Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον νέο ισχυρό σεισμό που χτύπησε την Αθήνα στη Νέα Μάκρη;
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:50 βορειοανατολικά της Αθήνας, στην περιοχή του Μαραθώνα.
Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μιλούσε για 4,2 Ρίχτερ, ωστόσο, με τελευταίο ανακοινωθέν κάνει λόγο για 4,1 βαθμούς και εντοπίζει το επίκεντρο του σεισμού στα 28χλμ βορειανατολικά της Αθήνας, δίπλα στη Νέα Μάκρη.
Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 9 χιλιόμετρα, αν και αρχικά είχε υπολογιστεί στα 5 χιλιόμετρα.
Από την πλευρά του, η αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), κατέγραψε το σεισμό στα 4 Ρίχτερ, για να γίνει λίγο αργότερα 3,8 Ρίχτερ.
Λίγα λεπτά μετά έδωσε και πάλι τη σεισμική δόνηση στα 4 Ρίχτερ, με μεγαλύτερο εστιακό βάθος.
Το Αμερικάνικο Κέντρο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε με τη σειρά του το σεισμό στα 4,2 Ρίχτερ.
Η δόνηση έγινε αισθητή από πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου.
Ο σεισμός θεωρείται ότι ήταν επιφανειακός, με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα 9 χιλιόμετρα.
Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές μέχρι στιγμής ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου.
Ευθύμης Λέκκας: Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το CNN Greece ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας, μετά τη σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική.
«Λόγω του μικρού μεγέθους δεν υπάρχουν επιπτώσεις» τόνισε ο κ. Λέκκας, και συμπλήρωσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί ιδιαίτερα».
Ωστόσο, ο σεισμολόγος ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν μικρότεροι μετασεισμοί.
Κώστας Παπαζάχος: Πρέπει να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο
Καθησυχαστικός για το σεισμό που σημειώθηκε στην Αττική στις 23:50 το βράδυ της Τρίτης (01/05/2018) εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Ωστόσο, τόνισε πως είναι νωρίς να γίνει κάποια εκτίμηση ή πρόβλεψη, ενώ σημείωσε πως παρακολουθούν το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή της Νέας Μάκρης, όπου, όπως σημείωσε ο επιστήμονας, είχε δώσει και παλιότερα σεισμό.
Έτσι κατέγραψαν οι σεισμογράφοι τη δόνηση που αναστάτωσε την Αττική
Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στο Διόνυσο Αττικής.
Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στην Πεντέλη.
«Μπαράζ» σεισμών τη νύχτα σε όλη την Ελλάδα
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα Τετάρτης (2/5), στις 03:04, στον υποθαλάσσιο χώρο του νότιου Κρητικού Πελάγους.
H προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του δίνει το σεισμό στα 4 Ρίχτερ.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 115χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων και 74χλμ. νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 40χλμ.
Σεισμός και στη Σιθωνία Χαλκιδικής
Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την προκαταρκτική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 04:56, σε περιοχή της Χαλκιδικής.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, 80χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 26χλμ. νοτιοανατολικά του Πολύγυρου.