Σε επιφυλακή η Πολιτική προστασία στη Στερεά Ελλάδα και την Αττική.
Οι πρώτες νιφάδες χιονιού, έκαναν την εμφάνισή τους μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (7/1) στα όρια του νομού Αττικής με τη Βοιωτία.
Ο κυκλώνας «Τηλέμαχος» με άγριες διαθέσεις αναμένεται να φέρει πολύ χιόνι σε Βοιωτία, Εύβοια και Βόρεια Αττική, ενώ περιοχές της Λοκρίδας επίσης είναι σε επιφυλακή για το νέο κύμα κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης χιονοπτώσεων, αναμένουμε για τη Δευτέρα έντονη χιονόπτωση στο κομμάτι της εθνικής οδού στη Βοιωτία και τη Βόρεια Αττική, ενώ και η ευρύτερη περιοχή του Μαρτίνου δέχεται σχετικά καλά χιόνια έως τα ξημερώματα της Τρίτης. Επομένως όσοι χρησιμοποιήσουν το τμήμα αυτό του οδικού δικτύου ακόμη και του εθνικού πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε αλυσίδες.
Ειδικότερα από τις 8 το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση ακόμη και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο.
Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα, το Συντονιστικό που συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι 340 μηχανήματα ιδιωτικά και δημόσια θα βρίσκονται στους δρόμους για κάθε ανάγκη.
Οδηγίες από την ΠΕ Φθιώτιδας
Η ΕΜΥ εξέδωσε το υπ. αριθμ. 62/2019 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχύ από Δευτέρα 7/1/2019 έως και την Τετάρτη 9/1/2019 με κύρια χαρακτηριστικά :
ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φθιώτιδας ([email protected]) |έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τους Δήμους και τις Εθελοντικές Οργανώσεις και έχει ενεργοποιήσει τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες, ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Παρακαλούνται οι πολίτες των ορεινών περιοχών και ειδικότερα οι επισκέπτες, εκδρομείς, κτηνοτρόφοι, κλπ να φροντίσουν για την επάρκεια προμηθειών (καύσιμα, καύσιμης ύλης, ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό κλπ) για το προσεχές διάστημα.
Επίσης οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.
Οι Δήμοι της ΠΕ Φθιώτιδας να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους , όπως ορίζονται στο υπ. αριθμ. 9532/24-12-2018 εγγράφου της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα “Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό”. Επίσης σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση διακοπής μαθημάτων των σχολείων οποιαδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας να ενημερώσουν έγκαιρα το γραφείο τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας
Οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φθιώτιδας θα εκδώσουν τις σχετικές οδηγίες που αναφέρονται στην παρ/φο 7.22 της υπ. αριθμ. 9532/24-12-2018 εγγράφου της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα “Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό”.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. astynomia.gr ,καθώς και στο τηλέφωνο 2231032246 της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.
Καλούμαι τους πολίτες να λάβουν τα παρακάτω μέτρα αυτοπροστασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν :
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Μόλις περάσει η κακοκαιρία
-Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
-Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
-Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
-Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
-Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
-Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
-Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
-Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
-Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
-Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
-Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.
Πηγή: lamiareport.gr