Σε ηλικία 84 ετών, έφυγε από την ζωή ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, οποίος έδινε μάχη για την ζωή με τον καρκίνο, εδώ και ένα χρόνο.
Μήνυμα για τον Γιάννη Μαρκόπουλο έστειλε τόσο η πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και οι φίλοι του στη μουσική βιομηχανία. Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν και ερμήνευσαν τις μοναδικές επιτυχίες του, τα τραγούδια του που θα μείνουν στην Ιστορία.
Το αντίο των καλλιτεχνών
Το δικό της αντίο στον Γιάννη Μαρκόπουλο είπε και η Χάρις Αλεξίου, η οποία προχώρησε σε μία ανάρτηση στα social media. Μέσα από το προφίλ της στο Instagram, η ερμηνεύτρια ανέβασε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του αείμνηστου μουσικού και συνόδευε τη δημοσίευσή της με μία περιεκτική, αλλά συγκινητική λεζάντα. «Αντίο Μεγάλε Δάσκαλε. Σε λάτρεψαν οι Έλληνες για το μεγαλείο της μουσικής σου» επισήμανε η Χάρις Αλεξίου στο δικό της «αντίο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χάρις Αλεξίου (@haris_alexiou_official)
Μήνυμα για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου έστειλε και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. «Αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο συνθέτη που έχει αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην ελληνική μουσική. Τον αποχαιρετούμε με μεγάλο σεβασμό. Θα μείνει αθάνατος μέσα από το έργο του. #γιαννης μαρκόπουλος», έγραψε στο Twitter.
«Σπουδαίο, ανατρεπτικό, ευφυή, πρωτοπόρο», χαρακτηρίζει τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ο Γιώργος Νταλάρας στο συγκινητικό «αντίο», που δημοσίευσε στα social media πριν από μερικά λεπτά.
«Γιάννη μου, σε ευχαριστώ για όλα μέσα από την καρδιά μου», προσθέτει ο ερμηνευτής και συγκινεί αναφερόμενος στη σύζυγο και την κόρη του σπουδαίου μας συνθέτη, ενός εκ των τελευταίων μεγάλων… «Βασιλική, Λένγκα, έχετε τη σκέψη και την αγάπη μου».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιώργου Νταλάρα:
«ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ. Σπουδαίος, ανατρεπτικός, ευφυής, πρωτοπόρος.Τα επίθετα για τον Γιάννη Μαρκόπουλο υπολείπονται της αξίας του.Ένας πραγματικά μεγάλος συνθέτης, σπουδαίος δημιουργός με ανεκτίμητο, πρωτότυπο έργο και προσφορά!Γιάννη μου, σε ευχαριστώ για όλα μέσα από την καρδιά μου! Βασιλική, Λένγκα, έχετε τη σκέψη και την αγάπη μου».
Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος, χάρισε στον Γιώργο Νταλάρα ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής. Ο λόγος για τα Παραπονεμένα Λόγια, σε στίχους του επίσης μεγάλου, Μάνου Ελευθερίου.
Η συνεργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον Γιώργο Νταλάρα και το εμβληματικό Παραπονεμένα Λόγια
«Θέλω vα πω απλά ότι θεωρώ τov Νταλάρα τov σημαvτικότερo λαϊκό τραγoυδιστή πoυ διαθέτει η χώρα μας. Η ερμηvεία τoυ στo Σεργιάvι στov κόσμo είvαι μovαδική και αvεπαvάληπτη», δήλωνε ο Γιάννης Μαρκόπουλος το 1979.
«Εκτιμώ απεριόριστα τον Μαρκόπουλο και τον θαυμάζω. Είναι ένας πρωτότυπος μουσικός, με όλη τη σημασία της λέξης, που έχει γράψει αριστουργήματα. Ποτέ δεν έχει κάνει παραχωρήσεις στη δουλειά του και δεν έχει εκποιήσει στο παραμικρό το έργο του», έλεγε ο Γιώργος Νταλάρας το 2018 μέσα από το βιβλίο «Γιώργος Νταλάρας …και το καλοκαίρι κρυώνω».
Η συνεργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον Γιώργο Νταλάρα ξεκίνησε ουσιαστικά τον Νοέμβριο του 1978. Είναι η περίοδος της έναρξης των εμφανίσεων στη μπουάτ ”Διαγώνιος” στην Πλάκα, όπου συνθέτης κι ερμηνευτής βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί στην ίδια σκηνή.
Το 1979 κυκλοφόρησε ο δίσκος, ο οποίος γνώρισε μεγάλη απήχηση περιλαμβάνοντας ένα τραγούδι που αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής μουσικής διαχρονικά. Πρόκειται για το τραγούδι ”Παραπονεμένα λόγια”.
Συνεργάστηκαν δισκογραφικά ξανά το 1985. Το Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, κυκλοφόρησε ο δίσκος ”Ρεπορτάζ” σε στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη. Ο Νταλάρας συμμετέχει με τρία τραγούδια: ”Γύρω-γύρω στην πλατεία”, ”Το φίδι κι ο Αλέξανδρος” και ”Οδυσσέας ‘85”.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2013 ο Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε συναυλίες στο Ηρώδειο, έχοντας ως βασικό ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα.
Η συγκεκριμένη επανασύνδεση είχε συνέχεια και συναυλιακά αλλά και δισκογραφικά, καθώς τον Ιούνιο του 2015, συμμετείχε με τρία τραγούδια στη νέα δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Μαρκόπουλου με τίτλο ”Εντεύθεν”. Ήταν το ”Ότι αλλάζει να τ’ αντέξεις” σε στίχους του συνθέτη, το ”Θυμάμαι εσένα” του Γιώργου Σκούρτη και η ”Λυπημένη” σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.