έχουν; Βρωμάς, μπάνιο δεν έχεις σπίτι σου; Σε άφησε έγκυο τελικά ο Γιάννης, αναμενόμενο και με ποιον δεν έχεις πάει… Αφού η μάνα της είναι του δρόμου πώς θα έβγαινε αυτή; Πω πω, σαν αδελφή είναι αυτός… Εσύ πώς θα ένιωθες; Εσύ πώς θα αντιδρούσες; Μπες στη θέση τους! Η αδιαφορία είναι συναίνεση! Η σιωπή είναι συνενοχή!”.

Μαθητές του 1ου Λυκείου Γρεβενών στέλνουν μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού, στο ραδιοφωνικό σποτ, που δημιούργησαν για να συμμετάσχουν στον Ραδιοφωνικό Διαγωνισμό “Κάντο να ακουστεί”, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

“Βία είναι…”
Αντίστοιχο μήνυμα στέλνουν και μαθητές Γυμνασίου, του 1ου Γυμνασίου Χανίων.: “Η βία στο σχολείο είναι αυτή, που εξαφανίζει το χαμόγελο από τα χείλη και απλώνει μία παγερή σιωπή παντού, σαν ένα φάντασμα, που δεν βλέπει κανείς και όλοι φοβούνται… Η μάστιγα της σχολικής ζωής ή αλλιώς η τρομοκρατία των σχολείων. Ο εφιάλτης της τάξης… Βία είναι να επιμένεις στα ίδια και τα ίδια, παρότι ο άλλος ενοχλείται, αναστατώνεται, πληγώνεται κι εσύ γελάς και διασκεδάζεις. Βία είναι να κουρελιάζεις την αξιοπρέπειά μου και να το θεωρείς δικαίωμά σου. Βία είναι να με πιέζεις, να με πιέζεις συνέχεια σαν μπαλόνι και μετά να απορείς γιατί σκάω. Εμείς πιστεύουμε ότι η βία είναι μία βουβή κραυγή για αγάπη!”.

“Αν είσαι θύμα, μην γίνεις θύτης”

“Να το πεις!” προτρέπουν στο μήνυμά τους μαθητές Δημοτικού, του 3ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης: “Μπορεί να έχεις εξασκήσει κι εσύ βία. Μόνο αν το παραδεχθείς μπορείς να λυτρωθείς. Μπορεί να είσαι θύμα βίας, μίλα γι αυτό … σταμάτησέ το. Αν ενώσουμε τις φωνές μας, τότε δεν είμαστε μόνοι. Η βία φέρνει δυστυχία. Μη φοβάσαι, μίλα γι’ αυτά που νιώθεις. Βγες από το σκοτάδι έλα στο φως. Όχι στη βία, ναι στη φιλία. Αν είσαι θύμα μην γίνεις θύτης”.

“Τώρα πια όλοι γνωρίζουν το bullying”

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι ένα φαινόμενο νέο, άγνωστο ή σπάνιο, ούτε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης υπήρξε το πρώτο του θύμα. Η τραγική ιστορία του σπουδαστή από την Κρήτη, ωστόσο, φαίνεται πως επέδρασε καθοριστικά σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η λέξη “bullying”, το νταηλίκι (από το τουρκικό dayılık), άγνωστη σε πολλούς μέχρι πρότινος, τώρα αποτελεί αντικείμενο εκτενών συζητήσεων στις σχολικές τάξεις, ήδη από το Δημοτικό ή ακόμη και από το νηπιαγωγείο.

Τη νέα πραγματικότητα επιβεβαιώνουν και τα ραδιοφωνικά μηνύματα, που ετοίμασαν οι ομάδες σχολείων από όλη την Ελλάδα, για τον διαγωνισμό, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου. Από τα συνολικά 192 ραδιοφωνικά σποτ, που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στον διαγωνισμό, περίπου το 1/3 αφορά την ενδοσχολική βία ή το 1/2, αν υπολογιστούν και εκείνα, που αφορούν παραπλήσια φαινόμενα ρατσιστικών συμπεριφορών, βίας κ.λπ.

Η υποβολή των ραδιοφωνικών μηνυμάτων συνέπεσε χρονικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός Νίκος Γιαγκούλης, εκ των πρωτεργατών του μαθητικού ραδιοφώνου και εκ των υπευθύνων για το φεστιβάλ και τον διαγωνισμό.

Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι δεν υπήρξε καμία σχετική κατεύθυνση ή παρότρυνση από τους διοργανωτές προς τους μαθητές, ως προς την επιλογή του θέματος του σχολικού εκφοβισμού. “Τα παιδιά επέλεξαν ελεύθερα το κοινωνικό μήνυμα που ήθελαν να περάσουν, είναι προφανές ότι τους επηρέασε η ιστορία του Βαγγέλη” σημειώνει ο κ. Γιαγκούλης.

“Σπάζοντας τη σιωπή”

Τζάμια που σπάνε, νεανικά μουσικά είδη, παιδικές φωνές, τρομαγμένες φωνές, “ντύνουν” ηχητικά τα ραδιοφωνικά μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού:

-Αυτός είναι ο νταής.

-Εκείνος ο παρατηρητής.

-Κι αυτή εδώ είναι το θύμα.

-Που τρώω ξύλο σε κάθε μου βήμα.

-Αυτά δε μας αρέσουν και θέλουμε αλλαγή.

Μέσα σε πέντε στίχους τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Φιλώτα Φλώρινας, στέλνουν απλοϊκά -πλην εύστοχα- το μήνυμα κατά του bullying, ενώ οι μαθητές του 13ου δημοτικού σχολείου Πατρών προτρέπουν: “Μη φοβάσαι, μίλα στους γονείς σου, μίλα στον δάσκαλό σου! Αρκεί να μου μιλήσεις, θα σε βοηθήσω! Μην κοροϊδεύεις, δεν είσαι μάγκας! Όχι στις βρισιές, όχι στις μπουνιές”.

Σε ρυθμούς χιπ – χοπ στέλνουν το δικό τους μήνυμα οι μαθητές του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου: “Πάνω η τέχνη, κάτω η βία, πρώτα στα γήπεδα, μετά στα θρανία, πάνω τα θέλω μου, κάτω τα αίσχη, πιο πάνω το γέλιο μου, στον πάτο η θέση τους” .

“Βοηθήστε τον θύτη!”

Την πλευρά του “νταή” προσπαθούν να κατανοήσουν μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής: “Στο σπίτι πάλι ξύπνησα με φωνές. Η μαμά και ο μπαμπάς τσακώνονταν ξανά. Κάθε μέρα τσακώνονται κι εγώ κλαίω. Τώρα θα πρέπει να πάω στο σχολείο, στο σχολείο νιώθω δυνατός. Ναι! Εκεί είμαι δυνατός. Πειράζω τα νιάνιαρα και όλοι γελάνε. Κάνω όλους να γελάνε και γελάω κι εγώ. Κανείς δεν κλαίει και ξεχνιέμαι. Όμως το σχολείο θα τελειώσει και θα πρέπει να γυρίσω στο σπίτι…”.

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Πύργου πιστεύουν ότι ο θύτης είναι συνήθως το παιδί που δεν το αγαπούν αρκετά στο σπίτι του και που του ασκούν βία, γι’ αυτό γίνεται και αυτό επιθετικό προς τα άλλα παιδιά. “Ζούμε ενωμένοι χωρίς να υποτιμούμε τους ανθρώπους γύρω μας. Βοήθησε, όχι μόνο τα θύματα, αλλά και τους θύτες. Μίλα, μην καλύπτεις τη βία με τη σιωπή σου”, λένε.

“Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά…”

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για το θέμα της σχολικής βίας έρχεται από τα πιο μικρά παιδιά, από τα παιδιά του 33oυ Νηπιαγωγείου Ευόσμου, που τραγουδούν: “Ονειρεύομαι ένα σχολείο με δυο χέρια ανοιχτά, για να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά. Με δύο πόδια δυνατά, για να προσφέρει σιγουριά και με φατσούλα χαρωπή που θα μοιράζει τη χαρά΄”.

Όλα τα ραδιοφωνικά μηνύματα που ετοίμασαν οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων μπορεί να τα ακούσει, όποιος το επιθυμεί, στην ιστοσελίδα http://2fest.europeanschoolradio.eu/ .

Στο μαθητικό ραδιόφωνο, το οποίο έχει 24ωρο πρόγραμμα και πολλές ζωντανές εκπομπές, συμμετέχουν με ομάδες 325 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Related posts

«Κλείδωσε» η… τούμπα του καιρού με καταιγίδες – Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Οδηγός παρέσυρε και σκòτwσe την 32χρονη Χρύσα Τσομπανίδου – Την εγκατέλειψε και αναζητείται

“Το είχε πει στη γυναίκα του” Η αποκάλυψη στενού φίλου του Μπάλντοκ δύο εβδομάδες μετά τον χαμό του