Θλίψη στην δημοσιογραφία: Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος, νομικός και συγγραφέας Ξενοφών Μαυραγάνης

Θλίψη στην δημοσιογραφία, με την ξαφνική είδηση του θανάτου του δημοσιογράφου και νομικού Ξενοφών Μαυραγάνης, οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Η ανάρτηση της ΕΣΜ

Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, στην οποία ήταν ενεργό μέλος έως σήμερα, τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη.

Ο Ξενοφών Μαυραγάνης γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου το 1940 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ενεγράφη ως μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ τον Φεβρουάριο του 1971 και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη νεότερη διαδρομή της Ένωσης, τόσο από τη θέση του ως νομικού συμβούλου, που διατήρησε για πολλά χρόνια, όσο και με τη συμμετοχή του σε όργανα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στα οποία κόμιζε τη συσσωρευμένη γνώση του, την ευθυκρισία του και το κύρος του. Μέχρι σήμερα ήταν ενεργό μέλος του Συμβουλίου Δεοντολογίας και Καταστατικού Ελέγχου σε Β΄ βαθμό. Υπήρξε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Ως φοιτητής, ο Ξενοφών Μαυραγάνης ήταν μέλος του ΔΣ της Φοιτητικής Ένωσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ) και του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής «Πέτρος Βάληνδας», πρόεδρος από κοινού με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο της επιτροπής του Καταστατικού Χάρτη της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) του Δ΄ Πανσπουδαστικού Συνεδρίου το 1963. Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη «Σπουδαστικός κόσμος». Δούλεψε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη και συνέδεσε τα πρώτα του βήματα στο ρεπορτάζ με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, της οποίας υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Εργάστηκε επίσης στις εφημερίδες Το Βήμα, Ακρόπολις, Απογευματινή, Αυγή, Καθημερινή (έκδοση Βόρειας Ελλάδας). Υπήρξε διευθυντής Ραδιοφωνίας Βορείου Ελλάδος στην ΕΡΤ το 1989-1990. Μέχρι το 2011 έγραφε τη στήλη «Αιρετικά» αρχικά στο Εμπρός και ακολούθως στα Νέα της Λέσβου.

Από το 2011 ασχολήθηκε εντατικά με τη λογοτεχνία, εκδίδοντας πολυάριθμα πεζογραφικά βιβλία (μυθιστορήματα και διηγήματα). Ήταν μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο του δημοσιευμένο διήγημα περιλαμβάνεται στον τόμο PRESS_22, Διηγήματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Δημοσιογραφία, που εξέδωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το Ίδρυμα τον είχε τιμήσει το 2017 με το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου για το έργο του στη λογοτεχνία και τη διασύνδεση του με τη δημοσιογραφική διαχείριση της μαρτυρίας και της έρευνας.Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Ξενοφώντα Μαυραγάνη και αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τόσο η Διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι στην ΕΣΗΕΜ-Θ νιώθουν ότι έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο.

Related posts

«Κλείδωσε» η… τούμπα του καιρού με καταιγίδες – Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Οδηγός παρέσυρε και σκòτwσe την 32χρονη Χρύσα Τσομπανίδου – Την εγκατέλειψε και αναζητείται

“Το είχε πει στη γυναίκα του” Η αποκάλυψη στενού φίλου του Μπάλντοκ δύο εβδομάδες μετά τον χαμό του