Το τσιμπολόγημα ενώ βρίσκεστε στο τιμόνι μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό, ειδικά αν κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι. Ποιοι είναι όμως οι κανόνες σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά την οδήγηση;
Είναι παράνομο να τρώτε ενώ οδηγείτε;
Μπορεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας να μην ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού από τον οδηγό την ώρα που αυτός βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ωστόσο, περιγράφει σε δύο άρθρα την παράβαση στην οποία θα υποπέσει κάποιος αν επιλέξει να γευματίσει εν ώρα… υπηρεσίας.
Ειδικότερα, στο άρθρο 13, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς και προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ καθώς και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα ημέρες.
Μάλιστα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επανέρχεται στο άρθρο 40 για τα ποδήλατα. μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, τρίτροχα οχήματα και Ε.Π.Η.Ο. Όπως ορίζεται, οι οδηγοί των προαναφερθέντων οχημάτων, όταν οδηγούν, πρέπει να κρατούν το τιμόνι (εφόσον υπάρχει) και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα, προβλέποντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ για τους παραβάτες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η χρήση νέας γενιάς φωτογραφικών ραντάρ δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να βεβαιώνουν παραβάσεις που σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής και να τιμωρούν τους οδηγούς που είτε κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου είτε καταναλώνουν τρόφιμα παίρνοντας το χέρια τους από το τιμόνι και το βλέμμα τους από τον δρόμο.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λιντς έδειξε ότι οι χρόνοι αντίδρασης των αυτοκινητιστών που έτρωγαν ήταν έως και 44% πιο αργοί από το συνηθισμένο. Η αστυνομία προειδοποιεί ότι ακόμη και αν καθυστερήσουμε έστω και λίγο να αντιδράσουμε στο δρόμο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για όλους.