Θρηνεί όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος με την είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού και σκηνοθέτη, Γιώργου Μιχαλακόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.
Έφυγε ξαφνικά
Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή το πρωί του Σαββάτου (16/12) με τον πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα να προχωρά σε σχετική ανάρτηση, αποχαιρετώντας τον ηθοποιό.
“Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε το θλιβερό νέο. Την τραγική απώλεια για τον ελληνικό Πολιτισμό, το θέατρό μας και την οικογένεια των καλλιτεχνών. Μάθαμε την αποχώρηση από τη ζωή του σπουδαίου ηθοποιού, ανθρώπου, αγωνιστή, συνδικαλιστή, οικογενειάρχη, Γιώργου Μιχαλακόπουλου.. Το στίγμα που αφήνει δεν θα ξεχαστεί και τον ευγνωμονούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνει. Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του, σπουδαία Αθηνά και τα παιδιά του”.
Ποιος ήταν ο Γιώργος Μιχαλόπουλος
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.
Στο θέατρο είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως “Έγκλημα και Τιμωρία”, “Ο θάνατος του Εμποράκου”, “Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν” και “Το Τίμημα”.
Βγαίνοντας από τον θεατρικό θρίαμβο με την παράσταση “Το Τίμημα”, το 2018 ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος μίλησε στο NEWS 24/7 και την Ιωάννα Κλεφτογιάννη για την τέχνη του, τα κέρδη της και τα βαρίδια που άφησε πίσω της η κρίση.
Μιλώντας για το θέατρο και έχοντας συμπληρώσει 60 χρόνια στο σανίδι, ο ηθοποιός παραδέχθηκε πως το θέατρο τον έκανε καλύτερο άνθρωπο, ενώ σχολίασε πως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να σε κάνει χειρότερο.
“Εάν είσαι πληγωμένος, ίσως γίνεις χειρότερος. Με την έννοια της αποτυχίας και του παραμερισμού. Αν έχεις απωθημένα. Αλλά αυτό ισχύει για όλες τις επαγγελματικές ενασχολήσεις, δεν είναι μόνο του θεάτρου”, είχε πει, ενώ ερωτηθείς για όσα έχει κερδίσει από αυτό δήλωσε: “Τα πάντα! Μυαλό! Το θέατρο μου άσκησε τις προσωπικές μου κεραίες, αντιλαμβάνομαι πολύ πιο έγκαιρα πράγματα που συμβαίνουνε γύρω μου, νομίζω ότι είμαι πιο ευαισθητοποιημένος από ό,τι ήμουνα”.
Όσο για το είδος που αγάπησε, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος είχε πει: “Τι να πρωτοδιαλέξω; Τους Αριστοφάνηδες που τους τελείωσα όλους, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι , και μάλιστα στην Επίδαυρο; Και τους οποίους εγώ τους έκανα χωρίς μικρόφωνο. Γιατί τώρα τους κάνουν τους Αριστοφάνηδες με μικρόφωνο! Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τους το απαγορεύει η αρχαιολογική υπηρεσία! Tο ατού της Επιδαύρου είναι η ακουστική της κι εσύ πηγαίνεις και τη διασύρεις με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις; Δεν το καταλαβαίνω!”.
“Ευτυχούν οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα;”, τον είχε ρωτήσει η Ιωάννα Κλεφτογιάννη, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο να απαντά: “Η ψυχή τους ησυχάζει σε κάποιο βαθμό, παρ’ όλες τις δυσκολίες η περιοχή της τέχνης σε γεμίζει”.
Τι σας δίνει ελπίδα; Ο ίδιος ο άνθρωπος. Δεν σταματά με τίποτα, θα αναζητήσει τις λύσεις και λύσεις θα βρεθούνε όσες σφαλιάρες κι αν φάει. Έχει φάει τόσες, ιστορικά τουλάχιστον, ο Έλληνας!
Στον κινηματογράφο ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος έπαιξε σε ταινίες όπως “Ξύπνα Βασίλη”, “Η ωραία του Κουρέα”, “Ένας ιππότης για τη Βασούλα” και “Το βλέμμα του Οδυσσέα”. Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ’70 στην τηλεοπτική σειρά “Εκείνος κι Εκείνος“.
Είχε κερδίσει το Α’ Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν και το βραβείο “Αιμίλιος Βεάκης”. Επίσης, διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων (1974-1986) και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτρια, και την Ελένη, που είναι ζωγράφος.