Τούρκος ναύαρχος: «Είμαστε περισσότεροι από τους Έλληνες, δεν τους συμφέρει η σύγκρουση»

Ο Τούρκος  ναύαρχος ε.α.  Cem Gürdeniz μίλησε στον τουρκικό τύπο για τα πρόσφατα του γεγονότα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και σκιαγράφησε τα σχέδια των Τούρκων κατά της Ελλάδος,  αλλά και τον «ύπουλο»  ρόλο των ΗΠΑ όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος στην περιοχή,  ενδεικτικό της άποψης που επικρατεί στην Άγκυρα.

Ο ίδιος έθεσε θέμα για την δημιουργία τουρκικών ναυτικών και  αεροπορικών βάσεων με τον χαρακτήρα του κατεπειγόντως στην κατεχόμενη Κύπρο .

Ο ίδιος σήμερα  είναι διευθυντής του αμυντικού ναυτικού ινστιτούτου  του Πανεπιστημίου Koç. Επίσης ο Gürdeniz είναι  μέλος της συντακτικής επιτροπής  εφημερίδα με ναυτικά θέματα  και συγγραφέας, καθώς και φυσικά σύμβουλος του τουρκικού ΥΠΑΜ.  

«Τα νερά «θερμαίνονται» στη Μεσόγειο και έχουμε συνεχώς  προκλήσεις  στο Αιγαίο Πέλαγος, από Ελλάδα και  Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια  μετατροπής κρίσης και έντασης κατά του ρωσικού ναυτικού», τονίζει το τουρκικό άρθρο και για αυτό ζητήθηκε η γνώμη του πρώην ναυάρχου  Cem Gürdeniz.

Ερωτ: Τι πιστεύετε για την υποκίνηση προκλήσεων της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, οι οποίες βρίσκονται  στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες ημέρες;

Απαντ: Πρώτα απ ‘όλα, η Ελλάδα δεν γνωρίζει τις  αδυναμίες της . Η Ελλάδα είχε πάντα πίσω την  Δύση, και μέσω του Ατλαντικού συστήματος  έχει επιτύχει κέρδη κατά της Τουρκίας.

Αυτά τα κέρδη ξεκινούν με την ίδρυση του ίδιου του κράτους της Ελλάδος. Ακόμη και στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και όταν ήρθε στην Σμύρνη ο ελληνικός στρατός, γνωρίζαμε  ποια πλοία προστάτευαν τότε  τον ελληνικό στόλο. Έτσι, η Ελλάδα βοήθησε τα μέγιστα στην διάλυση της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την δημιουργία της Δημοκρατίας της Τουρκίας . Ας το ονομάσουμε έτσι.

Αλλά τώρα έχουν βουνό προβλήματα : το δημογραφικό , το  οικονομικό , διότι δεν είναι αυτάρκης, ενώ οι ΄Ελληνες δεν διαθέτουν  την απαραίτητη στρατιωτική ισχύ για να πραγματοποιήσουν  μια μακρά «καυτή» σύγκρουση με την Τουρκία.

Υπάρχει επίσης ασυμμετρία σε ορισμένες περιοχές, αλλά παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα εφαρμόζει μια στρατηγική που θα μπορούσε να βλάψει τον εξοπλισμό της Τουρκίας ( με την προσπάθεια ακύρωσης της παραγγελίας F-35 από τους Έλληνες ομογενείς στο Κογκρέσο) , αλλά οι Έλληνες  κάνουν πολύ λάθος.

Αν υπάρξει  μια σύγκρουση με στρατιωτική πρόκληση  μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας,  αυτή  θα μπορούσε να μετατραπεί υπέρ των τουρκικών  στρατηγικών συμφερόντων  . Πότε είδαμε αυτά τα παραδείγματα; Τα είδαμε στην Κυπριακή Επιχείρηση ( έτσι ονομάζει την τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου).

Κοιτάξτε ο Νίκος Σαμψών έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου. Μετά από 120 ώρες, είχαμε εισβάλει στην Κύπρο .

Δηλαδή η δημιουργία μιας εισβολής σε 120 ώρες αντανακλούσε στην τουρκική ενότητα που μας έδωσε μια  στρατιωτική νίκη. Δηλαδή κερδίσαμε ένα θρίαμβο, μια νίκη,  σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που αποτελεί παράδειγμα στην παγκόσμια ιστορία .

Στη συνέχεια, ως  Τουρκία δεν χάσαμε πόλεμο από το 1913 έως το 1950, εκτός από τον πόλεμο της Κορέας που πολεμήσαμε  σε έναν πόλεμο σε ξένο έδαφος. Τότε δεν είχαμε εμπειρία .

