Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση για το ελληνικό χρέος, που θα δίνει διαρκή πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης για τη ναυτιλία «Ποσειδώνια 2018».
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποφορτίσει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η αξιοπιστία της λύσης για το χρέος «δεν θα κριθεί από τη ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αλλά από την ίδια την ουσία της».
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τον Αύγουστο, που λήγει το πρόγραμμα. «Η Ελλάδα, λοιπόν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, θα είναι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της», είπε, προσθέτοντας: «Στις δικές της δυνάμεις, χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης».
Εντός του Ιουνίου, είπε, ολοκληρώνουμε τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, κινούμενοι ολοταχώς με ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, θα έχουν καταλήξει και οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα.
Όπως είπε, «εργαζόμαστε και επιδιώκουμε όχι μια οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση που θα δώσει όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup που πάρθηκαν εδώ και έναν χρόνο, σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Όχι πρόσκαιρη πρόσβαση».
Σημείωσε ότι «δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει τον χρόνο στην ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευθεί». Διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει αυτό, χωρίς μάλιστα να ζημιωθούν οι λαοί, οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρώπης». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «πάνω σε αυτά τα τεχνικά μέσα εργαζόμαστε εντατικά το τελευταίο διάστημα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» και δήλωσε αισιόδοξος ότι «η λύση θα βρεθεί, άλλωστε όλοι την επιδιώκουν».
Φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια
Αναφερόμενος στην επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εργαστήκαμε σκληρά για να έρθει αυτή η εποχή ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία».
Από μια χώρα διαρκώς ελλειμματική και σχεδόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, είπε, σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες και είναι μια χώρα πλεονασματική. «Με αυτό τον τρόπο», συνέχισε, «καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην ΕΕ αλλά και των αγορών», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι και το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι και «η εγγύηση για τη σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις».
Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο
Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η δραστηριότητα των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών αποτελεί μεγάλο μέγεθος για το ΑΕΠ της χώρας, προσθέτοντας ότι μόνο για το 2017 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% υψηλότερο σε σχέση με το 2016.
Το λιμάνι του Πειραιά
Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ανάδειξή του σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο με τις οικονομίες της Ασίας, κεφαλαιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα λόγω της θέσης της. Διατύπωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδράμει περαιτέρω για την καθιέρωσή του σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ναυτιλιακό κέντρο.
«Μέσω μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, καταφέρνουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος συνομιλητής, με κύρος και επιρροή, καθώς επίσης και να λειτουργούμε ως παράγοντας σταθεροποίησης σε μια περιοχή αντικειμενικά δύσκολη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών
Κάνοντας ειδική αναφορά στους ναυτικούς, τα «ηρωικά πληρώματα» όπως τους χαρακτήρισε, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «σε ό,τι μας αφορά ως Πολιτεία, θεωρούμε αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωση μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των πληρωμάτων».
«Και να γίνονται», σημείωσε, «σεβαστές οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα τους, ειδικότερα όσον αφορά τους μισθούς, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας».
Κλείνοντας την ομιλία του, είπε: «Καθώς η χώρα προχωρά σε μια νέα εποχή, με καλύτερη προοπτική, με ασφάλεια και σταθερότητα για τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τη συλλογική ανάκαμψη της χώρας και των ανθρώπων της, οι δυνατότητες της ελληνικής ναυτιλίας πολλαπλασιάζονται».
«Τα κατάφερε», είπε, ‘σε δύσκολους καιρούς και σε φουρτούνες» και «τώρα, με ήρεμα νερά και καθαρό ορίζοντα μπορεί να κάνει την υπέρβαση».
Πηγή: enikonomia.gr