Τσίπρας: «Η λιτότητα τελειώνει, 700 εκ ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2019»

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σταδιακή ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το βήμα του ΣΕΤΕ, ενώ έστειλε νέο μήνυμα για το χρέος. Ζήτησε μία συμφωνία “ικανή να πείσει τις αγορές” και “αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού”, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό καθίσταται πιο επιτακτικό λόγω Ιταλίας

Φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 700 εκ ευρώ το 2019 εξήγγειλε από το βήμα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας: “Η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης.”

Η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γρήγορα, από το 19 και μετά θα αρχίσει να αφήνει δημοσιονομικό χώρο, προέβλεψε ο πρωθυπουργός, γεγονός που όπως εξήγησε σημαίνει ότι ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αποκάλυψε ειδικότερα ότι στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος από το 2019 και μετά και ανέφερε συγκεκριμένα ότι για το 2019, 700 εκ ευρώ θα πάνε σε ελάφρυνση των φόρων, διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι αυτό θα αφορά και τις δικές τους επιχειρήσεις.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε όμως και στο φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, που έχει υπάρξει διαχρονικά έντονο στο χώρο του τουρισμού.

“Λάβαμε μέτρα για την πάταξη του φαινομένου, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συνεπείς επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό”, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι: “Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να εξετάσουμε το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού. Για κάποιους αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, αλλά για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά αλλά και οικονομικά.” Υπογράμμισε εξάλλου με νόημα απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι και από καθαρά οικονομική άποψη, το επιχείρημα ότι η ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλό εργατικό κόστος έχει αποδειχθεί ότι είναι λάθος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εφετινό αναμενόμενο ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, καθώς οι προσδοκίες κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια επισκέπτες και ήδη σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι.

“Το καλοκαίρι αυτό, λοιπόν, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε πιο χαρούμενοι και πιο ευδιάθετοι. Γιατί αν ο ένας λόγος είναι η εικόνα μας και η καλή φιλοξενία μας στους ξένους επισκέπτες, ο άλλος είναι ότι τα καταφέραμε, αντέξαμε και επιτέλους βγαίνουμε από τα μνημόνια” είπε.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, στέλνοντας νέο μήνυμα στους εταίρους. Ζήτησε μία συμφωνία “ικανή να πείσει τις αγορές” και “αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού”, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό καθίσταται πιο επιτακτικό λόγω Ιταλίας.

“Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης κι άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα. Όλοι εργαζόμαστε επισταμένα για αυτό το σκοπό και στα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων. Παράλληλα ως τα τέλη του Ιούνη θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διεργασίες για τις τελικές και οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους” , είπε ο κ.Τσίπρας.

“Αναμένουμε λοιπόν μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Μια συμφωνία ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Και κυρίως μια συμφωνία αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού μετά από 8 χρόνια επώδυνης προσαρμογής”, πρόσθεσε.

“Αυτή είναι άλλωστε η λύση που επιβάλλεται και από τη κρισιμότητα των στιγμών για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία, που υποδεικνύουν ότι όλοι οφείλουν να μην παρασυρθούν από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουν μια λύση που θα κατοχυρώνει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία. Και θα οριστικοποιεί το τέλος της ελληνικής κρίσης, ώστε όλοι απερίσπαστοι να εργαστούμε ώστε αυτό να αποτελέσει και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης, δηλαδή να εργαστούμε ώστε η πολιτική κρίση της Ιταλίας να μη μετεξελιχθεί και σε νέα οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Και πιστεύω ότι όλοι θα δείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα ώστε αυτό να αποφευχθεί” συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Έστειλε δε έμμεσο μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη διαχείριση της ιταλικής κρίσης.

“Και η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει δυο σημαντικές αλήθειες. Η μια είναι ότι η επιμονή στη λιτότητα για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών. Και δεύτερον ότι η περιφρόνηση της δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς”, εκτίμησε ο κ.Τσίπρας.

“Γιατί είναι εξίσου επικίνδυνο αλλά και απαράδεκτο κάποιοι αφ’ υψηλού να κουνάνε το δάκτυλο στους λαούς και να τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίζουν”, σχολίασε με νόημα αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ που έκανε μαθήματα ψήφου στους Ιταλούς, λέγοντας ότι οι αγορές θα τους μάθουν να ψηφίζουν.

“Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βασίζεται στην έννοια της συναίνεσης των λαών της”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σύντομη αναφορά έκανε επίσης στο Σκοπιανό: “Λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και συνεννόησης σε μια περιοχή ευάλωτη σε κρίσεις αστάθειας. Η επιδίωξη συναινετικής λύσης στο ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας με τη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση.”

[news247]

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;