Βρέθηκε η νόσος που αντιμετωπίζει η Χασίγια-Ελπίδα για το λευκό τιγράκι που παλεύει για τη ζωή του

Τα τελευταία νέα για το τιγράκι έλεγαν πως υποβλήθηκε σε 2ωρη επέμβαση για να παρθεί πολύτιμο υλικό από τα οστά της ώστε να γίνει βιοψία και να φανεί ποιο είναι το πρόβλημα που αναγκάζει την Χασίγια να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση όπου δεν μπορεί να σταθεί στα πίσω πόδια της.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Δυστυχώς η Χασίγια υποφέρει από μια νόσο των οστών που ανήκει στην κατηγορία των νόσων ‘osteogenesis imperfecta’! Η συγκεκριμένη είναι μια νόσο με γενετική αιτιολογία που προκαλεί τη δημιουργία εύθραυστων οστών και χαλαρών αρθρώσεων.Η καθημερινή σίτιση της γάτας με ποιοτική υγρή τροφή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για να διατηρήσει η γάτα ένα λεπτό, σωστά ενυδατωμένο σώμα. Η συγκεκριμένη νόσος οφείλεται σε μεταλλάξεις σε 1 από τα 2 γονίδια που κωδικοποιούν (δίνουν το μήνυμα για τη δημιουργία) του κολλαγόνου τύπου 1 που είναι το βασικότερο δομικό συστατικό των οστών, δέρματος, συνδέσμων, τενόντων! Αυτή η νόσος φαίνεται να εξηγεί σε ένα βαθμό το ότι η Χασίγια δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της! Η ασθένεια εμφανίζεται και σε σκύλους και τα συμπτώματά της ξεκινούν μεταξύ των 10 και 18 εβδομάδων (η Χασίγια πρεπει να είναι περιπου 18 εβδομάδων)! Δεν παρατηρούνται αλλαγές στους αιματολογικούς δείκτες όταν μια γάτα υποφέρει από αυτή τη νόσο. Η θεραπεία για μια τέτοια νόσο μπορεί να βασιστεί πολύ στην βιταμίνη C.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Τι θα γίνει στη συνέχεια είναι άγνωστο! Ίσως μπορεί να ζήσει πολύ όμορφα ακόμη και με παραλυσία αρκεί να έχει την απαραίτητη φροντίδα. Στην περίπτωση μιας τίγρης η απαιτούμενη φροντίδα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση όμως αν υπάρχει πρόθεση από κάποιον φορέα να αναλάβει αυτό το έργο ίσως θα ήταν εφικτο να χαρισούν μια χαρούμενη ζωή στην Χασίγια – έστω για όσο διαρκέσει αυτό. Ίσως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της όμως σκεφτείτε πως αν είχατε μια αγαπημένη γάτα ή ένα παιδί στη θέση της, θα θέλατε να του εξασφαλίσετε την καλύτερη ποιότητα ζωής με τις υπάρχουσες συνθήκες και όχι να την θανατώσετε.

Η 12μελής επιτροπή κτηνιάτρων

– Αναστασία Κομνηνού, Καθηγήτρια Χειρουργικής – Συγκριτικής Οφθαλμολογίας – Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Εθνικό Εστιακό Σημείο Επαφής για την Άγρια Πανίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ζώων. – Δημήτρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Ανατομικής των Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. – Καζάκος Γεώργιος, Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με ειδικότητα Κτηνιατρικής Χειρουργικής & Αναισθησιολογία -Εντατική θεραπεία. – Στέλλα Μπέλη, Kτηνίατρος στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Αγροτικό Κτηνιατρείο Κερατέας). – Δημήτρης Ποσάντζης , Κτηνίατρος DVM, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. – Αρσινόη Ψαρουδάκη, Κτηνίατρος BSc BVSc MRCVS, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. – Stamos Tahas, Zoo Veterinarian-DVM MSc PGCert Dipl. ACZM Dipl. ECZM(ZHM) MRCVS. – Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Κτηνίατρος DVM, Ορθοπεδικός, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου. – Γρηγόρης Μαρκάκης Κτηνίατρος DVM, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). -Αχιλλέας Ακρίβος, Κτηνίατρος DVM, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου. – Φιλήμονας Διαμαντής, Κτηνίατρος (DVM). – Νικολαΐδης Χριστόφορος, Κτηνίατρος νευροχειρουργός, κάτοχος του Certificate of Advanced Veterinary Practice (CertAVP) του Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου