«Η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από το τελικό, τριετές πρόγραμμα στήριξης, το οποίο είχε συναφθεί τον Αύγουστο του 2015 προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης κρατικού χρέους».
Αυτό ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί αύριο, Τρίτη 21 Αυγούστου, με διάγγελμα από την Ιθάκη στον ελληνικό λαό με αφορμή τη λήξη της μνημονιακής οκταετίας.
«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να τερματίσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς ακολουθούντα προγράμματα, καθώς, για πρώτη φορά από της αρχές του 2010, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός.
«Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του Ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης χρέους», πρόσθεσε ο Σεντένο.
Διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, το διάγγελμα του πρωθυπουργού θα είναι σεμνό λόγω της τραγωδίας στο Μάτι αλλά εμβληματικού χαρακτήρα λόγω της αλλαγής σελίδας στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τους εμφανείς συμβολισμούς που φέρει το πανέμορφο νησί της Ιθάκης, θα αναφερθεί στους «Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας», του Καβαφικού ποιήματος καλώντας τον κόσμο να μη φοβάται και να αντλήσει τα ανάλογα συμπεράσματα από την μνημονιακή περιπέτεια: «Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν».
Σε κάθε περίπτωση το αυριανό διάγγελμα είναι η πρώτη κίνηση του Μαξίμου ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός και στις 8 Σεπτεμβρίου η ομιλία του Αλέξης Τσίπρα με τις ανακοινώσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις από 1/1 του 2019.
Ο ESM εκταμίευσε συνολικά 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια για να υποστηρίξει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά, τα 36,3 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα 11,4% για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 24 δισ., τα 7 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τα 5,4 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και 1,8 δισ. για άλλους σκοπούς.
Τα υπόλοιπα 24,1 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο προγράμματος δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Σε ανακοίνωση του ESM και αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνεται πως το 2017 ο ESM εφάρμοσε βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μειώσουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 25 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά έξι μονάδες. Επιπλέον, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω το λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 30 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά οκτώ μονάδες.
Σχετικά με την επόμενη μέρα, αναφέρεται πως ο ΕSM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης (Early Warning System), που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί δανείων θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν τον ESM, όπως έχει συμφωνηθεί. Γι’ αυτό το λόγο ο ESM θα λαμβάνει τακτικές αναφορές από την Ελλάδα και θα συμμετάσχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ESM, η Ελλάδα από το 2010 έχει λάβει 288,7 δισ. ευρώ δανείων, από τα οποία τα 203,8 είναι από τον EFSF και το διάδοχό του ΕSM. Tα 52,9 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Τέλος, το ΔΝΤ έχει επίσης εκταμιεύσει συνολικά 32,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων, αλλά δεν εκταμίευσε καθόλου χρήματα παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM.
Συγχαρητήρια Ευρωπαίων αξιωματούχων
Τα συγχαρητήριά τους και τα δικά τους μηνύματα στέλνουν από το πρωί της Δευτέρας προς την Ελλάδα για την έξοδο από τα μνημόνια, ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η Ελλάδα οδεύει προς βιώσιμη ανάκαμψη.
«Μια σειρά από μέτρα λιτότητας που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσής της θα θέσουν τη βάση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της χώρας» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβιστί ενώ συμπλήρωσε πως: «Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα έχουν προετοιμάσει το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη: αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αποκομίσει τα οφέλη των προσπαθειών και των θυσιών του».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο, αφού αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% πέρυσι.
Από τη μεριά του, συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος απέστειλε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και μάλιστα στα ελληνικά, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο», έγραψε στα ελληνικά ο Ντόναλντ Τουσκ.
Σεντένο: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα»
Στα ελληνικά λέγοντας «καλημέρα» ξεκινάει το μήνυμά του προς τους έλληνες πολίτες ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο Σεντένο καλωσορίζει την Ελλάδα «στην ομαλότητα’.
«Καλημέρα. Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα διάσωσής της τελειώνει μετά από ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο από τον οποίο όλοι μάθαμε το μάθημά μας.
Αλλά αυτό», συνεχίζει, «ανήκει πλέον στην ιστορία. Σήμερα η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα, η οικονομία έχει μεταρρυθμιστεί και εκσυγχρονιστεί. Ξέρω ότι αυτά τα οφέλη δεν γίνονται αισθητά σε όλον τον πληθυσμό. Αλλά σταδιακά θα γίνουν. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα. Όχι άλλα προπαιτούμενα αλλά και όχι νέες εκταμιεύσεις. Η Ελλάδα ξανακέρδισε τον έλεγχο για τον οποίο αγωνίστηκε. Με τον έλεγχο έρχεται και η ευθύνη. Οι Έλληνες πληρώσανε σαφώς για τις κακές πολιτικές του παρελθόντος. Η επιστροφή σε αυτές θα ήταν ένα κακό λάθος. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια θέση όπου μπορεί να απολαμβάνει σε πλήρες βαθμό τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, δεσμευόμενη από τους ίδιους κανόνες όπως κάθε άλλο μέλος.
Η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία
«Μέρα γιορτής» η σημερινή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως αναφέρει ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter.
«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής. Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα του ΕSM και θα επανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία», τονίζει εισαγωγικά ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Συγχαρητήρια Ντομπρόβσκις για την έξοδο από το πρόγραμμα
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από το μνημόνιο έστειλε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας! Υποστηριζόμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μια βαθιά μεταμόρφωση του κράτους και της οικονομίας της. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας σε υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», σολίασε ο Β. Ντομπρόβσκις.