Πώς να φτιάξετε ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ (Παραδοσιακή Συνταγή)

Χριστόψωμο λέγεται το ψωμι που οι Ελληνίδες νοικοκυρές φτιάχνουν 2-3 ημέρες πριν τα Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή γιορτή ο στολισμός του είναι πλούσιος με λογής-λογής κεντήματα.

Αυτά τα σχήματα συμβολίζουν τον καημό και το όνειρο της ελληνικής αγροτιάς.

Ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού . Στο άλλο μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με «σωρό» ζύμης παρίσταται η «στοίβα» (οι θημωνιές), πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η προσδοκία, το όνειρο για το καλοκαίρι που θα έρθει.

Επίσης πολλές φορές απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς μια ιδιαίτερη σημασία που τονίζεται και στα κάλαντα:

«Σ΄ αυτό το σπίτι πού ΄ρθαμε πέτρα να μη ραΐσει

κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρονιά να ζήσει»

Αυτό το ψωμί αφιερώνει η ελληνική οικογένεια στη Γέννηση του Χριστού’

300 γρ αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
½ κουταλάκι ζάχαρη
Χυμός και ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια γλυκάνισο
½ κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 γεμάτη κουταλιά μέλι

Για το στόλισμα:
5-6 κουταλιές αλεύρι
Λίγο αλάτι
Λίγο νερό
Καρύδια – Γαρύφαλλα

Ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό, την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

Διαλύουμε το μέλι μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το γλυκάνισο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα, προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο μίγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και λίγο χλιαρό νερό
(μισό φλυτζάνι περίπου) μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.

Βρέχουμε μια λαδόκολλα, την στύβουμε και την απλώνουμε σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα, απλώνουμε επάνω το ζυμαράκι μας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος με το έξτρα αλεύρι, το αλάτι και λίγο νεράκι φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι που το χωρίζουμε σε ίσα μέρη και με αυτό δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμάκι μας.

Στολίζουμε με τα καρύδια και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο, σε ζεστό σημείο, για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε στους 190ο για 35-40 λεπτά.

Το κόβουμε ανήμερα τα Χριστούγεννα και το απολαμβάνουμε στο γιορτινό τραπέζι!

Πηγή: daddy-cool.gr

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους