Στον… χορό των Ρίχτερ το Ιόνιο! Δύο σεισμοί ταρακούνησαν τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα
Οι σεισμοί σημειώθηκαν με διαφορά επτά λεπτών – Ο δεύτερος χαρακτηρίζεται «ισχυρός» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – Τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου, η Ζάκυνθος «χτυπήθηκε» από σεισμό 6,4 Ρίχτερ – Από τότε, η σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο παραμένει έντονη
Δύο σεισμοί, μεγέθους κατά σειρά 4,4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στο Ιόνιο πέλαγος με διαφορά επτά λεπτών (στις 05:04 και στις 05:11 αντίστοιχα), σύμφωνα με ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή αυτή.
Στην πρώτη δόνηση, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 78 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου, ή 298 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας, ενώ στη δεύτερη, το επίκεντρο βρισκόταν 59 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 299 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας. Δεν δόθηκε κάποια εκτίμηση για το εστιακό βάθος των δύο σεισμών, ο δεύτερος από τους οποίους χαρακτηρίζεται «ισχυρός».
120 μη κατοικήσιμα σπίτια
Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη στο Ιόνιο, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που «χτύπησε» τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου.
Η διαδικασία ελέγχων των κτιρίων που επλήγησαν από σεισμό είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ο αριθμός των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα ήταν 120 από τα 250 που έχουν εξεταστεί. Ο έλεγχος έχει ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής (26.10.2018) που έγινε ο σεισμός και τα κλιμάκια αποτελούνται από μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ).
Ο αριθμός των κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές είναι μεγάλος και σύμφωνα με πληροφορίες τα πιο σοβαρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε κτίρια στις περιοχές Καλαμάκι, Λαγανάς, Λιθακιά, Κερί, Μαχαιράδο, Λαγοπόδο.