Tσίπρας: «Είναι μεγάλη κατάκτηση ότι μπορώ να πηγαίνω χωρίς γραβάτα σε Κρεμλίνο και Λευκό Οίκο»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στη ρωσική τηλεόραση πριν από την επίσκεψη στη Μόσχα

Ελληνορωσικές σχέσεις, ενεργειακά, η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι κρίσιμες στιγμές της θητείας του, καθώς και η επιλογή του να μη φορά γραβάτα ήταν ορισμένα από τα ζητήματα στα οποία τοποθετήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην ρωσική τηλεόραση.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται ήδη στη Μόσχα, και σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και έδωσε την συγκεκριμένη συνέντευξη λίγο πριν την επίσκεψη του.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας με τον Ρώσο δημοσιογράφο Μιχαήλ Γκούσμαν ήταν οι ελληνορωσικές σχέσεις οι οποίες αποτελούν, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, στρατηγική επιλογή.

«Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ήταν να εμβαθύνουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις, να τις ξεπαγώσουμε θα έλεγα, γιατί υπήρχε μία μεγάλη περίοδος, όπου παρά την πάντοτε στενή φιλία των λαών μας και τις πολυετείς διπλωματικές σχέσεις, πλέον κλείνουμε τα 190 αδιάκοπτα χρόνια διπλωματικών σχέσεων, εντούτοις δεν ήταν πάντοτε τόσο εποικοδομητικές αυτές οι σχέσεις» τόνισε.

«Προσδοκώ από αυτήν την επίσκεψη να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτήν την κοινή προσπάθεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «παρά τις δυσκολίες που ενίοτε πέρασαν οι σχέσεις μας, διατηρώ με τον Πρόεδρο Πούτιν μια ειλικρινή και ουσιαστική σχέση, ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου».

Μιλώντας σχετικά με τις δυνατότητες επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «κυρίως τώρα που η Ελλάδα ξεπέρασε αυτήν τη μεγάλη οικονομική περιπέτεια στην οποία βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια (…) ανοίγονται μπροστά της πάρα πολύ σημαντικές δυνατότητες».

Όπως σημείωσε, υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις σε υποδομές, σε λιμένες, στον τομέα της μεταποίησης, τον αγροδιατροφικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, «καθώς στρατηγική μας επιλογή είναι η Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος» και συμπλήρωσε πως «όλα αυτά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας με τον πρόεδρο Πούτιν».

Όταν ο κ. Γκούσμαν τον ρώτησε τι πρέπει να γίνει προκειμένου να φορέσει γραβάτα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι την φόρεσε όταν πετύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας που ουσιαστικά εξομαλύνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών, «αλλά την έβγαλα την ίδια μέρα και στην ίδια ομιλία, λέγοντας ότι για μένα αυτή η εμφάνιση αποτελεί μία στολή εργασίας».

«Έχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τη Downing Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση» δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως με την επιτυχία αυτή που είχαμε, πράγματι είναι σαν να έφυγε μία θηλιά, μία γραβάτα από τον λαιμό μας. Εννοώ, την επιτυχία που είχαμε για το ελληνικό χρέος. Μπορεί να μη διαγράφηκε το χρέος. Ωστόσο, βρέθηκε ένας τρόπος, μέσα από την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των αποπληρωμών και την περίοδο χάριτος, να δοθεί ένας καθαρός διάδρομος 15ετίας για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο αναγνωρίζουν οι επενδυτές και δημιουργείται ένα πολύ θετικό κλίμα επενδύσεων στην Ελλάδα. Και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έχουμε το καλύτερο ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, με προοπτική να έχουμε ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Διότι για εμάς επενδύσεις σημαίνει ανάπτυξη, ανάπτυξη σημαίνει δουλειές, θέσεις εργασίας».

«Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα»

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα» και πρόσθεσε ότι «από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας είναι μια θέση πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής και στον ενεργειακό τομέα. Ως εκ τούτου, διατηρούμε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πεποίθηση ότι στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, διαμερισμού των πηγών και των ροών ενέργειας, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream».

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε, εκφράζοντας στην εκτίμηση πως «τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Έχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP, ο οποίος διαπερνά την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική (…) στα πλαίσια μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές ενέργειας και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή

Related posts

Συναγερμός: Βρέθηκε πτώμα ημίγυμνου άνδρα

Αλλάζει ο καιρός από το απόγευμα: Πέφτει πυκνό χιόνι στην Ελλάδα σε λίγες ώρες – Σε αυτές τις πόλεις θα το στρώσει

Σοβαρό τροχαίο: Νεκρός 22χρονος οδηγός