Οι ατάκες της έχουν μείνει στην ιστορία. Η Σαπφώ Νοταρά, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου που έδωσε το στίγμα της σε κάθε ασπρόμαυρη ταινία της εποχής της. Παρακάτω θα τη γνωρίσετε οι νεότεροι μέσα από τις ατάκες της και θα τη θυμηθείτε οι παλιότεροι:
“Μπουρλότο”, “Εδώ μέσα γίνονται σόδομα και γόμορα” είναι μόνο μερικές από τις θρυλικές ατάκες της.
Έγινε διάσημη από τον ρόλο της στην ταινία “Αχ αυτή η γυναίκα μου” και καθιερώθηκε στον ελληνικό κινηματογράφο ίδιως ως δευτεραγωνίστρια.
Σαπφώ Νοταρά: Το όνομά της
Η Σαπφώ Νοταρά πήρε το όνομά της από την οδό όπου βρισκόταν η σχολή υποκριτικής στην οποία σπούδαζε. Ονομαζόταν Σαπφώ Χανδάνου και γεννήθηκε το 1910 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα σε μεγάλη ηλικία καθώς ο πρώτος της ρόλος ήρθε στα 41 της χρόνια στην ταινία “Η λύκαινα”.
Ακολούθησαν οι ταινίες “Η κυρά μας η μαμή”, “Συνοικία το όνειρο” και “Η χαρτοπαίχτρα”. Ξεχώρισε για τη βραχνή της φωνή και το αστείρευτο χιούμορ της.
Οι συνάδελφοί της επεσήμαναν ότι επρόκειτο για έναν γλυκό άνθρωπο που λάτρευε το θέατρο και τον κλασικό χορό.
Ήταν στενή φίλη με τον Κώστα Ταχτσή και τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο είχε γνωριστεί στο «Κυριακάτικο Ξύπνημα». Μάλιστα τότε ο Τσαρούχης της αποκάλυψε ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της και της έκανε πρόταση γάμου.
Η μεγάλη αποκάλυψη για την προσωπική της ζωή
Εκείνη αρνήθηκε αφού πίστευε ότι της έκαναν πλάκα. Χρόνια αργότερα, αφού συζητούσαν εκείνο το περιστατικό, ο Τσαρούχης της αποκάλυψε ότι πραγματικά ήθελε να την παντρευτεί. Η ηθοποιός στενοχωρήθηκε πολύ με την αποκάλυψη του φίλου της.
Δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε απέκτησε παιδιά. Ζούσε σε ένα διαμέρισμά της στην πλατεία Κουμουνδούρου και τα τελευταία χρόνια της ζωής της αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, για τον λόγο αυτό το ενοίκιο του σπιτιού της πλήρωνε ένας νέος επιχειρηματίας που τη θαύμαζε.
Σαπφώ Νοταρά: Το τέλος
Απεβίωσε το 1985 σε ηλικία 75 ετών αβοήθητη και μόνη. Παρέμεινε νεκρή στο διαμέρισμα της επί δύο ημέρες. Τη βρήκαν, όταν οι υπάλληλοι του εστιατορίου στο οποίο συνήθιζε να γευματίζει αντιλήφθηκαν την απουσία της.