Στα ύψη ξανά τα κρούσματα, 23 νεκροί σε μια μέρα, ανησυχία για τους διασωληνωμένους

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να επελαύνει και δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά τη μάχη, όσο εκατοντάδες άλλοι συνεχίζουν να παλεύουν για τη ζωή τους στις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1424 νέα κρούσματα σήμερα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.424, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 178.918 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 47 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.272 θάνατοι. Το 95.7% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 87.7% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.270 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 247 (ημερήσια μεταβολή -10.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 222 ασθενείς.
Hλικιακή κατανομή:Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Γώγος: Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι καλά
Στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρθηκε το πρωί ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ.

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για το αυξημένο υιικό φορτίο που έχει παρατηρηθεί, καθώς και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας ως αποτέλεσμα αυτού.

Επιπλέον, ο κ. Γώγος είπε την άποψή του για τον τρόπο με τον οποίον θα εμποδιστεί η διασπορά των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα πάει. Επιδημιολογικά δεν είμαστε και πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Στην Αττική έχουμε μία σταθεροποίηση. Αλλά το πρόβλημα είναι το φορτίο, που πιέζει το Σύστημα Υγείας, ειδικά σε Αττική και Πάτρα», απάντησε, ερωτηθείς για το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στο λεκανοπέδιο.

«Αντέχει το σύστημα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το μαξιλάρι να ανοίξουν και νέες μονάδες. Δεν θέλουμε να φτάσουμε όμως εκεί», προσέθεσε το μέλος της Επιτροπής.

«Θα είναι καλύτερη η εικόνα στο μέλλον σε σχέση με παρελθόν. Με τον εμβολιασμό τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αλλά δεν ξέρουμε το μέλλον του ιού, με τις μεταλλάξεις πού θα πάνε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ουσιαστικά θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο με αυτό της γρίπης, με τον κορονοϊό να είναι πιο βαριά νόσος, κατέληξε ο κ. Γώγος.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Related posts

Τέλος η μπούρκα σε δημόσιους χώρους: Την απαγορεύουν από 1η Ιανουαρίου 2025 – Πρόστιμο 1000 ευρώ σε όποια την φοράει

Νέα Ιωνία: «Ανοίξτε μου να βγω», φώναζε ο 12χρονος που έκλεισαν στο φρεάτιο συμμαθητές μου

Να βάλει η Παναγία το χέρι της: Νέος Σεισμός ΤΩΡΑ στο Άγιο Όρος – «Ταρακουνήθηκαν» στην Θεσσαλονίκη – Οι πρώτες εκτιμήσεις