Προκόπης Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: «Δεν θα παραχωρήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας»

Ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και φρόντισε να στείλει ηχηρό μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας στους φοιτητές ότι “σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, έχουμε ανάγκη από τη δική σας στήριξη. Και όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς, αλλά γιατί έχουμε δίκιο ως Έλληνες να υπερασπιζόμαστε, τα εθνικά μας θέματα όπως τα υπερασπιζόμαστε”.

Καταρχάς, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό θέμα σημείωσε πως δεν πρόκειται μόνο για ελληνοκυπριακό πρόβλημα ή πρόβλημα ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αλλά για ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, υπογραμμιζόντας πως εμείς επιδιώκουμε, πάντοτε, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

“Δεν είναι νοητή λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία” τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά πως επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ωστόσο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φιλία μας και η καλή γειτονία, εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και, επιπρόσθετα, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Κυρίως των Συνθηκών οι οποίες καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος: “Όπως έχει αποδείξει η πράξη, οι Συνθήκες αυτές είναι πλήρεις, δεν αναθεωρούνται, δεν επικαιροποιούνται, καθορίζουν τα σύνορα επακριβώς, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ότι είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ τα ελληνικά σύνορα, το λέει, σε πλειάδα διατάξεων, το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό δίκαιο” και πρόσθεσε: “Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, να σεβασθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να σεβασθεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν τα σέβεται αυτά, εδώ είμαστε να υπάρχει φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας”.

Όπως διεμήνυσε στην Τουρκία: “Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας, είναι αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες”

Επιπλέον, μιλώντας για τις σχέσεις με τα Σκόπια επανέλαβε πως επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε πως ευνοούμε την προοπτική της προς το ΝΑΤΟ και προς την ΕΕ, όμως με μια βασική προϋπόθεση, την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με βάση την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: “Το γειτονικό μας Κράτος έχει έναν Λαό ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι. Και νομίζω ότι είναι προς όφελος των ιδίων ότι πρέπει να αναζητήσουν σ’αυτή τη σλαβική τους καταγωγή, τη σλαβική τους προέλευση, ό,τι θετικό οι Σλάβοι έχουν προσφέρει στην περιοχή. Και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν” και συμπλήρωσε:

“Η ευθύνη για την περαιτέρω πορεία τους ανήκει. Εμείς είμαστε εδώ και να διευκολύνουμε τη δική τους πορεία, αλλά – και το τονίζω – να μην παραχωρήσουμε οτιδήποτε από εκείνο που μας ανήκει, σύμφωνα με την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας”.

Πηγή

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου