Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δεύτερες σκέψεις, όταν ρίχνονται σε ένα πιάτο σαλάτα.
Ωστόσο, ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτείτε τη στιγμή που απολαμβάνετε μια σαλάτα με μαρούλι, γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα λαχανικά αντιδρούν αμυντικά στους ήχους όταν τα τρώνε.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, διαπίστωσαν ότι τα φυτά αναγνωρίζουν κοντινούς ήχους, όπως τον ήχο όταν τα τρώνε και αντιδρούν στις απειλές του περιβάλλοντος.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, διαπίστωσαν ότι τα φυτά ανταποκρίνονται στους ήχους που κάνουν οι κάμπιες όταν τα τρώνε και στη συνέχεια αντιδρούν αμυντικά. Εδώ φαίνεται μια κάμπια να τρέφεται με το φυτό Arabidopsis. Ένα κομμάτι αντανακλαστικής ταινίας, βοηθάει στην καταγραφή των δονήσεων.
«Προηγούμενες έρευνες έχουν διερευνήσει το πώς ανταποκρίνονται τα φυτά στην ακουστική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης και της μουσικής. Ωστόσο, η δική μας έρευνα εστιάζει στο πώς ανταποκρίνονται τα φυτά σε μια οικολογική δόνηση. Διαπιστώσαμε ότι τα σήματα των «διατροφικών δονήσεων” αλλάζουν στα κύτταρα μεταβολισμού των φυτών, δημιουργώντας περισσότερα αμυντικά χημικά, που μπορούν να απωθήσουν τις επιθέσεις από τις κάμπιες”, ανέφερε η Χέιντι Άπελ, κύρια ερευνήτρια στο Τμήμα Έρευνας Φυτών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.
Η Χέιντι Άπελ (αριστερά) και ο Ρεξ Κόκροφτ (δεξιά) από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι. Στην έρευνα, οι κάμπιες τοποθετήθηκαν σε ένα φυτό, χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ και ένα μικρό αντανακλαστικό υλικό πάνω στο φύλλο. Οι ερευνητές μέτρησαν την κινητικότητα πάνω στο φύλλο, ως αντίδραση στο μάσημα της κάμπιας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο μέλλον οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο πώς γίνονται αισθητές οι δονήσεις από τα φυτά, ποια χαρακτηριστικά της περίπλοκης δόνησης είναι πιο σημαντικά και πώς οι μηχανικές δονήσεις αλληλεπιδρούν με άλλες μορφές πληροφοριών των φυτών για την παραγωγή προστατευτικών αντιδράσεων στα παράσιτα.