Βέβαια τώρα είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση από το 1973, σωστά; Όσον αφορά την εμπειρία, πολλά έχουν αλλάξει σε 45 χρόνια όσον αφορά τα όπλα που παράγει πλέον η τουρκική βιομηχανία.

Αν κοιτάξουμε την αμυντική βιομηχανία, βλέπουμε ότι ο στρατός μας παράγει μέσω της αμυντικής βιομηχανίας  πάνω από εξήντα τοις εκατό των αναγκών του.

Μιλάμε επίσης για μια δημογραφική υποδομή 81 εκατομμυρίων. Τι λέει ο Βίσμαρκ: «Στο σημερινό τοπίο των διαπραγματεύσεων αν  δεν έχουμε  απόφαση λόγω  πλειοψηφίας σε μείζονα ζητήματα τότε αυτά θα επιλυθούν με σπαθί και  αίμα .» Η Τουρκία διαθέτει και τα δύο .

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι από το 1984, ο τουρκικός στρατός πολεμάει συνεχώς τους Κούρδους. Αυτό έχει δώσει μεγάλη εμπειρία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σήμερα έχουμε μια επιτυχημένη χερσαία επιχείρηση  στην Αφρίν, με την  «ασπίδα του Ευφράτη». Επιπλέον, συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης του ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και όλες είναι  επιτυχημένες στρατιωτικές δράσεις για την Τουρκία.

Εδώ και ένα χρόνο όμως δεν μπορώ  να καταλάβω την Ελλάδα. Σήμερα το Αιγαίο είναι μια αμφιλεγόμενη περιοχή, διότι υπάρχουν δεκάδες  νησίδες και βραχονησίδες που δεν είναι  κατοχυρωμένες (νομικά θέλει να πει ) , και σαφώς η Τουρκία δεν θα ήθελε την χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση του προβλήματος . Το λέω τόσο καθαρά.

Αλλά η Τουρκία έχει  μια ώριμη άποψη . Ξέρετε επίσης όλα τα σχέδιά μας στην υπόθεση Βαριοπούλα,  ακόμα κι αν λάβαμε όλα  τα ανάλογα μέτρα, όλες οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες.

Το μόνο που έχει  να κάνει η  Ελλάδα είναι να προσπαθήσει να λύσει φιλικά  το ζήτημα με την Τουρκία. Αλλά  η ΕΕ ανέλαβε με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, να υποπέσει σε ένα πολύ μεγάλο λάθος υποστηρίζοντας έναν  εχθρό της Τουρκίας.

Είμαι εδώ για να συμμετάσχω σε μια πρόκληση προς την  Ελλάδα, να λύσει φιλικά όλα τα ζητήματα με την Τουρκία και πάλι ζητώ με φιλικό τρόπο ώστε να μην ξυπνήσει ο  «γίγαντας». Επειδή αγαπάμε τον ελληνικό λαό πάρα πολύ.

Ερωτ: Ποιες είναι οι απόψεις σας για την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ-Ρωσίας;

Απαντ: Η παγκόσμια ισορροπία έχουν αρχίσει να αλλάζει από το 2010. Η Κίνα έχει αρχίσει να αλλάζει την ηγεμονία κατά της αμερικανικής οικονομίας στην παραγωγή. Για το λόγο αυτό, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ κινούνται με αντανακλαστικά  να προστατεύσουν τον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

Αλλά αν αυτό το αντανακλαστικό τελικά μετατραπεί σε μια ηπειρωτική ή παγκόσμια σύγκρουση , μπορεί η Συρία να την πυροδοτήσει; Δεν νομίζω ότι θα ενεργοποιηθεί κάτι σοβαρό εκεί, διότι  οι ΗΠΑ δεν θα πέσουν σε τόσο μεγάλο λάθος.

Το βασικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα κάνει ένα μεγάλο λάθος να αντιμετωπίσει τη Ρωσία σε μια ένοπλη σύγκρουση.

Γιατί αν συμβεί αυτό, όλα  τα υπόλοιπα ζητήματα στον Ειρηνικό θα αλλάξουν. Νομίζω ότι ο μεσογειακός κόσμος όμως είναι ένα τακτικό πεδίο στον παγκόσμιο αγώνα εξουσίας.

