Ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά, είναι γνωστό. Σύμφωνα με έρευνες, όμως, κάποια έχουν πολύ περισσότερες θρεπτικές ουσίες από κάποια άλλα. «Ο υπολογισμός αυτής της περιεκτικότητας είναι η μέθοδος που σου δείχνει τα φαγητά με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε αναλογία με τις θερμίδες που καταναλώνεις» λέει η Rikki Keen, διευθύντρια διατροφής και επιδόσεων στο Νοσοκομείο της Φλόριντα.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη στο Preventing Chronic Disease βαθμολόγησε διάφορες τροφές με βάση τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα.
ΤΡΟΦΗ ΒΑΘΜΟΣ
1 Κάρδαμο 100.00
2 Κινέζικο λάχανο 91.99
3 Σέσκουλα 89.27
4 Φύλλα παντζαριού 87.08
5 Σπανάκι 86.43
6 Μαρούλι (Rομάνα) 63.48
7 Λαχανίδα 62.49
8 Αντίδια 60.44
9 Kale 49.07
10 Κόκκινες πιπεριές 41.26
11 Ρόκα 37.65
12 Μπρόκολο 34.89
13 Λαχανάκια Βρυξελλών 32.23
14 Κουνουπίδι 25.13
15 Λάχανο 24.51
16 Καρότα 22.60
17 Ντομάτες 20.37
18 Μαρούλι iceberg 18.28
19 Φράουλες 17.59
20 Πορτοκάλια 12.91
21 Βατόμουρα 11.39