Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Έδωσαν προαγωγή στον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά

Ο αξιωματικός του Λιμενικού, που ελέγχεται για την υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, μετατέθηκε σε ανώτερη θέση, παρότι είχε απομακρυνθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά με απόφαση του τέως υπουργού Ναυτιλίας

Μετάθεση σε ανώτερη θεση

Σε υψηλόβαθμη θέση προήχθη ο αξιωματικός του Λιμενικού που ελέγχεται για τις ενέργειές του στην υπόθεση του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον πέταξαν από τον καταπέλτη στη θάλασσα στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Realnews αποκαλύπτει πως ο αρχιπλοίαρχος, που ήταν ο λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετατίθεται στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ως βοηθός του διευθυντή Κλάδου Ασφαλείας, μετά από επίσημη απόφαση του Αρχηγείου.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο εβδομάδες μετά το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά. Μία από τις βασικές ευθύνες του κεντρικού λιμενάρχη είναι η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος αρχιπλοίαρχος ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο επέβλεψε τη διαδικασία αναχώρησης του «Blue Horizon», όπου, εκ του τραγικού αποτελέσματος, είναι σαφές ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα. Η θέση του βοηθού Κλάδου Ασφαλείας, στην οποία μετατίθεται, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας. Αυτό, όπως επισημαίνουν λιμενικοί κύκλοι, θεωρείται αναβάθμιση.

Ο αρχιπλοίαρχος, που ελέγχεται διοικητικά για το αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του βάσει της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε απομακρυνθεί από τη θέση του με εντολή του τέως υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γεώργιο Αλεξανδράκη. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, το πόρισμα της ΕΔΕ παραδόθηκε στον τότε υπουργό, ο οποίος έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για την παραπομπή σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τεσσάρων στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τα οποία προέκυψαν ευθύνες.

Τι πραγματικά συμβαίνει

Μάλιστα, όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, «το πόρισμα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία». Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι της οικογένειας του Αντώνη Καργιώτη έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως το κατηγορητήριο θα πρέπει να διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας, εκτός από τα μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon», ακόμα και τους λιμενικούς που φαίνεται πως δεν αντιλήφθηκαν καν την πτώση του 36χρονου στη θάλασσα.

Το βασικό ερώτημα που εγείρεται, λοιπόν, είναι πώς ο αρχιπλοίαρχος που με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας «ξηλώθηκε» από τη θέση του, όντας ελεγχόμενος διοικητικά, πήρε προαγωγή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ως βοηθός του Διευθυντή Κλάδου Ασφαλείας. Ανεπίσημα, πηγές κοντά στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, μας επεσήμαναν ότι στον κύκλο τους δεν θεωρείται ως αναβάθμιση να αναλαμβάνει κάποιος, από κεντρικός λιμενάρχης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, βοηθός διευθυντή κλάδου.

Ακόμη κι έτσι, όμως, προκύπτουν απορίες για το πώς ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αποφάσισε και εν συνεχεία το Ανώτατο Συμβούλιο Μεταθέσεων κύρωσε τη μετάθεση του ελεγχόμενου κατά την ΕΔΕ και απομακρυσμένου με υπουργική απόφαση, που επανέρχεται και μάλιστα σε νευραλγική θέση του Αρχηγείου. Το πόρισμα Σε αυτό εξήγηση ίσως δίνει το γεγονός ότι ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος φέρεται να μην έχει ακόμα παραλάβει επίσημα το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο παρέλαβε όμως ο Μ. Βαρβιτσιώτης όντας υπουργός. Βάσει αυτού του πορίσματος, ο πρώην υπουργός είχε διατάξει «να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τα τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και να απομακρυνθούν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά».

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παραίτηση υπεβλήθη στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις μία ημέρα μετά την παραλαβή του πορίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», οι λόγοι για τους οποίους ο Αρχηγός φέρεται να μην έχει παραλάβει το πόρισμα είναι διαδικαστικοί. Βάσει του νόμου, ο εκάστοτε υπουργός ζητά από τον Αρχηγό και αυτός με τη σειρά του διατάσσει τη διεξαγωγή ΕΔΕ.

Εν προκειμένω, υπό το βάρος των εξελίξεων αλλά και του θορύβου που είχε ξεσπάσει στην κοινή γνώμη με τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη, ο υπουργός και όχι ο Αρχηγός, όπως αναφέρεται και στις σχετικές ανακοινώσεις, διέταξε την ΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Από τη στιγμή που ο Αρχηγός δεν έχει διατάξει την ΕΔΕ, θεωρείται από την ηγεσία ως μη γενόμενη, άρα δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, άρα κανείς από τους λιμενικούς δεν διώκεται και έτσι μπορούν να προχωρήσουν κανονικά οι μεταθέσεις τους.

Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ο τότε υπουργός είχε διαβιβάσει το πόρισμα στην Εισαγγελία, μπορεί να προκύψουν ζητήματα ακόμη και επί της δικαστικής διαδικασίας. Και αυτό γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι λιμενικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση.

Related posts

Μπήκαν τα λεφτά στα ΑΤΜ, ελέγξτε τώρα τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Καιρός: Έκτακτο δελτίο – «Έρχεται η Βαρυχειμωνιά, χιόνια και στην Αττική», ολική ανατροπή στο σκηνικό, αυτές τις μέρες θα χιονίζει

Αδιανόητο για τη χώρα μας τέτοιο έγκλημα – Γιος και κόρη σκότwσaν τον άτυχο πατέρα τους–Σoκάpει ο λόγος που το έκαναν