Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο Γιάννης Σταματίου – Η σπαρακτική ανάρτηση της συντρόφου του

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του γνωστού ηθοποιού, Γιάννη Σταματίου σε ηλικία 62 ετών.

Η σύντροφος του Ελένη Παπαχριστοπούλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, ανακοίνωσε πως ο Γιάννης Σταματίου δεν είναι πια ανάμεσά μας. Μάλιστα η ίδια έκανες γνωστές πληροφορίες για την κηδεία του ηθοποιού.

Γιάννης Σταματίου: Η ανάρτηση της

«Ο Γιάννης Σταματίου, ο σύντροφος της ζωής μου, ο άνθρωπος που μου ενέπνευσε τον έρωτα, το πάθος για τη ζωή και το θέατρο, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου κατέληξε χθες 31/01/2023 σε ηλικία 62 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη γενέτειρα πόλη του τα Καλάβρυτα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 12.30 στον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Γιάννης θα υπάρχει πάντα στο παρόν, γιατί η παθιασμένη λαχτάρα του να αναζητά την αλήθεια και την ποιότητα στις σχέσεις του με το θέατρο και με τους φίλους του στη ζωή, τον κάνει να παραμένει μοναδικός για μένα και ίσως και για τις φίλες και τους φίλους του»

Γιάννης Σταματίου: Η ζωή και η καριέρα του

Απόφοιτος του Εθνικού, μαθήτευσε πλάι στον Πήτερ Μπρουκ… κι ήταν αυτός που, μαζί με την Ελένη, μας έφεραν στην Ελλάδα τον σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη Sotigui Kouyate, που σκηνοθέτησε στο θέατρο ΚΝΩΣΟΣ το περίφημο “Κοστούμι” του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα Καν Τεμπά. Επίσης, μας έφερε στην Ελλάδα τον αξιόλογο ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Ζαν Πωλ Ντενιζόν, έργα του οποίου παρουσιάστηκαν στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ σε σκηνοθεσία Ντενιζόν.

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τού ποιοτικού θεάτρου και των υποστηρικτικών του τεχνών και είχε δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα, τη Γαλλία και ακόμα σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής, παρουσιάζοντας αρχαίες τραγωδίες άλλα κι άλλα σημαντικά έργα του Διεθνούς ρεπερτορίου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1981. Ως ηθοποιός είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και στο Ελεύθερο Θέατρο με πολλούς θιάσους σε κλασσικούς και σύγχρονους ρόλους δραματικούς και κωμικούς σε έργα αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, κλασσικού θεάτρου και νεοελληνικού.

Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία τριάντα χρόνων ως ηθοποιός, ασκήθηκε από πολύ νωρίς και στη σκηνοθεσία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Δικαιόπολις (1982-86), του Καλλιτεχνικού Σωματείου Πεδίον (1996) και του πολύωρου Εκστάν (2010-σημερα), ενώ έχει σκηνοθετήσει το σύνολο σχεδόν των παραγωγών.

Το 2004 και 2005 παίζει στο Μπουφ ντι Νορ του Πήτερ Μπρουκ στο Παρίσι και σε διεθνή περιοδεία, το Θεράποντα στον «Οιδίποδα» του Σοφοκλή σε διασκευή́ και σκηνοθεσία Σοτιγκί Κουγιατέ και τα τελέυταία χρόνια με το μεγάλο Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Πολ Ντενιζόν.

Το 2006 παίζει στο «Κοστούμι» του Καν Τεμπά το κύριο αντρικό́ πρόσωπο του έργου σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρουκ-Σοτιγκί Κουγιατέ (που παρουσιάστηκε και στο Θέατρο Κνωσσός). Επίσης ιδιαίτερη επιτυχία είχαν οι παραστάσεις του : Κ.Π.Καβάφης – Ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2014), Οι καρέκλες (ΘέατροΕκστάν 2017)Η περαστική (ΘέατροΕκστάν 2019), Τελέσιλα (Θέατρο Θέατρο Αττικού Αλσους 2019),Ένα γέλιο η Ζωή (Εκστάν 2020).

Τελευταία του σκηνοθεσία με τον ίδιο στο ρόλο του Κρέοντα η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στα αρχαία Ελληνικά σε μια καθηλωτική παράσταση όπου και αν παίχτηκε.

Μνημειώδης και ιστορική υπήρξε η παρουσίαση της «Ιφιγένειας» στο Αρχαίο θέατρο του Κλείτορα στο πραγματικό του χώρο της Αρχαίας Σκηνής, πριν λίγα χρόνια, αλλά και η τελευταία του Μεγάλη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, η οποία κινηματογραφήθηκε και έγινε ταινία.

Τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει τον συντονισμό, την σκηνοθεσία και τον ρόλο του αφηγητή στην αναπαράσταση της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου που διοργανώνει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση.

Τον Αύγουστο 2022, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων (ήταν πολλοί εκείνοι που δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα), ο Γιάννης Σταματίου και η θεατρική ομάδα του ΕΚΣΤΑΝ, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων, παρουσίασαν με συγκλονιστικές ερμηνείες την αρχαία τραγωδία “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, υπερτιτλισμένο στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, και την αγγλική.

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου