Τάσος Ισαάκ: 22 χρόνια από τη «ψυχρή» δολοφονία του θαρραλέου παλληκαριού (Pics & Vid)

Ο Τάσος Ισαάκ γεννήθηκε το 1972 και είχε καταγωγή από το Παραλίμνι. Ελληνοκύπριος νεαρός ο οποίος συμμετείχε στην αντικατοχική πορεία στις 11 Αυγούστου το 1996, όπου στη περιοχή της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του σε ηλικία μόλις 24 χρόνων.

Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών (ΚΟΜ), η οποία άρχισε τη δράση της από το 1970 και ιδρύθηκε και επίσημα το 1978, λόγω του ότι τα μέλη της αυξάνονταν σταδιακά, στις αρχές του 1996 ανακοινώνει την απόφαση της για μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία από το Βερολίνο προς την Κερύνεια, με σύνθημά τους «Απελευθέρωση η μόνη λύση».

Το σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε, έτσι ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των άλλων ευρωπαίων μοτοσικλετιστών, ήταν: «Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα-ζήσε ελεύθερα-οδήγησε ελεύθερα». Γι’ αυτό και η επιλογή του Βερολίνου ως αφετηρία αυτής της πορείας, αφού ήταν πρώην διχοτομημένο.

Παρά τις δυσκολίες για την πραγματοποίηση αυτού του έργου χρειάστηκε η βοήθεια της εκκλησίας της Κύπρου, διαφόρων άλλων χορηγών αλλά και του ίδιου του λαού, οι οποίοι αγοράζοντας κουπόνια, ενίσχυσαν και οργάνωσαν την πορεία «Βερολίνο-Κερύνεια 2-11 Αυγούστου 1996».

Τον Ιούνιο είχε εξασφαλιστεί η συμμετοχή μοτοσικλετιστών από 12 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Επίσης μεγάλη έκπληξη έφερε το γεγονός ότι στην Κύπρο οι δηλώσεις συμμετοχής έφτασαν μέχρι τις 7.000.

Η αντικατοχική πορεία Βερολίνο- Κερύνεια

Έτσι στις 2 Αυγούστου 1996 ξεκινά η πορεία από το Βερολίνο με συμμετοχές μοτοσικλετιστών από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (200 περίπου μοτοσικλετιστές), οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα κατά τη διαδρομή τους.

Προσπάθειες ματαίωσης της πορείας

Κατά τη διάρκεια της πορείας, και όταν οι μοτοσικλετιστές είχαν ήδη φτάσει στον Πειραιά, η κυπριακή κυβέρνηση και ο κυπριακός τύπος ασκούν πίεση στην ΚΟΜ να ματαιώσει την πορεία με το πρόσχημα ότι κινδυνολογούσαν ανεύθυνα για «βέβαιη προέλαση των Τούρκων» προβάλλοντας τις απειλές του Ντενκτάς πως θα πυροβολείτε όποιος μοτοσικλετιστής παραβιάσει τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός (την λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή»), πως μέλη της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» ετοιμάζουν αντιπορεία και «εκπλήξεις για τους μοτοσικλετιστές».

Παρά τις προειδοποιήσεις, στις 10 Αυγούστου πλήθος κόσμου πήγε να υποδεχτεί τους μοτοσικλετιστές όταν είχαν ήδη φτάσει στο νησί, από το λιμάνι Λεμεσού ως την Κοφίνου.

Η πορεία της 11ης Αυγούστου θα διαδραματιζόταν με τον εξής τρόπο:

Οι μοτοσυκλετιστές κάθε επαρχίας της Κύπρου θα συγκεντρώνονταν στο στάδιο κάθε πόλης (Λάρνακας, Λεμεσού, Λευκωσίας, Πάφου).

Από εκεί θα συγκεντρώνονταν όλοι μαζί στη Δερύνεια, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ακολουθώντας το δρόμο κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, θα επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα με προορισμό, ει δυνατόν, την Κερύνεια, ως μια συμβολική και ειρηνική κίνηση απελευθέρωσης.

Ένα από τα σπάνια βίντεο της 11ης Αυγούστου: 

Related posts

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο «σάλταρε» από τη βιτρίνα έκθεσης στην Κηφισίας – Δείτε βίντεο

Ανακοινώθηκε πριν λίγο από την τροχαία – Από ποια ώρα και μετά είναι Υποχρεωτικές οι αλυσίδες σε όλη την Αττική

Ήχησε το 112 στη χώρα