Η Σταματία Γεωργαντή, σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, φαίνεται ότι φυλούσε στην θυρίδα της χρήματα τα οποία ισχυρίζεται ότι τα κράτησε για να τα μετρήσει, ενώ σήμερα, ύστερα από όλες τις εξελίξεις, η θέση εκείνης και του συζύγου της είναι σε πολύ δύσκολη θέση.
«Πήρα από τη θυρίδα 347.000 ευρώ για να τα μετρήσω» ήταν η κουτοπόνηρη απάντησή της στους αστυνομικούς. Ο άντρας της κυκλοφορούσε με Πόρσε Καγιέν. Η ίδια, με άλλο πολυτελές τζιπ αξίας άνω των 100.000 ευρώ, με φιμέ τζάμια. Ο πλούτος τους, δημιουργημένος από τη δυστυχία των άλλων, δεν συνάδει με έναν ιερέα και μια νοικοκυρά. Ούτε, κυρίως, με διαχειριστές μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης που εξασφάλιζε στέγη και τροφή σε απροστάτευτα παιδιά.
Η γνωριμία του πατέρα Αντώνιου με την πρεσβυτέρα στη Χίο
Προβεβλημένος στα ΜΜΕ ήταν μόνο ο πατέρας Αντώνιος. Η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή έμενε συνήθως στα μετόπισθεν. Απ’ όσα ανακαλύπτουν τώρα οι Αρχές, οι ρόλοι ήταν διακριτοί. Ο ιερέας ήταν για το γυαλί και η πρεσβυτέρα κρατούσε τα κλειδιά του «μαγαζιού».
Οι φορές που η Χιώτισσα έβγαινε στην τηλεόραση ήταν μετρημένες στα δάχτυλα, όλες στο πλευρό του συζύγου της. «Αν ο πατέρας Αντώνιος είναι η ψυχή της “Κιβωτού”, η πρεσβυτέρα είναι υπό σκιά» παραδεχόταν σε μια από τις συνεντεύξεις της στις «καλές εποχές», όταν ακόμα η «Κιβωτός» δεν γινόταν πρώτο θέμα για κακοποιήσεις παιδιών και πλουτισμό από αρπαγές δωρεών.
Με τον πατέρα Αντώνιο γνωρίστηκαν στη Χίο, όταν ακόμα ήταν παιδιά. «Ηταν ωραίος τύπος από μικρός» δήλωνε η Γεωργαντή. Μαζί «στήσανε» την «Κιβωτό του Κόσμου» στην Ακαδημία Πλάτωνος, αυτός ιδρυτής, εκείνη πρόεδρος. Για δυόμισι δεκαετίες κάτω από τα μάτια κυβερνήσεων, Δικαιοσύνης, Αστυνομίας και ανυποψίαστων φιλάνθρωπων «ρουφούσαν» δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων και ακινήτων. Μόνο ένα μέρος αυτών πήγαν στις δομές. Οι πρόσφατες καταγγελίες άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.
Η αφανής Σταματία Γεωργαντή μπήκε στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με το «πόθεν έσχες» της να ερευνάται. Η άεργη νοικοκυρά φέρεται ότι διέθετε πακτωλό χρημάτων. Οι Αρχές βρήκαν στο διαμέρισμα της δομής όπου διέμενε το ζεύγος κοσμήματα μεγάλης αξίας από δωρεές, 270 χρυσές λίρες και πολλά μετρητά. Σε προσωπικές καταθέσεις είχαν 360.000 ευρώ, τα 130.000 σε λογαριασμό της πρεσβυτέρας. Τις τελευταίες μέρες τραπεζικές θυρίδες αδειάζουν από τη Γεωργαντή με ρυθμό πολυβόλου.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν φαίνεται να δικαιολογούν τα ευρήματα. Ο Αντώνης Παπανικολάου είχε μισθό ιερέα. Η παπαδιά δήλωνε οικιακά ως επάγγελμα, αλλά διαχειριζόταν ως πρόεδρος της ΜΚΟ τον πλούτο δωρεών σε ρευστό και πάνω από 280 ακίνητα της «Κιβωτού». Σε λογαριασμό της οργάνωσης βρέθηκαν πάνω από 10.000.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα ανά έτος υπολογιζόταν σε άνω των 6.000.000-7.000.000 ευρώ.
Η θυρίδα της πρεσβυτέρας αποτελούσε κρυψώνα μαύρου χρήματος
Κεντρικό συμπέρασμα της Αρχής για το Ξέπλυμα φαίνεται ότι είναι πως η τραπεζική θυρίδα της πρεσβυτέρας λειτουργούσε ως «αποθήκη» μαύρου χρήματος, για προσωπικούς σκοπούς. Αποκαλύφθηκε ότι με λεφτά από δωρεές για την «Κιβωτό» αγοράστηκε το 2007 η μεζονέτα στη Ραφήνα, αντί 300.000 ευρώ, που δηλώνεται μέχρι σήμερα ως η κύρια κατοικία τους. Το ποσό αγοράς του σπιτιού πληρώθηκε σε μετρητά και εκτός γραφείου, αλλά επί 15 χρόνια καμία αρμόδια Αρχή δεν υποψιάστηκε ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά για μια τόσο εξόφθαλμη συναλλαγή.
Το ζευγάρι αρνείται κάθε κατηγορία για σεξουαλικές κακοποιήσεις και βία στην «Κιβωτό» ή για αφαίμαξη των δωρεών για ίδιους σκοπούς. Η πρεσβυτέρα εμφανίστηκε αγανακτισμένη στα κανάλια, υποστηρίζοντας μια θεωρία συνωμοσίας. «Τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες είναι πιθανότατα υποκινούμενα από κάποιους» είπε. Οι «κάποιοι» παραμένουν μυστήριο…
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέβαλε, έστω με καθυστέρηση, απαγόρευση ιεροπραξιών στον Αντώνιο, ενώ χθες απαγορεύτηκε από τον εισαγγελέα στον «ξηλωμένο» ιερέα να πλησιάζει τις δομές. Συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για ασέλγεια αποκάλυψε ότι «η πρεσβυτέρα γνώριζε, όμως, αντί να προστατεύσει το παιδί, αυτή το μάλωνε».
Οσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοκάρουν. Εκαναν εμπόριο ακόμα και των ρούχων, έβγαζαν λεφτά μέχρι και από τα τρόφιμα που προσέφεραν οι πολίτες για τα παιδιά. Οι φιλανθρωπίες κατέληγαν σε χαρτόκουτα που ξεπουλιόνταν σε μικρομάγαζα της Αθήνας. Την ίδια ώρα, καταγγελίες κάνουν λόγο για ανήλικους τροφίμους της ΜΚΟ που κυκλοφορούσαν ρακένδυτοι.
Στη μοναδική κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά τον σάλο, η εκφραστική πρεσβυτέρα παρενέβαινε με συμπληρωματικές ατάκες. Κάποια στιγμή είπε με σοκαριστική ψυχρότητα μπίζνες γούμαν που κινδυνεύει η επιχείρησή της: «Είναι απαράδεκτος ο διασυρμός για την “Κιβωτό”. Το μεταφέρω ως πρόεδρος και από το συμβούλιό μας. Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή κάποιο παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει αυτά τα πράγματα».
Απ’ όσα ξέρουμε ως τώρα, ο μεν Αντώνης Παπανικολάου λειτουργούσε ως «κράχτης» για τις δομές με τις «λαμπερές» εμφανίσεις σελέμπριτι στα κανάλια, η δε Σταματία Γεωργαντή ως «σκοτεινός εγκέφαλος», που δεν συγκέντρωνε πάνω της τα φώτα, ώστε να διαχειρίζεται εν κρυπτώ κι αχόρταγα τα έσοδα και τα ακίνητα της «Κιβωτού».
Ακόμα και τώρα, που η «Κιβωτός»… τρύπησε και μπάζει νερά από παντού, οι δυο τους λειτουργούν σαν «ομάδα». Ο ένας καλύπτει τον άλλον στα πάντα, έστω κι αν οι δικαιολογίες τους προς τις Αρχές είναι νηπιακής ευρηματικότητας και δεν πείθουν κανέναν. Για να μην καταλήξουν στη φυλακή καλούνται να αποδείξουν ότι μέσα στην «Κιβωτό» δεν υπέστησαν κακοποιήσεις παιδιά και ότι δεν πλούτισαν με όχημα ένα «ατιμασμένο» ράσο και μια ανεξέλεγκτη (μη) κερδοσκοπική εταιρία.
Λίγα λόγια για τον πατέρα Αντώνιο
Εχει καταγωγή από τη Χίο και το 1998 βρέθηκε στην Αθήνα, όταν ο τότε 26χρονος Αντώνιος χειροτονήθηκε διάκονος. Είχαν ήδη παντρευτεί όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του τόσο στην Παιδαγωγική όσο και στην Ιερατική Σχολή. Μαζί έχουν τρία παιδιά. Δηλώνει ως επάγγελμα τα οικιακά και μέχρι την καθαίρεσή της ήταν πρόεδρος της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Επί χρόνια διακονούσε το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας, ενώ διετέλεσε ομαδάρχης και αρχηγός στις κατασκηνώσεις Πνευματικής Εστίας στα Θυμιανά. Διακόνησε για λίγο και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Χίου.