Αγγελική Ασημάκη: Η Ελληνίδα Ερευνήτρια που Ανακάλυψε το Φάρμακο για τις Αρρυθμίες της Καρδιάς - Fanpage

Αγγελική Ασημάκη: Η Ελληνίδα Ερευνήτρια που Ανακάλυψε το Φάρμακο για τις Αρρυθμίες της Καρδιάς

Η ελληνίδα ερευνήτρια παθολογοανατόμος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο «Beth Israel Deaconess» της Βοστώνης, Αγγελική Ασημάκη ως μέλος ερευνητικής ομάδας, ήταν εκείνη που βοήθησε στην ανακάλυψη ένος νέου φαρμάκου, που σχετίζεται με τις αρρυθμίες της καρδιάς.

Η ζωή της και πως ασχολήθηκε με την εν λόγω πάθηση

Το ενδιαφέρον της για την εν λόγω πάθηση ξεκίνησε από νεανική ηλικία, καθώς η ίδια έπασχε από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να παραμείνει για αρκετό καιρό στο Ωνάσειο. Έζησε στην Ελλάδα μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Από μικρή ηλικία λάτρευε το διάβασμα και ήταν αρκετά πειθαρχημένη, η ίδια Θυμάται να μαθαίνει 3 ξένες γλώσσες, έχοντας πάντα στο μυαλό της τα λόγια του πατέρα της, πως το μεγαλύτερο όπλο στη ζωή είναι το τι ξέρεις και όχι το τι έχεις.

Στη συνέχεια, μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου σπούδασε στο University College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Η ίδια δε μετανιώνει που έφυγε από την Ελλάδα, όσο δύσκολη κι αν ήταν και είναι η ξενιτιά, καθώς έκανε τα όνειρά της πραγματικότητα.

Η ανακάλυψη του φαρμάκου

Η Ασημάκη και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν ένα φάρμακο που φαίνεται να στοχεύει άμεσα στο μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας, αν και ακόμη παραμένει ασαφές ποιός ακριβώς είναι αυτός ο μηχανισμός.

Η πρωτοτυπία της ανακάλυψης έγκειται στο ότι οι ερευνητές βάσισαν την ανακάλυψη τους στη μελέτη όχι ενός ζώου, αλλά ενός ψαριού (του λεγόμενου «ψαριού-ζέβρας»), το οποίο τροποποίησαν γενετικά, έτσι ώστε να εμφανίζει μία σχετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό.

Η έρευνα της τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στις καρδιομυοπάθειες και στις αρρυθμίες. Το 2009, έγινε ευρύτερα γνωστή με την ανακάλυψη και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης για την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας.

«Έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου μελετώντας τους μηχανισμούς παθογένεσης ενός νοσήματος που ονομάζεται αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια της δεξιάς κοιλίας. Το νόσημα μπορεί να μην επηρεάζει πολύ μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες καρδιομυοπάθειες γιατί χαρακτηρίζεται από πολλές αρρυθμίες ακόμα και στα πρώτα στάδια του, όταν η καρδιά ακόμα καρασκευαστικά είναι φυσιολογική.»

Αφήστε το σχόλιο σας: