Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025,με στόχο την αντιμετώπιση της σοβαρής στεγαστικής κρίσης.
Ειδήσεις: Κακά μαντάτα για τους Έλληνες που είναι ιδιοκτήτες
Θα υπάρξουν περιορισμοί στις μισθώσεις τύπου AirBnB και κίνητρα για μακροχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων.
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για περαιτέρω ρύθμιση. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν αφενός στην εξισορρόπηση των υποχρεώσεων όσων παρέχουν ακίνητα μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης με εκείνες των ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων δωματίων, και αφετέρου στην ανακοπή της υπερπροσφοράς, ώστε να ενισχυθεί η αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι αλλάζει
Οι συγκεκριμένες αλλαγές καταφθάνουν σε μία χρονική περίοδο που παρατηρείται έντονη στεγαστική κρίση, καθώς τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα μειώνονται και οι τιμές εκτοξεύονται, κάτι που οφείλεται και στην ταχεία, συχνά χωρίς κανόνες, ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά ακινήτων, εστιάζοντας στην υποστήριξη της μακροχρόνιας μίσθωσης και ενισχύοντας τα μέτρα ασφάλειας και ποιότητας για τα βραχυχρόνια καταλύματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση των διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με άλλες μορφές ενοικίασης.
Πώς επηρεάζεται η αγορά ακινήτων
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εισάγονται πιο αυστηροί κανόνες για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και σημαντικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Αυτές οι πρωτοβουλίες, παρά τον αναμενόμενο ενδιαφέρον τους, θα πρέπει να ασχοληθούν με το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης στην αγορά κατοικίας, με την ελπίδα ότι θα προσφέρουν μια βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει επηρεάσει αρκετούς.
Παρά τις ευρείες προσδοκίες, παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν περιορισμένη επίδραση στη συνολική στεγαστική κρίση. Αν και τα κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες για να μετατρέψουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση είναι αυξημένα, υπολογίζεται ότι μόνο το 10% των ακινήτων θα περάσει στη μακροχρόνια αγορά, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Με δεδομένο ότι τα Airbnb στην Ελλάδα φτάνουν σχεδόν τις 120.000, αυτό σημαίνει ότι περίπου 12.000 έως 15.000 ακίνητα θα επιστρέψουν στην παραδοσιακή αγορά ενοικίασης.
Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν:
1. Περιορισμός των νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων: Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα υπάρξει προσωρινό πάγωμα της έκδοσης νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, όπως το κέντρο της πόλης, το Παγκράτι και το Νέο Κόσμο, για τουλάχιστον έναν χρόνο, με δυνατότητα παράτασης.
2. Κίνητρα για τη μακροχρόνια μίσθωση: Ιδιοκτήτες που θα μετατρέψουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά ακίνητα φυσικών προσώπων και όχι επιχειρήσεων. Η εκτιμώμενη απώλεια εσόδων για το κράτος θα είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ το 2025 και 13 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2026-2028.
3. Αυστηρές προδιαγραφές για βραχυχρόνια μίσθωση: Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υπόκεινται σε αυστηρές ελάχιστες απαιτήσεις για τη λειτουργία τους, περιλαμβάνοντας τον καθορισμό κατώτατου ορίου εμβαδού, απαγόρευση της χρήσης υπόγειων χώρων, υποχρεωτική πυρασφάλεια και πιστοποιήσεις ασφαλείας από ειδικούς μηχανικούς. Οι προδιαγραφές περιλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση για πιστοποίηση αστικής ευθύνης, εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, πυροσβεστικών συστημάτων, ανιχνευτών καπνού και τακτική απολύμανση των καταλυμάτων πριν από κάθε νέα μίσθωση.
4. Αυστηρότερες απαιτήσεις για πολυκατοικίες: Στις πολυκατοικίες θα απαιτείται η πιστοποίηση του ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση, ενώ θα τεθούν και περιορισμοί στον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων που μπορούν να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.
Οι νέες ρυθμίσεις αναμένονται να εφαρμοστούν πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου του 2025, καθορίζοντας νέα δεδομένα για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα και οδηγώντας σε μια πιο ισορροπημένη και ασφαλή αγορά. Ενώ αυτές οι αλλαγές έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των καταλυμάτων και την υποστήριξη της μακροχρόνιας μίσθωσης, η τελική τους επίδραση στην στεγαστική κρίση θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους και την ικανότητα της αγοράς να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Όλο το Ίντερνετ χειροκροτεί τον Τάσο Δούση: «Πετάνε τον κόσμο από το σπίτι του για να το κάνουν Airbnb κι εμείς…»
Μέσα από ένα μήνυμα στα social media, ο Τάσος Δούσης είχε εκφράσει παλιότερα τις απόψεις του για το Airbnb και τη στέγη. Ο δημοσιογράφος δεν είχε διστάσει να είναι ιδιαίτερα αιχμηρός, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα εκδιώκει τον κόσμο από τα σπίτια του, ενώ εμείς παραμένουμε αδιάφοροι.
Οι αιχμηρές δηλώσεις και η ανάρτηση
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τάσος Δούσης παίρνει θέση με έντονο τρόπο για σημαντικά ζητήματα. Στο παρελθόν, έχει τοποθετηθεί με παρόμοια ένταση για τις φωτιές που έχουν πλήξει την Ελλάδα, τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία στη χώρα.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του Τάσου Δούση
«Πετάνε τον κόσμο έξω από το σπίτι του για να το κάνουν Airbnb και εμείς κοιμόμαστε όρθιοι.
Δυο είναι τα μεγάλα προβλήματα αυτή την στιγμή στην χώρα η ακρίβεια και η στέγη. Για την ακρίβεια τα έχουμε γράψει με προτάσεις,σήμερα θα πούμε αλήθειες για την στέγη.
Airbnb η αλλάζουμε η βουλιάζουμε ΟΛΟΙ μαζί❤️
Καταλαβαίνω την στεναχώρια που προκαλώ στους φίλους που έχουν Airbnb,αλλά εγώ ΔΕΝ είμαι πολιτικός και οφείλω να λέω τα πράγματα όπως έχουν σύμφωνα με την γνώμη μου. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω δημόσιες σχέσεις με ΚΑΝΕΝΑΝ και συνήθως μιλάω για όσους θέλουν να ακούσουν με ψυχραιμία. Μερικές αλήθειες…—
Πετάνε τον κόσμο έξω από τα σπίτι του για να το κάνουν Airbnb
-Έχουν εκτιναχθεί τα ενοίκια και οι τιμές των ακινήτων
-Το Airbnb δίνει εισόδημα αλλά τροφοδοτεί την παλίρροια του υπέρ τουρισμού καταστρέφοντας αστικές υποδομές
-Αν συνεχίσει η αλόγιστη επέκταση Airbnb στο τέλος δεν θα δουλεύει ΚΑΝΕΝΑΣ.Φανταστείτε τα πενταπλάσια Airbnb στην Ελλάδα τα επόμενα 3 χρόνια πχ στο Κουκάκι εκεί που μπορεί σήμερα ένα Airbnb να κάνει 70 μέρες θα κάνει 20! Σας συμφέρει;
-Τα Airbnb έχουν προκαλέσει κρίση στέγης σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Και ποιους «χτυπάει» η κρίση αυτούς που δεν έχουν σπίτι αυτούς που νοικιάζουν,τους ευάλωτους τους χαμηλόμισθους. Το ξέρετε ότι δεν υπάρχουν παιδίατροι στα νησιά; Οι δάσκαλοι οι αστυνομικοί όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν καταντήσει «ζητιάνοι»στέγης! Γιατί;
-Σέβομαι απόλυτα τους ανθρώπους που έχουν ένα σπίτι άντε δυο και τα νοικιάζουν Airbnb για ένα μεροκάματο. Ξέρω κοπέλα που βγαίνει από το σπίτι της πάει στην μανα της και το κάνει Airbnb με 60 ευρώ. Τους τιμώ αυτούς.
Δεν μου λέτε. Με αυτούς που νοικιάζουν δεκάδες διαμερίσματα ως Airbnb τι κάνουμε; Με αυτούς που έχουν δεκάδες ακίνητα και τα σπάνε σε ΑΦΜ και φορολογούνται σαν μεροκαματιάρηδες; Τα μέτρα του πρωθυπουργού για το Airbnb είναι ασπιρίνες σε κάποιον που έχει πατήσει αυτοκίνητο.
Τι πρέπει να γίνει; Να επιβληθεί περιοριστικό καθεστώς ακόμα και πλήρη απαγόρευση(πχ Φλωρεντία) στο Αμστερναμ και το Δουβλίνο τα καταλύματα εκμισθώνονται για λίγες εβδομάδες. Όμως ακόμα και αν το Airbnb περιορισθεί θα αυξηθούν οι ενοικιάσεις αλλά όχι το στεγαστικό απόθεμα. Χρειάζονται τώρα προγράμματα μαζικής κατασκευής νέων σπιτιών.
Τα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο ανάκαμψης χρειάζεται όμως να γίνει διαπραγμάτευση για νέα κατανομή κονδυλίων. Η κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρα την λαϊκή εντολή για μεταρρυθμίσεις κάτι πρέπει να κάνει ξεκάθαρα για το πρόβλημα στέγης και την εκτίναξη των ενοικίων. Το πρόβλημα αφορά τους αληθινά ευάλωτους και τους νέους. Αντί να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα για την υπογεννητικότητα και τον μαρασμό του ελληνικού λαού ας κάνουμε κάτι προκειμένου οι νέοι και να βρίσκουν σπίτι και να παντρεύονται και να κάνουνε παιδιά. Όταν το 55% του μισθού σου το θες μόνο για ενοίκιο όχι παιδιά δεν κάνεις αλλά ούτε γάτα δεν έχεις»