Γιατί δεν θα επισκεφθεί την Ακρόπολη ο Πρίγκιπας Κάρολος;
Στις 14:50 ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με την επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στη χώρα μας να ξεκινά και επίσημα.
Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση μετά την ανακοίνωση του επίσημου προγράμματος του πριγκιπικού ζεύγους είναι το γεγονός ότι ο Κάρολος και η Καμίλα δε θα επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η απόφασή αυτή φέρεται να είναι του πρίγκιπα της Ουαλίας και ο λόγος είναι ιδιαίτερος. Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Ξυδάκης, τη χαρακτήρισε «διπλωματικό τακτ» και έχει να κάνει με την επιλογή του Καρόλου να μη θέλει να προκαλέσει το κοινό αίσθημα εξαιτίας της διαμάχης με τα «Γλυπτά του Παρθενώνα».
Ο πρίγκιπας Κάρολος δε θέλει σε καμία περίπτωση με την επίσκεψή του στην Ακρόπολη να δώσει λανθασμένες εντυπώσεις και να ξύσει την πληγή των Ελλήνων που προκάλεσε η κλοπή των γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν.
Η ιστορίας της κλοπής:
Τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» αφαιρέθηκαν παράνομα από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, ο οποίος ήταν πρέσβης στην Οθωμανικής Αυτοκρατορία από το 1799 – 1803. Μάλιστα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806.
Περιλαμβάνουν ορισμένα από τα γλυπτά των αετωμάτων και των μετοπών του Παρθενώνα, που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος.
Ουσιαστικά αποτελούν περισσότερο του μισού από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα που έχει διασωθεί.
Με πρόφαση τη μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, ο Έλγιν προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους, ενώ λέγεται ότι υπήρξε κάποιο φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο προς τον Βρετανό λόρφο με το ακριβές πνεύμα της άδειας του, κάτι όμως που αμφισβητείται.
Τα Μάρμαρα το 1816 πήγαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και από το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό.
Η διεκδίκηση της επιστροφής τους από τη Μελίνα Μερκούρη:
Το 1982 η Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών, κινητοποιώντας ακόμα και την Unesco .
Με τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης αναπτερώνονται και οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα των Βρετανών ήταν ότι δεν υπήρχε χώρος κατάλληλος για να τα φιλοξενήσει.
Το 2014, η Unesco πρότεινε να διαμεσολαβήσει για την επίλυση του θέματος, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αργότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η υπόθεση ανακινήθηκε πρόσφατα με την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα και του προέδρου της διεθνούς επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών Ρόμπερτ Χιλ, παρ΄ όλ’ αυτά πάγωσε για μια ακόμα φορά.
Πηγή fimes.gr