Οι Έλληνες επιστήμονες επιμένουν στην τήρηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής υγιεινής.
Πνευμονία μυστήριο στην Κίνα
Η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, βρίσκεται σε επαγρύπνηση, μέχρι να πάρει επίσημα και αναλυτικά στοιχεία, για τα κρούσματα νοσημάτων του αναπνευστικού στην Κίνα, για τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα, ότι ζήτησε από την Κίνα, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.
Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, κ.Μάτα Τσικρικά, δήλωσε στο Dnews, ότι είναι ακόμα νωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αν δεν υπάρξουν αναλυτικά στοιχεία, από την πλευρά της Κίνας.
«Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση λίγο πριν την έλευση του χειμώνα στη Γηραιά Ήπειρο, έτσι ώστε να είναι σίγουρα τα δεδομένα και οι ιατρικές πληροφορίες, που αφορούν σε κρούσματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, αναπνευστικού, τόσο σε ενήλικους όσο και σε παιδιά» και συνεχίζει: «Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε ακόμα λεπτομέρειες. Περιμένουμε η Κίνα, αυτή τη φορά, να δώσει όλα τα αληθή στοιχεία, σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και απαραίτητη άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων, σε όλο τον κόσμο».
Η κ. Τσικρικά αναφέρει ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που συμβαίνει στη χώρα μας, είναι αναμενόμενη, όσο πέφτει η θερμοκρασία και υπάρχει συγχρωτισμός.
«Δεν υπάρχει πλέον πανδημία, αλλά αύξηση των κρουσμάτων που ήταν αναμενόμενη, για αυτό είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής υγιεινής», καταλήγει η κ. Τσικρικά.
Νωρίτερα σήμερα ο ΠΟΥ, ανακοίνωσε ότι «αφού οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εστιών ατυπικής πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα, ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».
Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.