Υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού

Συστατικά
260 γρ. γάλα
260 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
200 γρ. κουβερτoύρα
100 γρ. πραλίνα φουντουκιού
60 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
50-100 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα

Για τη σως πραλίνας (προαιρετικά)
100 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. πραλίνα φουντουκιού
250 γρ. κρέμα γάλακτος

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
Επειτα προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και περιμένουμε να ενσωματωθέι το ένα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε και τις βανίλιες.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ μέσα σε ένα μπολ.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό πάνω στο μάτι. Πάνω τις βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ. Μέσα εκεί βάζουμε τη σοκολάτα και την πραλίνα και ανακατεύουμε που και που να λιώσει η σοκολάτα με μια σπάτουλα. Αφήνουμε ένα με δύο λεπτά το μείγμα να κρυώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά, τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα και προσθέτουμε το 1/3 από το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το μισό γάλα (το οποίο έχουμε βάλει για 40 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί) μετά το μισό από το αλεύρι που έχει μείνει και συνεχίζουμε με το άλλο μισό από το γάλα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.
Ανακατεύουμε λίγο απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά αλλά δεν το παραχτυπάμε για να έχουμε ένα ωραίο και τριφτό κέικ.
Τέλος με μια σπάτουλα ανακατεύουμε προσθέτοντας τα φουντούκια.
Αλευρωβουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 25 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και μετά το κόβουμε. Μπορούμε να το κόψουμε και αμέσως αφού βγει από το φούρνο απλά θα είναι πιο ρευστή η σοκολάτα και θα μας τρέχει στο κόψιμο.

Για τη σως πραλίνας
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Αφού πάρει μια βράση η κρέμα γάλακτος τη ρίχνουμε στη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ,μόνο στο κέντρο, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.Έτσι θα έχουμε μια πολύ γιαλιστερή ganache.
Τέλος ρίχνουμε και την πραλίνα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πάνω από το κέικ.

(via)

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους