Συστατικά
75 γρ. ξανθές σταφίδες
2 κ.σ. κονιάκ
½ φέτα λευκό ψωμί για σάντουιτς χωρίς την κόρα
120 γρ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα πράσινα μήλα ξεφλουδισμένα, κομμένα κάθετα στη μέση, χωρίς τα κουκούτσια και κομμένα σε φέτες πάχους 6 χιλ.
1 κόκκινο μήλo ξεφλουδισμένo, κομμένo κάθετα στη μέση, χωρίς τα κουκούτσια και κομμένo σε φέτες πάχους 6 χιλ.
50 γρ. καρύδια καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. χυμό λάιμ
¼ κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1 συσκευασία φύλλα κρούστας
1 ½ κ.γ. ζάχαρη άχνη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου σε μέτρια προς χαμηλή θέση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε λαδόκολλα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες με το κονιάκ, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε για 1 λεπτό στα μικροκύματα στα 800 watt. Βγάζουμε και αφήνουμε στην άκρη (σκεπασμένο αν χρειάζεται).
Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, το ψωμί μέχρι να γίνει ψίχουλα (περίπου 6 χτυπήματα).
Ψήνουμε τα ψίχουλα με 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο σε ένα τηγάνι 20 εκ. σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα για περίπου 2 λεπτά και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Στεγνώνουμε τις σταφίδες, πετώντας το ζουμί. Προσθέτουμε στο μπολ με τα ψίχουλα τις σταφίδες, τα μήλα, τα καρύδια (αν θέλουμε), 50 γρ. της κρυσταλλικής ζάχαρης, χυμό λάιμ, κανέλα και αλάτι. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Συναρμολόγηση του στρούντελ
Στον πάγκο εργασίας μας , τοποθετούμε μία λαδόκολλα οριζόντια.
Από πάνω της και από τα αριστερά βάζουμε ένα φύλλο κρούστας. Το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με 25 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη.
Από τα δεξία της λαδόκολλας βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο κρούστας και φροντίζουμε να καλύπτει το πρώτο φύλλο περίπου 10 εκ. Το αλείφουμε και αυτό με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με ½ κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 8 φύλλα κρούστας (αλείφοντας με βούτυρο και πασπαλίζοντας με ζάχαρη κάθε φύλλο).
Τοποθετούμε τη γέμιση, προς το κάτω μέρος των φύλλων σε ρολό/λωρίδα 8 εκ. απέχοντας από την άκρη των φύλλων 6.5 εκ. Και από τα πλάγια των φύλλων κατά 5 εκ.
Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα πιο κοντά κομμάτια του φύλλου (που είναι τα πλαινά) και μετά σκεπάζουμε με το κάτω μέρος του φύλλου (το πιο μακρύ και πιο κοντινό σε μας).
Γυρνάμε το ρολό μας προσεχτικά για να τυλιχτεί όλο .
Μεταφέρουμε το στρούντελ μας στο ταψί με τη λαδόκολλα (η πλευρά που ξεκινήσαμε να το κλείνουμε τοποθετείται από κάτω).
Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη.
Με ένα μαχαίρι τρυπάμε το στρούντελ μας σε 4 μεριές για να επιτρέψουμε στην υγρασία να φύγει.
Ψήνουμε για 15 λεπτά γυρίζοντας το ταψί μας όσο ψήνεται.
Μόλις ψηθεί αφήνουμε για 40 λεπτά να κρυώσει αλλά να είναι ζεστό.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρουμε (ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου).