Πρώτες Βοήθειες Για Γάτες Που Επιβιώνουν Από Τη Φωτιά

Αυτά που συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά σοκαριστικά και αν στην Ελλάδα δεν θρηνήσαμε ακόμη ανθρώπινα θύματα σίγουρα θρηνήσαμε πάρα πολλές ζωές ζώων και δένδρων. Τα δένδρα δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη φωτιά όσο για τα ζώα και ειδικά οι γάτες πολύ συχνάλόγους όταν πλησιάζει η φωτιά συχνά αντί να επιλέξουν να το βάλουν στα πόδια προτιμούν πάνω στον πανικό τους να κρυφτούν σε ένα σημείο που θεωρούν ασφαλές. Όταν πια η φωτιά κλείσει τις εξόδους διαφυγής τότε πια είναι αργά για το ζώο.

Η απίστευτη προσπάθεια που έχει γίνει από διάφορες οργανώσεις και εθελοντές για να γλιτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζωάκια είναι εφικτό μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί ως τώρα. Αλλά το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Άντε και σώσαμε μια γατούλα από τη φωτιά, πως θα την φροντίσουμε; Γιατί η γάτα έχει ανάγκη από πολύ συγκεκριμένη φροντίδα. Ας δούμε αμέσως παρακάτω:

1. Εγκαύματα
Τα εγκαύματα ανήκουν στις συνηθέστερες επιπτώσεις στα ζώα που σώζονται από φωτιές. Το επίπεδο του εγκαύματος μπορεί να ποικίλλει (πρώτου, δευτέρου ή τρίτου βαθμού) και σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο η γάτα να λάβει κτηνιατρική φροντίδα, αλλά αμέσως αφού την σώσετε υπάρχουν και μερικά κρίσιμα, απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και εσείς!

Τα εγκαύματα στην περίπτωση της φωτιάς είναι συνήθως θερμικά (οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία):

Για τα θερμικά εγκαύματα φροντίστε η καμμένη περιοχή να έρχεται σε επαφή με δροσερό νερό για 20 λεπτά. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε ένα βρεμμένο ρούχο στην περιοχή του εγκαύματος και βρέχετέ το διαρκώς με πολύ απαλό τρόπο (στις γάτες δεν τους αρέσει να πιτσιλιούνται)! Μετά το πέρας των 20 λεπτών η αυξημένη θερμότητα της περιοχής είναι πιθανό να έχει απομακρυνθεί οπότε μπορείτε να απομακρύνεται την περίσσεια νερού από το σημείο τοποθετώντας απαλά μια μικρή πετσέτα που θα απορροφήσει το νερό.
Το τζελ αλόης βέρα κάνει τρομερή δουλειά σε εγκαύματα. Αν δεν έχετε συσκευασμένο τζελ αλόης μπορείτε να πάρετε ένα φύλλο αλόης, να το κόψετε και να απλώσετε το τζελ που απελευθερώνεται στην περιοχή! Ακόμη και αν το γλείψουν θα τους κάνει καλό!
Προσοχη, αναφερόμαστε μόνο στην αλόη βέρα, και στο τζελ της! Αντίθετα το latex της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο γαστρεντερικο της γάτας
Ειδικά για τα πιο έντονα εγκαύματα (δεύτερου και τρίτου βαθμού – όπου βαθύτερες στιβάδες του δέρματος έχουν τραυματιστεί) είναι απαραίτητη η μεταφορά της γάτας σε κτηνίατρο για να του παρέχει ειδική φροντίδα.

