Στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στο pelop.gr, μίλησε o πτέραρχος εα Γιώργος Νταβρής, για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Φάντομ στην Ανδραβίδα, και το τι μπορεί να προκάλεσε την τραγωδία.
Το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15 π.μ.
Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή του, αλλά και άγνωστο παραμένει εάν οι πιλότοι πρόλαβαν να κάνουν χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης.
Το σενάριο της άσκησης στην οποία έπαιρνε μέρος το διθέσιο αεροσκάφος, ήταν η πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», πετούσε δηλαδή σε πολύ χαμηλό ύψος, περίπου στα 300 πόδια από τη θάλασσα.
Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στις 10.30 π.μ. κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.
Για την πτώση του μαχητικού ενημέρωσε το δεύτερο αεροσκάφος που εκτελούσαν ως ζεύγος την εκπαιδευτική άσκηση και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό των πιλότων.
Στην περιοχή έσπευσαν δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος. Αρχικά στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια νότια του Κατακόλου, βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου Φάντομ.
Γιώργος Νταβρής: «Μπορεί να υπήρξε στιγμιαία απώλεια προσοχής»
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η εκπαιδευτική πτήση που διατάχθηκε και εκτελούσε το ζευγάρι των αεροσκαφών ήταν πτήση εξάσκησης σε ελιγμούς εξοικείωσης για πολύ, μα πάρα πολύ, χαμηλές πτήσεις.
Αυτή η άσκηση έχει υψηλές απαιτήσεις και αυξημένη επικινδυνότητα. Δεν ξέρουμε εάν πρόλαβε ο ένας χειριστής και εκτινάχθηκε ή εάν ήταν οριακοί οι χρόνοι, γατί όταν τραβάει κάθισμα και έφυγε ο ένας είτε το θέλει είτε όχι παρασύρει και τον άλλον. Εάν προϋπήρχε βλάβη δεν το ξέρουμε.
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι επειδή ο καιρός ήταν καλός, κάποια στιγμή μπορεί να υπήρξε στιγμιαία απώλεια προσοχής και επειδή τα ύψη αυτά είναι 300 πόδια – 100 μέτρα – που το αεροπλάνο με αυτή τη ταχύτητα κάνει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο να τα “χάσει”, στο 1/10 του δευτερολέπτου, εάν δεν είσαι στην “τσίτα” μπορεί να τσακιστείς.
Το 90% των αεροπορικών δυστυχημάτων γίνεται από ανθρώπινο λάθος, μια ελάχιστη στιγμιαία αφηρημάδα θα έλεγα ή μη προσοχή μπορεί να φέρει το μοιραίο, ιδιαίτερα σε αυτή την άσκηση που είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα αεροπλάνα περνάνε με τεράστια ταχύτητα σε πάρα πολύ χαμηλό ύψος και δυστυχώς πρέπει να γίνεται αυτό. Υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη, εάν τυχόν γίνει πόλεμος να πετάξουν χαμηλά για ν΄ αποφύγουν τα ραντάρ και να κάνουν αυτό που τους έχει διατάξει η πατρίδα.
Η Ελλάδα πήρε τα αεροσκάφη το 1972, από τότε έγινε δομική αναβάθμιση, αλλά και προστέθηκαν άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που δίνουν τεράστιες δυνατότητες στους αεροπόρους νέα όπλα κλπ, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ακόμα. Είναι αξιόπλοα, είναι δομικά ηλεκτρονικά επαρκή και γι’ αυτό μας χρειάζονται.
Το τραγικό αυτό περιστατικό μάς προκάλεσε θλίψη, συμπάσχω, είναι οικογένειά μου, είναι η πρώτη μου Μοίρα. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου και μια παράκληση όποιος πολίτης το επιθυμεί να περάσει από ένα εκκλησάκι να ανάψει ένα κερί για αυτά τα παιδιά».