Η κατάλληλη μουσική μπορεί να αυξήσει την απόλαυση του φαγητού, ενώ τα χρώματα μπορούν να βελτιώσουν την γευστική εμπειρία, τόσο του φαγητού, όσο και του ποτού, υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Charles Spence.
Συγκεκριμένα, η μουσική μπορεί ακόμη και να ξεγελάσει το μυαλό μας, ώστε να πιστεύει ότι το φαγητό έχει διαφορετική γεύση, ενώ η απόλαυση μπορεί ν’ αυξηθεί έως και 15%.
Ο ακαδημαϊκός πιστεύει ότι τα αυτιά μας μπορούν ασυνείδητα να «ενημερώνουν» τους γευστικούς μας κάλυκες, καθώς και ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να συνταιριάζουμε παρόμοιους ήχους με γεύσεις.
Σε σχετικό πείραμα ο καθηγητής Spence διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν την ίδια σοκολάτα την βρήκαν πιο πικρή όταν συνοδευόταν από πιο σκοτεινή μουσική και πιο γλυκά συνοδεία ελαφριάς μουσικής.
Πέρα από τους ήχους και το χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη γεύση.