Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Πάτρας, με την είδηση του θανάτου του αρχιτέκτονα και εικαστικό Στάθη Χρυσικόπουλο, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών.
Όπως ανέφεραν συγγενείς του, ήταν ένας άνθρωπος πολυδιάστατος, έχοντας μεγάλη προσφορά στις τέχνες, ενώ το όνομα του ήταν συνδεδεμένο και με το Πατρινό Καρναβάλι στο οποίο ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής το 2010.
Στάθης Χρυσικόπουλος: Είχε σημαντική διάκριση και στο εξωτερικό
Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες με σημαντικό έργο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με άποψη για τα πράγματα και έχοντας σημαντική παρουσία ως εικαστικός σε μεγάλες εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Αρχικά μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Σ. Σώκαρη. Στη συνέχεια μετέβη στη Φλωρεντία, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και ιστορία της τέχνης. Στην Ιταλία όπου έζησε και εργάστηκε από το 1966 έως το 1975 ήρθε σε επαφή με το κίνημα της Οπτικής Ποίησης κι έκτοτε συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες του κινήματος.
Αναπτύσσει ένα πολυδιάστατο έργο στο οποίο αντανακλώνται τόσο οι ιδιότητες του εικαστικού καλλιτέχνη όσο και του αρχιτέκτονα: ζωγραφική, οπτική ποίηση, κατασκευές, οπτικοακουστικά περιβάλλοντα δημιουργούν συνθέσεις εμπνευσμένες από ελληνικούς και ρωμαϊκούς μύθους, οι οποίες εμπερικλείουν αφενός βαθιά γνώση και σεβασμό στον αρχαίο πολιτισμό κι αφετέρου μια κριτική σκέψη απέναντι στο σύγχρονο κόσμο (Μύθος, Galerie Artio 1986).
Το 2006 στην έκθεση Μητέρα Φύση-Νεκρή Φύση (Αγγλικανική Εκκλησία, Πάτρα) παρουσίασε μία οπτικοακουστική εγκατάσταση σε συνεργασία με τον μουσικοτεχνολόγο Φίλωνα Λάμπρου, με πολλαπλούς συμβολισμούς και κύριο θέμα τη φύση και τη σχέση του ανθρώπου με αυτήν, καλώντας τον επισκέπτη να επικοινωνήσει και πάλι με την φύση, από την οποία έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί.
To 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας διοργανώθηκε αναδρομική του έκθεση με θέμα Οπτική Ποίηση. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει δεκάδες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε διεθνείς εκθέσεις με το κίνημα της Οπτικής Ποίησης: Vision: Mostra Internazionale di Poesia Visiva, (Ferrara 1982), Post-art:
international exhibition of visual/experimental poetry (San Diego-Calexico 1988), V International Biennial Poesia Visual (Mexico, 1996), Αυτό είναι ένα ποίημα. Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981-2011 (ΕΜΣΤ, 2012). Έργα του βρίσκονται στο αρχείο Sackner (Miami, Florida), στο Μουσείο Οπτικής Ποίησης (Senigallia), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη διαδραστική γκαλερί Bongiani Ophen Art Museum (Salerno), στο Μουσείο Benetton (Triviso) και σε ιδιωτικές συλλογές.