Ο Βασιλιάς Κάρολος, έχει εκφράσει πολλές φορές την αγάπη και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα, την οποία έχει τιμήσει με την παρουσία του αρκετές φορές
Ο βασιλιάς Κάρολος λίγο πριν στεφθεί και επίσημα ως ο 40χρονος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ελληνικές ρίζες καθώς τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.
Προπάππους του ήταν ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄.
Η αγάπη του για την Ελλάδα που δεν έκρυψε ποτέ
Την τελευταία φορά που ο Κάρολος βρέθηκε επίσημα στην Ελλάδα ήταν το Μάρτιο του 2021, όταν μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα βρέθηκαν στη χώρα, έπειτα από κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε», δήλωσε ο πρίγκιπας το 2020 για το ταξίδι του ίδιου, του πρίγκιπα Φίλιππου και της αδελφής του, πριγκίπισσας Άννας στη χώρα.
Τότε, ο Κάρολος είχε καταθέσει επίσης στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ παρακολούθησε επίσης και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Την χρονιά εκείνη ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.
Στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των ξένων ηγετών η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κάρολος αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς, που τον συνδέουν με την Ελλάδα και τους Έλληνες και υπενθύμισε ότι για εκείνον η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, υπενθυμίζοντας ότι είναι η πατρίδα των προγόνων του.
Η επίσκεψη το 2018
Το 2018 επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης.
«Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας», δήλωσε ο Κάρολος με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα το 2018.
Εκτός από τις επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις, με αποκορύφωμα μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο πρίγκιπας και η δούκισσα περπάτησαν στην Ερμού, όπου ο Κάρολος έφαγε κουλούρι Θεσσαλονίκης, ήπιαν καφέ στην Καπνικαρέα, ενώ ήταν ιδιαίτερα φιλικοί και επικοινωνιακοί.
Σχέση ζωής με το Άγιο Όρος
Ο Κάρολος έχει μια σχέση ζωής με το Άγιο Όρος, όπου έχει βρεθεί πολλές φορές, σε μη ανακοινωμένες επισκέψεις. Ευρέως γνωστές είναι οι σχέσεις του με τη Μονή Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο Κάρολος πήγε λίγες μέρες μετά τον θάνατο της Νταϊάνας. Από τότε οι επισκέψεις στον Άθω πύκνωσαν.
Όπως έγραφε ο «Guardian» στις 12 Μαΐου 2004: Σύμφωνα με φίλους και συνεργάτες του πρίγκιπα, ο μελλοντικός επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας έχει αγαπήσει την Ορθόδοξη πίστη σε σημείο που έχει διακοσμήσει τμήμα του σπιτιού του στο Highgrove με πολύτιμες βυζαντινές εικόνες. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτές προέρχονται από το Άγιο Όρος τον ιερότερο τόπο του Ορθόδοξου κόσμου. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κάρολος είναι Ορθόδοξος στην καρδιά του, δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένος λόγω της θέσης του», εκμυστηρεύτηκε στην Helena Smith ένας Αθωνίτης μοναχός.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι συνεχείς επισκέψεις του Καρόλου στη Μονή Βατοπεδίου και γενικότερα στο Άγιο Όρος τροφοδότησαν τις εικασίες ότι διδάσκεται προσωπικά τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, παρά το ότι οι συνεργάτες του διέψευδαν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
«Τα ταξίδια του (τότε) πρίγκιπα στο Άγιο Όρος είναι μια καθαρά προσωπική του υπόθεση. Πηγαίνει εκεί ως ιδιώτης, όχι με την επίσημη ιδιότητά του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας. Οι επισκέψεις γίνονται στον ιδιωτικό του χρόνο οπότε δεν ανακοινώνουμε λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική και την πνευματικότητα του Αγίου Όρους» δήλωσε η τότε (2004) εκπρόσωπος του Παλατιού Kirstine Clark.
Όταν διαμένει στο Άγιο Όρος περνάει τις ώρες του σε κελί 30 τ.μ., το οποίο έχει κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μια απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει το δικό του μπάνιο. Το πρόγραμμά του, φυσικά, είναι το ίδιο με των μοναχών. Ξύπνημα τα χαράματα, θεία λειτουργία, θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς.
Στο παρελθόν, μάλιστα, κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως ο πρίγκιπας Κάρολος στο Άγιο Όρος δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας μάλιστα αρκετά έργα για τους μοναχούς.
Η δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Σημειώνεται ότι στις φωτιές του Αυγούστου του 2021, ο Κάρολος, με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη χώρα μας, δηλώνοντας βαθιά συγκλονισμένος.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι συνδέεται βαθιά με την Ελλάδα και ότι του είναι «οδυνηρό να σκέφτεται τον πόνο που εσείς και η όμορφη χώρα σας πρέπει να υπομείνετε. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας και με όλους τους Έλληνες αυτές τις δύσκολες και ανησυχητικές στιγμές».
Ο πρίγκιπας υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, προτού πληγούμε από ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κάρολος, βαθιά ευαισθητοποιημένος σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως έκφραση των γνωστών φιλελληνικών αισθημάτων του, προέβη σε σημαντική προσωπική δωρεά προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.