Yπέρογκοι μισθοί, προσλήψεις συγγενών και φίλων και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Τμήμα της UNICEF διαπίστωσαν δύο πορίσματα. Το πρώτο προέκυψε με πρωτοβουλία της νέας προέδρου της UNICEF Ελλάδας Σοφίας Τζιτζίκου, η οποία όπως αποκαλύπτει στο tvxs.gr προβληματίστηκε βλέποντας τους υψηλούς μισθούς των στελεχών. Κατόπιν, το πόρισμα εστάλη στα κεντρικά της UNICEF στην Γενεύη απ’ όπου και διατάχτηκε νέα έρευνα η οποία έδωσε επιπλέον ευρήματα.
Σήμερα ο φάκελος είναι στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για το αν και ποιες διώξεις θα ασκήσει. Όσο για το μέλλον της Ελληνικής UNICEF: «Θα παγώσει προσωρινά το τμήμα με την έννοια ότι θα σταματήσουν οι δράσεις με τη μορφή που έχουν σήμερα. Στόχος μας είναι η εξυγίανση καθώς η UNICEF κάνει σπουδαία δουλειά διεθνώς και δεν θέλουμε να σταματήσει η δράση της στην Ελλάδα. Ούτε όμως να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο» λέει η Σ. Τζιτζίκου στο tvxs.gr.
Είχαμε την πληροφορία πως η κα Τζιτζίκου βρέθηκε αντιμέτωπη με στελέχη που ήθελαν να την εμποδίσουν να προχωρήσει στη διαταγή του ελέγχου και ζητούσαν μάλιστα και την απομάκρυνσή της από την προεδρία. «Υφίστασαι μεγάλη πολεμική όταν πας να αγγίξεις συμφέροντα. Είχα τη συμπαράσταση όμως δύο μελών του ΔΣ αλλά και της κεντρικής UNICEF που κάνει εξαιρετική δουλειά. Το πόρισμα που διέταξα εγώ μετά τις υποψίες που μου δημιουργήθηκαν από την μισθολογική κατάσταση ήταν για τα έτη 2013, 2014 και 2015. Με βάση αυτό η Ελβετία προχώρησε σε έλεγχο σε βάθος 15ετίας. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα της κρίσης να αμείβονται διευθυντές στη UNICEF με 7.000 ευρώ, την ώρα μάλιστα που εργαζόμαστε τόσοι εθελοντικά και βασιζόμαστε στο ένα ευρώ των συνδρομητών μας. Εγώ είμαι συνταξιούχος φαρμακοποιός και παίρνω 1.400 ευρώ σύνταξη. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία» λέει η κα Τζιτζίκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα πορίσματα μεταξύ άλλων διαπιστώνουν πως δεν λειτουργούσε η επιτροπή προμηθειών ούτε ο εσωτερικός κανονισμός ενώ είχε δημιουργηθεί κλειστό κλαμπ ανθρώπων που διόριζε συγγενείς και φίλους με αποτέλεσμα η μισθοδοσία να μην γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.
Κύκλοι της κυβέρνησης λένε σχετικά με το θέμα πως παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας της UNICEF στη Γενεύη στήριξαν την πρόεδρο και την κάθαρση του Ελληνικού τμήματος, εκδήλωσαν την ένστασή τους στο να φτάσει το θέμα στον εισαγγελέα με τον φόβο της δυσφήμησης του οργανισμού. Ωστόσο οι αρμόδιοι που διαχειρίστηκαν το θέμα από την κυβέρνηση θεώρησαν ότι πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο όσον αφορά στη διαφάνεια με νόμιμες διαδικασίες και ταυτόχρονα να γίνουν κινήσεις ώστε να μην στιγματιστεί συνολικά το έργο της UNICEF.
Χθες μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη για το θέμα, στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γ. Κατρούγκαλος και η Θ. Φωτίου, στην οποία αποφασίστηκε η στήριξη στην πρόεδρο και η πλήρης διερεύνηση του θέματος.
Πηγή: tvxs.gr