Καλύτερο γαλακτομπούρεκο δεν έχω δοκιμάσει! Αξίζει πολλά! Τραγανό το φύλλο ακόμα και μετά από μέρες στο ψυγείο! Το σιρόπι σε πολύ καλές αναλογίες!
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Για την κρέμα:
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.
Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
φλούδα ενός λεμονιού
1 κουταλιά χυμός λεμόνι
το ταψί που χρησιμοποίησα, ήταν 35εκ.
Πώς το κάνουμε:
Εκτέλεση για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και μόλις έρθουν σε βρασμό αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Εκτέλεση για την κρέμα:
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.
Αφαιρούμε από το μίξερ και κρατάμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ.
Στον ίδιο κάδο του μίξερ και χωρίς να τον πλύνουμε χτυπάμε τους κρόκους με τα άλλα 50 γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Θυσιάζουμε το 1/4 της μαρέγκας μας και το ανακατεύουμε στο μίξερ με το μείγμα των κρόκων για να αφρατέψει.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύοντας πολύ ελαφρά και με κυκλικές κινήσεις κάνουμε ομοιογενές το μείγμα μας. Αφήνουμε στο πλάι..
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα και την υπόλοιπη ζάχαρη (100γρ.).
Βάζουμε στη φωτιά σε μέτρια ένταση και όταν ξεκινάει να βράζει ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες και το σιμιγδάλι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά γιατί εύκολα πιάνει κάτω το σιμιγδάλι και μπορεί εύκολα να καεί.
Όταν πια έχει πήξει καλά το μείγμα αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 30 γρ. βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό κάνει την κρέμα πιο βελούδινη.
Ανακατεύουμε λίγο ακόμα για να κρυώσει ελαφρά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαρέγκας. Ανακατεύουμε ελαφρά αλλά με δυνατές και σίγουρες κινήσεις για να ενσωματωθούν καλά τα δύο μείγματα. Το μείγμα με το σιμιγδάλι σαν πιο σφιχτό πρέπει να ανακατευτεί καλά για να έχει η τελική κρέμα μας την ίδια υφή παντού.
Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί αφού το βουτυρώσουμε καλά πρώτα.
Στρώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα γωνιάζοντάς τα. Δηλαδή το κάθε ένα να πάει ακριβώς σε μια από τις γωνίες του ταψιού για να περισσεύουν το ίδιο γύρω γύρω όταν βάλουμε και τα τέσσερα.
Ύστερα βάζουμε ένα ακόμα φύλλο στο κέντρο του ταψιού. Πάντοτε πριν βάλουμε το επόμενο φύλλο βουτυρώνουμε καλά στάζοντας το βούτυρο από το πινέλο αντί να το απλώνουμε με αυτό. Έτσι τα φύλλα μας έχουν αέρα μέσα τους πράγμα που κάνει το γλυκό μας ακόμα πιο τραγανό.
Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα, και πάνω της άλλα 4-5 φύλλα. Καλό θα είναι να κόψουμε γύρω γύρω αρκετό από το φύλλο που περισσεύει ώστε να μην έχει πολύ φύλλο γύρω γύρω το γλυκό μας εκτός αν σας αρέσει αυτό όπως εμένα οπότε τα αφήνετε και τα υπόλοιπα με τη βοήθεια του πινέλου τα γυρνάτε προς τον πάτο του ταψιού.
Ρίχνουμε μπόλικο βούτυρο στην επιφάνεια του γλυκού μας και ραντίζουμε και με νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μιά ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό.
Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγεί από το φούρνο με κρύο σιρόπι.
Και λίγα μυστικα!
Δώστε προσοχή στα υλικά! Είναι το Α και το Ω! Επενδύστε λίγα χρήματα παραπάνω για να έχετε καλής ποιότητας φύλλο κρούστας, φρέσκο βούτυρο γάλακτος και φρέσκο γάλα.
– Είναι σημαντικό να βουτυρώσετε καλά όλα τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε, ένα προς ένα. Αυτό θα τα βοηθήσει να ψηθούν με πιο σωστό τρόπο και να γίνουν εν τέλει πιο κρατσανιστά.
– Επιλέξτε, επίσης, ένα ταψί στο σωστό μέγεθος. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο, γιατί έτσι θα απλωθεί η κρέμα, ούτε πολύ μικρό γιατί θα συμπιεστεί και δεν θα βγει καλό το γλυκό.
– Πριν βάλετε το γαλακτομπούρεκο στον φούρνο, μη ξεχάσετε να το χαράξετε! Έτσι θα ψηθούν τα φύλλα ομοιόμορφα!
– Για την κρέμα, θα πρέπει στην προπαρασκευή της να μην πήξει πολύ εφόσον στο φούρνο θα δέσει κι άλλο, και δεν θέλετε μία πολύ σφιχτή κρέμα.
Το σιρόπι, πρέπει να γίνει πιο πηχτό σε σχέση με τα άλλα γλυκά ταψιού (μεγαλύτερη αναλογία ζάχαρης και περισσότερο βράσιμο). Πρέπει, επίσης, να κρυώσει τελείως πριν πέσει στο γλυκό για να δέσει κι άλλο. Κρύο σιρόπι στο καυτό γαλακτομπούρεκο, λοιπόν, και λίγο-λίγο να μπορέσει να το «πιει» όλο.
Πηγή: sintagespareas.gr