Τέλος εποχής στη Βρετανία: Πέθανε στα 96 της χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ
H βασίλισσα Ελισάβετ Β, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στην παγκόσμια ιστορία έφυγε από τη ζωή, λίγους μήνες μετά τον αγαπημένο της σύζυγο.
Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει ήδη ξεκινήσει η επιχείρηση London Bridge («Γέφυρα του Λονδίνου»). Αυτή είναι η κωδική ονομασία για την τεράστια επιχείρηση ασφαλείας που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η βρετανική κυβέρνηση αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Αμέσως μόλις… πέσει η Γέφυρα του Λονδίνου, ο ιδιωτικός γραμματέας της Βασίλισσας σερ Κρίστοφερ Γκέιντ ενημερώνει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας και στη συνέχεια η θλιβερή είδηση κοινοποιείται στις 15 άλλες χώρες, όπου η βασίλισσα υπήρξε αρχηγός κράτους και στα υπόλοιπα 36 έθνη της Κοινοπολιτείας.
Ο κόσμος θα μάθει για τον θάνατό της Ελισάβετ, απο τη στιγμή που η σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ και θα ξεκινήσει η επίσημη περίοδος πένθους για τη Βασίλισσα που άλλαξε το πρόσωπο της βρετανικής μοναρχίας. Όλο το προσωπικό φορά ήδη ένα μαύρο περιβραχιόνιο στο αριστερό χέρι…
H Βασίλισσα Ελισάβετ τον Οκτώβριο του 2021
Ο θάνατός της βασίλισσας είναι ένα «τραυματικό γεγονός» για τη Βρετανία, εξηγεί η βασιλική βιογράφος, Πένι Τζούρορ. «Η βασίλισσα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής φιγούρα και κατά τη διάρκεια της θητείας της, άλλαξαν τόσα πολλά, τόσο δραματικά. Δεν υπάρχει ούτε μία πτυχή της ζωής μας που να μην έχει αλλάξει, αλλά η μόνη σταθερά ήταν η Βασίλισσα, ο ακλόνητος βράχος, ο συνεκτικός κρίκος όλων των Βρετανών εδώ και δεκαετίες»επισημαίνει.
Ο νέος βασιλιάς
Ο πρωτότοκος γιός της. πρίγκιπας Κάρολος αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα. Μπορεί εαν θέλει να επιλέξει το δικό του όνομα και αναμένεται να στεφθεί Βασιλιάς με την επωνυμία Κάρολος ο Γ’ της Αγγλίας. Θα ενθρονιστεί, μια μέρα μετά το θάνατο της μητέρας του και αφού τα αδέρφια του θα του έχουν φιλήσει πανηγυρικά το χέρι, σε ένα τελετουργικό που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Στη συνέχεια γίνουν οι σχετικές διακηρύξεις και ενώ η βασίλισσα θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, ο Κάρολος θα επισκεφθεί τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία. Θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ως μονάρχης στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς, την πρώην κατοικία της βρετανικής μοναρχίας.
Τι γίνεται πριν το μεγάλο «αντίο»
Θα μεσολαβήσουν 10 ημέρες μεταξύ του θανάτου της Βασίλισσας και της κηδείας της και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα της θα παραμείνει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ώστε η οικογένεια να μπορεί να περάσει χρόνο μαζί του.
Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Westminister Hall όπου θα παραμείνει για αρκετές ημέρες, ώστε οι Βρετανοί να μπορέσουν να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσά τους. Το 2002 σημειωτόεν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τη σορό της μητέρας της βασίλισσας. Και στη συνέχεια, τη 10η ημέρα, η σορός της Βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για την κηδεία, στην οποία θα παραστούν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, που θα συντονίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις και την κυβέρνηση.
Τα πρώτα χρόνια της βασίλισας Ελισάβετ
Το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ),η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 και βαφτίστηκε Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία Γουίνδσορ στο παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.
Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να την φωνάζει χαϊδευτικά Λίλιμπετ, προσωνύμιο που «έμεινε» και στην ενήλικη ζωή της καθώς ο σύζυγός της Φίλιππος μεταξύ άλλων συνήθιζε να το χρησιμοποιεό χαϊδευτικά.
H Bασίλισσα Ελισάβετ μωρό το 1927
Η Μαργαρίτα, η μοναδική αδερφή της Ελισάβετ, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη. Οι δύο πριγκίπισσες έλαβαν εκπαίδευση κατ’ οίκον, υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους, με έμφαση στην ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη μουσική.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει οτι η Ελισάβετ στην ηλικία των δύο ετών είχε ένα αέρα κύρους και αντανακλαστικά που προκαλούσαν έκπληξη για ένα νήπιο.
Όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν 14 ετών και αντίθετα με πολλά παιδιά ευκατάστατων οικογενειών, έμεινε στο Λονδίνο που βομβαρδιζόταν καθημερινά μέχρι το τέλος του πολέμου, το 1945.
Toν Φεβρουάριο του 1945, αφού ενηλικιώθηκε, κατατάχτηκε στον βρετανικό στρατό. Υπηρέτησε στις βοηθητικές δυνάμεις όπου βρίσκονταν οι γυναίκες και εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και οδηγός. Η θητεία της διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, αφού στις 8 Μαΐου τελείωσε ο πόλεμος.
Η γνωριμία και ο γάμος με το Φίλιππο
Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Φίλιππο, πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Το καλοκαίρι του 1939, δύο χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία μετά από μία συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο.
Άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη, γεγονός που προκάλεσε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις
Στις 20 Νοεμβρίου του 1947 η Ελισάβετ παντρεύτηκε τελικά τον όμορφο νεαρό αξιωματικό του ναυτικού, τον υπολοχαγό Φίλιπ Μάουντμπάτεν, γιο του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και τρισέγγονο της βασίλισσας βασίλισσας Βικτώριας, μακρινό ξάδερφο της.
Το πρώτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Κάρολος, γεννήθηκε το 1948 και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα ήρθε στη ζωή δύο χρόνια αργότερα. Όταν η ασθένεια του πατέρα της τον ανάγκασε να εγκαταλείψει μια επίσκεψη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1952, η πριγκίπισσα, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Φίλιππο, πραγματοποίησε το ταξίδι στη θέση του.
Στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ βρισκόταν στην Κένυα, πρώτο σταθμό του ταξιδιού της, ενημερώθηκε ότι ο πατέρας της, Βασιλιάς Γεώργιοςς ΣΤ’ πέθανε και ότι εκείνη θα καθόταν στον θρόνο.
Η στέψη της έλαβε χώρα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου του 1953 και μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο και -κατόπιν αιτήματος της νεαρής Βασίλισσας- στην τηλεόραση, φέρνοντας τη λαμπρότητα της εκδήλωσης στα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι τότε.
Οι νεότεροι γιοι της Βασίλισσας, ο Πρίγκιπας Άντριου και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, γεννήθηκαν το 1960 και το 1964 αντίστοιχα και ήταν τα πρώτα παιδιά που γεννιούνταν από εν ενεργεία μονάρχη μετά τη βασίλισσα Βικτώρια.
Παράγοντας σταθερότητας σε ταραγμένα χρόνια
Η βασίλισσα βίωσε τη διάλυση του γάμου τριών από τους τέσσερις απογόνους της και τη καταστροφή στις σχέσεις του Καρόλου με τον Άντριου, σε συνδυασμό με μια μεγάλη πυρκαγιά που σημιεώθηκε στο κάστρο του Windsor, γεγονότα που την οδήγησαν να περιγράψει το 1992 ως annus horribilis στη χριστουγεννιάτικη ομιλία της εκείνης της χρονιάς.
Τα τελευταία χρόνια μπορεί να ήταν ταραγμένα για τη βασιλική οικογένεια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σταθερή και ήρεμη παρουσία της Ελισάβετ στο τιμόνι συνέβαλε στη διατήρηση της παραδοσιακής εικόνας της μοναρχίας, ενώ παράλληλα άφησε περιθώρια για τον εκσυγχρονισμό της.
Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας διατήρησε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε εβδομαδιαία ακρόαση όταν βρίσκεται στο Λονδίνο, και υποδεχόταν και συνομιλούσε με αρχηγούς κρατών που την επισκέπτονταν.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της επισκέφτηκε σχεδόν κάθε κομητεία του βασιλείου και μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμεινε δραστήρια και διαυγής. Τα προβλήματα στην υγεια της επιδεινώθηκαν, μετά το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου.
Στις 9 Απριλίου, λίγους μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο δούκας του Εδιμβούργου, ο «παππούς του έθνους» όπως τον αποκάλεσαν, ο άνθρωπος με τον οποίο η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, μοιράστηκε τη ζωή και…το θρόνο της, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.
Σε έναν γάμο που κράτησε περισσότερες από επτά δεκαετίες, ο πρίγκιπας Φίλιππος που έφυγε απο τη ζωή στα 99 του χρόνια, ήταν το στήριγμα και το «λιμάνι» της Βασίλισσας Ελισάβετ. Τον ακολούθησε μετά από…μήνες