Ο κύριος στρατηγικός τομέας είναι ο Ειρηνικός. Και στον Ειρηνικό, τα πράγματα δεν πάνε όπως αναμένουν οι ΗΠΑ. Τα σχέδια της Κίνας «με τον δρόμο του μεταξιού », η κατάσταση των Φιλιππίνων (η Αμερική ακόμα δεν έχει επιστρέψει πλήρως στις βάσεις της  στις Φιλιππίνες), δημιουργούν ένα σκηνικό  συμπίεσης στην Ευρασία, και έτσι οι ΗΠΑ  δεν θα δημιουργήσουν  ένα νέο πεδίο σύγκρουσης και στη Μεσόγειο.

Επίσης επειδή ο Πούτιν αναφέρθηκε στα νέα οπλικά του συστήματα στην ομιλία του, ο Τραμπ μέσω ενός tweet συμπεριφέρεται με έναν  τρόπο που δεν ταιριάζει σε έναν πολιτικό που έχει αντανακλαστικά.

Θεωρώ ότι το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα θα να προσπαθήσει να στείλει απλά μήνυμα στη Συρία, καθώς η αποτυχία των ΗΠΑ να προβούν σε διευθέτηση του ζητήματος την 1η Μαρτίου έχει  αναγκάσει την Ουάσιγκτον να στέλνει  ψευδή μηνύματα στους συμμάχους της .

Τι θα μπορούσε να γίνει στην Συρία ; Ίσως μια  επίθεση με πυραύλους Tomahawk μπορεί να γίνει με πολύ περιορισμένο τρόπο. Επειδή έγινε και στο παρελθόν, αλλά δεν νομίζω ότι έδωσε  ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η διαδικασία έχει αλλάξει τώρα. Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία και η Κίνα θα χάσουν τις γεωπολιτικές θέσεις τους σε αυτή τη διαδικασία. Αντίθετα, μια επικείμενη επίθεση  θα φέρει τη Ρωσία και την Κίνα ακόμα πιο κοντά. Το Ιράν θα γίνει επίσης ένας πολύ ισχυρός πολλαπλασιαστής δυνάμεων σε αυτή την πιο περίπλοκη διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η είσοδο  του αμερικανικού στόλου  στη Μεσόγειο είναι μια προγραμματισμένη δράση κάθε χρόνο. Ας μην αγνοήσουμε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κάθε χρόνο,  και θεωρούμε ότι αυτή η ομάδα μάχης έρχεται  μόνο για ηθικούς λόγους και  όχι για τη Συρία…. αλλά για τους συμμάχους των ΗΠΑ , δηλαδή το Ισραήλ.

Εν ολίγοις, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι μια αμερικανική επίθεση με πυραύλους  Tomahawk σε επιλεγμένους στόχους χωρίς να υπερεκτιμηθεί η Ρωσία θα δώσει ένα μήνυμα στο παγκόσμιο  κοινό και ειδικά στο Ισραήλ.

Ερωτ: Πώς πρέπει η Τουρκία  να τοποθετηθεί σε αυτό το τραπέζι;

Απαντ: Από τις 16, Ιουλίου του 2016 έχει επιλέξει την δική της πλευρά η Τουρκία . Στις 15 Ιουλίου διαπράχθηκαν οι  μεγαλύτερες δολοφονίες που είχαν γίνει ποτέ στην Τουρκία. Η χώρα μας  έχει επιλέξει  ήδη  στρατόπεδο, με προκαθορισμένες  ενέργειες στο Σότσι και την Αστάνα .

Βλέπουμε επίσης σε όλη αυτή την ένταση να υπάρχει  ένα μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει την απόφαση  της Τουρκίας ως χώρα…η οποία εξακολουθεί να είναι δραστικά εναντίον  του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση .

Πότε μέσω περιφερειακών συμμαχιών ή περιφερειακής στρατηγικής ή αλληλεγγύης…. η Τουρκία πρέπει να κάνει ότι επιτάσσουν τα συμφέροντα της.

Η πιο προσεκτική προσέγγιση της Τουρκίας στο γεγονός της επίθεσης  με χημικά όπλα  στην Συρία , βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο, και πιστεύω ότι δεν πρέπει να πέσουμε  σε αυτή την παγίδα.

Αυτή την δομή έχουμε τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο  κίνδυνος για εμάς είναι η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη Συρία και αυτά τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανένας .

Βλέπω ότι στην ανατολική Μεσόγειο η πολιτική της Τουρκίας θα συνεχιστεί η ίδια  και υποστηρίζω τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής προς το καθεστώς Άσαντ», καταλήγει ο ίδιος.

Καλές οι δηλώσεις, ξέρουν όμως ποια θα είναι η ελλήνικη απάντηση όποτε και εάν χρειαστεί:  

[pentapostagma]

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου