Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι καλύτερα για την υγεία σας, επειδή είναι απαλλαγμένα από αντιβιοτικά και γενετικά τροποποιημένα συστατικά και περιέχουν πιο υγιεινά λιπαρά. Το μόνο μειονέκτημα για τα βιολογικά προϊόντα είναι ότι κοστίζουν περισσότερο, οπότε γιατί να μην φτιάξετε τα δικά σας φαγητά με βιολογικά συστατικά;
Βιολογικό και Συμβατικό Βούτυρο
Το βιολογικό βούτυρο είναι πιο υγιεινό από το συμβατικό βούτυρο γιατί παράγεται από βιολογικό γάλα, και οι αγελάδες δεν λαμβάνουν αυξητικές ορμόνες ή αντιβιοτικά και τρώνε μόνο βιολογικές ζωοτροφές που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Τουλάχιστον το 30% των ζωοτροφών μιας βιολογικής αγελάδας προέρχεται από γρασίδι κατά την περίοδο βοσκής. Αν μια αγελάδα αρρωστήσει και απαιτείται να λάβει αντιβιοτικά, αφαιρείται από τη βιολογική παραγωγή, επειδή τα προϊόντα αυτής της αγελάδας δεν μπορούν να επισημανθούν ως βιολογικά.
Λιπαρά οξέα
Το βιολογικό βούτυρο περιέχει επίσης υγιή λιπαρά. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε πολλές μάρκες βουτύρου και αναζήτησαν την ποσότητα των διαφόρων λιπαρών οξέων σε κάθε μάρκα. Το βιολογικό βούτυρο είχε τα λιγότερα trans λιπαρά οξέα από το συμβατικά βούτυρο, αλλά περισσότερα ωμέγα-3 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα. (3)
Περιβάλλον
Η βιολογική γεωργία είναι επωφελής για το περιβάλλον, διότι προωθεί τη βιοποικιλότητα, αυξάνοντας τον αριθμό των διαφορετικών ειδών και την ενίσχυση του οικοσυστήματος γύρω από την καλλιέργεια της γης.
Πώς να φτιάξετε βιολογικό βούτυρο
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια βιολογική κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά
- Θαλασσινό αλάτι για γεύση (προαιρετικό)
Άλλα Υλικά:
- Παγωμένο νερό
- Σπάτουλα
- Μίξερ χειρός
Μέθοδος:
1. Ρίχνουμε την κρέμα στο μπολ και ανακατεύουμε σταδιακά από μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά, έως ότου το βούτυρο αρχίζει να διαχωρίζεται από το βουτυρόγαλα.
2. Πιέστε το βούτυρο στο πλάι και αδειάστε το βουτυρόγαλα. Μπορείτε να το χύσετε ή να το κρατήσετε για άλλες συνταγές.
3. Ρίξτε περίπου 2 φλιτζάνια παγωμένο νερό στο μπολ και ανακατέψτε από χαμηλή έως μεσαία ταχύτητα για να φύγει το υπόλοιπο βουτυρόγαλα. Αδειάστε το νερό και επαναλάβετε 2-3 φορές μέχρι το νερό να είναι σχεδόν διαυγές.
4. Πατήστε το βούτυρο στο πλάι, ώστε να βγάλει περισσότερα υγρά και στραγγίστε το υγρό.
5. Κρατήστε το βούτυρο σε ένα αεροστεγές δοχείο και αποθηκεύστε το στο ψυγείο για 3 έως 4 εβδομάδες ή στην κατάψυξη.
Δείτε το βίντεο για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνταγή.
Credit: Healthy-holistic-living