2. Αφυδάτωση
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γάτα που επιβιώνει από μια φωτιά είναι η οξεία αφυδάτωση, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για την υγεία της. Είναι αρκετά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να την βοηθήσουμε να ενυδατωθεί ξανά:

Nα βάλουμε ζωμό από βραστό κοτόπουλο στο νερό της
Nα περιορίσουμε στο ελάχιστο την ξηρά τροφή της και να της δώσουμε μπόλικη υγρή τροφή (80% υγρασία)
Nα βάλουμε παγάκια στο μπολ με το νερό της.
Αν η γάτα είναι τελείως αποδυναμωμένη και αρνείται να πιεί ή να φάει νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μεταφερθεί άμεσα σε κτηνιατρική μονάδα και να της δωθεί ορός που θα την ενυδατώσει.

3. Εισπνοή καπνού
Η εισπνοή καπνού είναι μια πολύ σοβαρή ιατρική συνθήκη και δεν πρέπει να παραβλέπεται. Τα χημικά που απελευθερώνονται από καμμένα υλικά, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα μπορεί να είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη για τη γάτα. Εισπνοή αυτών μπορεί να προκαλέσει πληγή στον πνεύμονα και κάψιμο των αεραγωγών.

Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν μια γάτα έχει εισπνεύσει καπνό, γιατί μπορεί να βήχει, να τεντώνει το λαιμό της σαν να προσπαθεί να πάρει αέρα και να μην έχει γερή αναπνοή.

Δυστυχώς ο απλός εθελοντής δεν έχει τα τεχνικά μέσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από την εισπνοή καπνού αλλά μπορεί τουλάχιστον να απομονώσει τη γάτα από την περιοχή που υπάρει ο καπνός το συντομότερο δυνατό, ώστε να περιοριστεί η ζημιά.
Στη συνέχεια, ο καλύτερος τρόπος για τη φροντίδα μιας γάτας που έχει εισπνεύσει καπνό είναι να της δωθει οξυγονό, σε ένα ήσυχο κλουβί, όπου θα μπορεί να το δεχτεί χωρίς να στρεσαριστεί! Υπάρχουν μάλιστα και ειδικά κλουβιά με υψηλή συγκεντρωση οξυγόνου. Το οξυγόνο θα βοηθήσει να απομακρυνθούν οι δηλητηριώδεις και επιβλαβείς παράγοντες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα από την κυκλοφορία του αίματος.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό η γάτα αμέσως μόλις σωθεί να της παρασχεθεί η κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα.

4. Στρες
Το σοκ είναι τεράστιο για μια γάτα που έχει κρυφτεί σε ένα σημείο και η φωτιά την πλησιάζει αργά και βασανιστικά, ενώ η ένταση της ζέστης γίνεται ασφυκτική!

Η γάτα που έχει επιβιώσει από κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να βιώνει απέραντο στρες και αυτό είναι κάτι ακόμη που εσείς οι χούμανς μπορείτε να ανακουφίσετε ως ένα βαθμό. Οι τεχνικές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να ανακουφίσουμε μια γάτα η οποία υποφέρει από στρες για κάποιο άλλο λόγο: απαλά χάδια, κάποια λιχουδιά, η τοποθέτησή της σε ένα αναπαυτικό και ήσυχο, απομονωμένο σημείο, αλλά και κάποια παιχνίδια (αν η γάτα είναι σε θέση να παίξει) μπορεί να δώσει στη γάτα ό,τι χρειάζεται για να ανακάμψει σιγά σιγά από το στρες.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι αν η γάτα κινδυνεύει από σωματικά προβλήματα (που αναφέρθηκαν παραπάνω), λόγω της φωτιάς, αυτά προηγούνται της ανακούφισης του στρες της! Σε μια τέτοια περίπτωση η χορήγηση κάποιων ηρεμιστικών σκευασμάτων από τον κτηνίατρο μπορεί να ενδείκνυται.

Κλείνοντας να επισημάνω για μια ακόμη φορά την κρισιμότητα αυτών των στιγμών και την αναγκαιότητα να μη χαθούμε σε ωκεανούς απογοήτευσης, θλίψης, αγανάκτησης ή απελπισίας – αντιθέτως ας δράσουμε, όπως μπορούμε, αν μπορούμε και αν θέλουμε!

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου