Απάντηση της κυβέρνησης για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την απόφαση του 2009 του Αρείου Πάγου, που είχε κρίνει ότι «δεν υπάρχει Μακεδονικό Έθνος και κατά συνέπεια Μακεδονικό πολιτισμός και Μακεδονική Γλώσσα».
Μια απόφαση που η ΝΔ θέτει από το πρωί στην συζήτηση στην Βουλή για να δείξει ότι η κυβέρνηση με τη συμφωνία παραχωρεί εθνότητα και γλώσσα παρά και την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, θέλησε να απαντήσει με παρέμβασή του λέγοντας πως «η επίκλιση αυτής της απόφασης του Αρείου Πάγου από τη ΝΔ θυμίζει ότι ‘ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται για να σωθεί….’. Γιατί η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται σε άσχετο θέμα, ή μάλλον που ενισχύει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης…» και εξήγησε ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν σχετικά με την αναγνώριση Μακεδονικής μειονότητας, το δικαιοδοτικό μας σύστημα εκφεύγει από την χάραξη εξωτερικής πολιτικής ή την ιστορία… και τίποτε άλλο από αυτά που λέτε…».
Η παρέμβαση του Παπαγγελόπουλου από την αρχή προκάλεσε μεγάλη ένταση με τους βουλευτές της ΝΔ και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία στην αίθουσα.
Η απάντηση Βορίδη
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, απάντησε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι «γιατί δεν διαβάζετε κύριε υπουργέ την απόφαση, γιατί την αποκρύπτετε; Δεν λέει η απόφαση μόνο ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα. Η απόφαση, διαβάζω, γράφει Μακεδόνες εθνολογικά. Γιατί δεν τα διαβάζετε όλα; Αυτά δεν σας αρέσουν; Γιατί σας αρέσει η παραπλάνηση; Έχει η απόφαση αναφορές και για την γλώσσα, αναφορές και για την εθνότητα, αναφορές… γιατί δεν τα λέτε…;».
Επίθεση από Κατρούγκαλο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε στον βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ότι «εάν υπήρχε μια απόφαση που θα μπορούσαμε να την κάνουμε εκτελεστή, θα την στέλναμε στα Σκόπια και θα είχε τελειώσει το θέμα… Τα δικαστήρια δεν χαράσσουν εθνική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για την διπλωματία και την ιστορία… Παραχαράσσετε την συμφωνία συστηματικά, αλλά και την απόφαση του Αρείου Πάγου…».
Ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε και ανέφερε, τροφοδοτώντας και νέα ένταση, ότι η Ελλάδα μετά τις διεθνείς αντιδράσεις και απειλές για καταδίκες της χώρας, οι -τότε- κυβερνήσεις που δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν αναγνωρίσει ότι στην απόφαση αυτή υπήρχαν δικαστικά σφάλματα. Προσπαθήσατε, είπε ο υπουργός στους βουλευτές της ΝΔ που διαμαρτύρονταν, να κάνετε «πολλαπλή λαθροχειρία… να ντρέπεστε, να μην υπερηφανεύεσθε. Διαβάστε και λίγο! Να ντρέπεστε για αυτά που έχετε κάνει…».