Το Τζέισον-Αντιγόνη βγήκε χωρίς φόρεμα για πρώτη φορά «Αλλάξαν τα ρούχα μου, αλλά όχι αυτό που είμαι»

Μπήκε φορώντας φορέματα στη Βουλή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στη γαλλική πρεσβεία. Τώρα πλέον κρίνει πως δε χρειάζεται τη φούστα προκειμένου να δηλώσει πως η ταυτότητα φύλου δεν συνδέεται με την έκφραση φύλου.

«Έχω πια μια εμφάνιση που με κάνει να περνώ απαρατήρητο, χάνομαι στο πλήθος. Ήθελα ίσως να “ηρεμήσω” κάπως και να κάνω μια ενδοσκόπηση. Όταν έκοψα τα μαλλιά μου τα προσέφερα σε καρκινοπαθείς γυναίκες για περούκα». Πράγματι, στο καφέ που συναντηθήκαμε, στο κέντρο της Αθήνας, κανείς δεν το κοίταξε περίεργα και δεν έδειξε να το αναγνωρίζει. Κανείς δεν κατάλαβε ότι είναι το πρώτο άτομο που παρουσιάστηκε στη δικαστική αίθουσα του Ειρηνοδικείου του Αμαρουσίου για να διεκδικήσει τη διαγραφή του φύλου του από τα επίσημα αρχεία του κράτους και να αναγνωριστεί επίσημα ως το πρώτο άφυλο άτομο στην Ελλάδα.

«Αλλάξαν τα μαλλιά και τα ρούχα μου, δεν άλλαξε αυτό που είμαι. Αυτοπροσδιορίζομαι ως άφυλο άτομο. Δεν πιστεύω στη διάκριση των φύλων, σε αυτή την κοινωνική κατασκευή, δηλαδή στην πρώτη κατηγοριοποίηση στην οποία υπαγόμαστε πριν ακόμη γεννηθούμε. Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου δεν θα καταγράφονται τα φύλα για να μην χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς για να πείσει για την ταυτότητα φύλου του. Η απόφαση του Μακρόν να αντικατασταθούν οι όροι μητέρα και πατέρας από το γονέας 1 και γονέας 2 είναι καταπληκτική. Είναι απόλυτα απελευθερωτικό αυτό. Τι μπορεί να σημαίνει μπαμπάς και μαμά πέρα από τα στερεότυπα;».

Ο δικαστικός του αγώνας απέδωσε μερικώς, για την ώρα τουλάχιστον: «Το αίτημα για τη διαγραφή του φύλου δεν έγινε δεκτό. Αναγνωρίστηκε, όμως, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά το τρανς μη δυικό άτομο. Το δικαστήριο επέτρεψε επίσης να εισαχθεί το όνομα Αντιγόνη δίπλα στο Ιάσων, αλλά δεν προέβη στην διαγραφή του φύλου από τα νομικά έγγραφα λόγω νομοθεσίας». Περιμένει την εκδίκαση της έφεσής του και, αν δεν τα καταφέρει, θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο εμένα προσωπικά, έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι πολλά τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως άφυλα, αλλά ακόμη και ένα να καταπιέζεται, είναι ζήτημα του συνόλου να γίνει σεβαστή η ελευθερία του να υπάρχει όπως θέλει και όπως είναι. Αγωνίζομαι για να αλλάξουν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις στον πατριαρχικό μας κόσμο που έχει φτιαχτεί πάνω σε δίπολα».

Το Jason-Αντιγόνη ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό «Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα» του ΕΚΠΑ και προετοιμάζει την διπλωματική του εργασία για την κοινωνική ταυτότητα των vegan φεμινιστριών. Εκ πρώτης όψεως ίσως πια να μην του φαίνεται, όμως καμία επιλογή του δεν είναι συνηθισμένη, ούτε καν προβλέψιμη.

Πηγή

Related posts

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Πνίγεται» κάτω από το νερό Τώρα πασίγνωστη μεγάλη πόλη: Δρόμοι–ποτάμια, κάτοικοι απελπισμένοι δεν ξέρουν τι να κάνουν Χριστουγεννιάτικα

Πέθανε γνωστός επιχειρηματίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε γνωστή ολυμπιονίκης