Είναι η «εθνική» µας γυµνάστρια και αναµφισβήτητα «το κορµί» εδώ και πολλά χρόνια! Η Ελένη Πετρουλάκη, σαν φυσιολογικός άνθρωπος κι αυτή, µπορεί να «αµαρτάνει» ενίοτε σε λιχουδιές –και να φάει κοµµατάκι παραπάνω–, όµως όλα τα παραπανίσια κιλά που παίρνει τα χάνει µε µια δίαιτα-express την οποία συστήνει ανεπιφύλακτα…
8 Tips για να ευκολη & γρηγορη απωλεια βαρους
«Εσείς, οι αναγνώστριες του YOU, θέλω να µε πιστέψετε, αυτά τα tips πιάνουν σε όλους!», λέει η γυµνάστρια και θεωρεί ότι ακόµα καλύτερα να τα εφαρµόσεις σε συνδυασµό µε άσκηση. Έτσι θα πετύχεις ακόµα περισσότερη αποτοξίνωση στον οργανισµό και κατ’ επέκταση ευκολότερο χάσιµο του περιττού βάρους… Όπως και να έχει, πείσµωσε, έχε επιµονή και υποµονή και… «καλή επιτυχία» σε αυτή την προσπάθεια. Και να ξέρεις ότι µόνο επιτυχηµένη µπορεί να είναι και εσύ σίγουρα θα χαµογελάς στο τέλος ευτυχισµένη µπροστά στον καθρέφτη σου!
1. Επίλεξε τροφές µε άπαχη πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι σηµαντική στη δηµιουργία µυϊκού ιστού. Βοηθά στην αύξηση της αυξητικής ορµόνης, η οποία µε τη σειρά της συντελεί στην καύση λίπους όπως επίσης και στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου µέσω των αµινοξέων. Τροφές όπως γιαούρτι, ψάρι, άπαχα πουλερικά, ασπράδια είναι έξοχες πηγές άπαχης πρωτεΐνης.
2. Απόφυγε τα επεξεργασµένα τρόφιµα
Για να ενισχύσεις το µεταβολισµό σου και να κάνεις περισσότερες καύσεις τη µέρα αλλά και να για προσφέρεις λάµψη και υγεία στους ιστούς θα πρέπει να αποφεύγεις όσο µπορείς τα επεξεργασµένα τρόφιµα και να επιλέγεις βιολογικά προϊόντα αλλά και πολλά φρούτα και λαχανικά.
3. Γυµνάσου καθηµερινά
Βάλε τουλάχιστον µία δραστηριότητα στην καθηµερινότητά σου, έστω και για µισή ώρα. Η συστηµατική άσκηση βοηθά σηµαντικά στη δηµιουργία µυϊκού ιστού, στην καύση λίπους, στην τόνωση του σώµατος αλλά και στην καλύτερη διάθεση.
4.«Δούλεψε» µε την όρεξή σου
Είναι πάντα καλύτερο να είµαστε πραγµατικά πεινασµένοι όταν πρόκειται να φάµε παρά να τρώµε από συνήθεια γιατί έφτασε απλώς η ώρα. Δούλεψε σκληρά, βάλε στο πρόγραµµά σου την αερόβια γυµναστική που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα µε το σώµα σου αλλά και θα σου ανοίξει την όρεξη κάνοντας το κάθε γεύµα να αξίζει.
5. Βάλε το πράσινο ενεργά στη διατροφή σου
Όλοι οι διατροφολόγοι παγκοσµίως συµφωνούν ότι όσο πιο πολλά λαχανικά καταναλώνουµε τόσο πιο γρήγορα αποτελέσµατα θα έχουµε στο να πετύχουµε άµεση απώλεια κιλών. Προτίµησε να συµπληρώνεις πάντα το γεύµα σου µε πράσινα λαχανικά και θα δεις τα αποτελέσµατα πολύ γρήγορα.
6. Φτιάξε φυσικούς χυµούς
Είµαστε στη δουλειά και πεινάµε, θέλουµε κάτι γρήγορο, θρεπτικό και νόστιµο… Φτιάξε τον αγαπηµένο σου φυσικό χυµό πριν φύγεις από το σπίτι και παρ’ τον µαζί, επιλέγοντας µέσα από έναν πλούσιο συνδυασµό συνταγών διαθέσιµο στο διαδίκτυο. Θυµήσου να έχεις πάντα ως βάση του ροφήµατος τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορείς να προσθέσεις επίσης γάλα µε λίγα λιπαρά ή βρόµη.
7. Μη φοβάσαι τους υδατάνθρακες
Ακούµε συνέχεια ότι εάν κάποιος θέλει να χάσει κιλά θα πρέπει να σταµατήσει να καταναλώνει υδατάνθρακες. Παρόλα αυτά οι υδατάνθρακες είναι άµεση και χρήσιµη πηγή ενέργειας την οποία έχουµε καθηµερινά ανάγκη. Αντικατάστησε τα µακαρόνια, το ρύζι και τις πατάτες µε κινόα, βρόµη, καστανό ρύζι και γλυκοπατάτες.
8. Φάε… σούπα
Οι σούπες είναι το ιδανικό πιάτο για τις κρύες χειµωνιάτικες µέρες αλλά και ένας τρόπος για να τρώµε σωστά συνδυάζοντας πολλά θρεπτικά συστατικά και χάνοντας γρήγορα κιλά. Είναι επίσης εύπεπτες, καθώς δεν βαραίνουν το στοµάχι, χαµηλές σε θερµίδες και µπορούν να παρασκευαστούν εύκολα προσφέροντας ποικιλία στα γεύµατά σου.
Η απίθανη δίαιτα της σούπας
Χάσε 5 κιλά σε 7 μέρες!
Δευτέρα
Καροτόσουπα
500 γραµµ. καρότα, 1 πράσο ψιλοκοµµένο, 1 κλωνάρι σέλερι, 2 κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένα, 1/2 λίτρο ζωµός κρέατος, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βράσε όλα τα υλικά µαζί σε µεγάλη κατσαρόλα για 20 λεπτά και πολτοποίησε.
Τρίτη
Λαχανόσουπα
1/2 µέτριο άσπρο λάχανο ψιλοκοµµένο, 3 µέτρια καρότα κοµµένα σε κυβάκια, 2 µέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο µέρος) κοµµένα σε ροδέλες, 2-3 κλωνάρια σέλερι καθαρισµένα από τις ίνες τους και κοµµένα σε λεπτές φέτες, 1½ λίτρο (ή περισσότερο) ζωµός κότας (ή νερό), 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι. Σόταρε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο και µετάφερε σε κατσαρόλα. Ρίξε το ζωµό, αλατοπιπέρωσε και βράσε για 30 λεπτά περίπου µέχρι να µαλακώσουν τα υλικά και να χυλώσει η σούπα.
Τεταρτη
Ψαρόσουπα
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 µέτρια κρεµµύδια, 3 κλωνάρια σέλερι, 2 µεγάλα καρότα, 2 µεγάλες πατάτες, 3-4 κλαράκια φρέσκο θυµάρι, 1 λίτρο νερό, 600 γρ. ψάρι φιλέτο της αρεσκείας σου (κατά προτίµηση µπακαλιάρος), αλάτι, πιπέρι, µαϊντανός (για το γαρνίρισµα). Σε µια µεγάλη κατσαρόλα σοτάρεις τα λαχανικά για 5 λεπτά, προσθέτεις τις πατάτες, το νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζεις µέχρι να µαλακώσουν λίγο οι πατάτες. Προσθέτεις το ψάρι και αφήνεις για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρεις από τη φωτιά και καταναλώνεις τη σούπα χλιαρή, γαρνίροντας µε τον µαϊντανό.
Πεμπτη
Κοτόσουπα
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 καρότα, 4 φύλλα σέλινο, 1,5 λίτρο νερό, 500 γραµµάρια κοτόπουλο, 2 πατάτες κοµµένες, 2 κρεµµύδια ξερά, χυµός 1 λεµονιού, αλάτι και πιπέρι. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα σοτάρεις τα λαχανικά, ρίχνεις το ζωµό, τις πατάτες και το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να βράσει.
Παρασκευη
Βελουτέ µε µανιτάρια
400 γρ λευκά µανιτάρια, 2 πράσα (το άσπρο µέρος), 1 κύβο λαχανικών, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 60 γρ. αλεύρι, 2 κρόκοι, 2/3 φλιτζ. τσαγ. γάλα light, 1 λίτρο νερό, 1 λεµόνι, αλάτι και πιπέρι. Καθάρισε τα µανιτάρια και κόψε τα σε φέτες όπως και τα πράσα. Σόταρε σε ένα τηγάνι προσθέτοντας στο τέλος το αλεύρι. Ανακάτεψε και ρίξε το νερό, τον κύβο και το χυµό λεµονιού. Βράσε για 30 λεπτά περίπου. Πέρασε από το µπλέντερ µέχρι να έχεις µια παχύρρευστη κρέµα. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, τους κρόκους χτυπηµένους και το γάλα. Ανακάτεψε καλά και σέρβιρε.
Σαββατο
Σούπα µε σπανάκι
1 µέτριο ξερό κρεµµύδι, 500 γραµµάρια σπανάκι φρέσκο, 2 µέτριες πατάτες, 800 ml νερό ή ζωµό λαχανικών ή κοτόπουλου, 4-5 κουταλιές τυρί κρέµα light, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κόψε το κρεµµύδι (όχι απαραίτητα ψιλοκοµµένο γιατί θα λιώσει) και σόταρέ το στο λάδι. Σε µια κατσαρόλα βάλε το σπανάκι και άφησέ το για 7-10 λεπτά να µαλακώσει. Ρίξε τις πατάτες κοµµένες σε µικρά κοµµάτια, το νερό (ή το ζωµό), αλάτι και πιπέρι και άφησε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου. Πέρνα το µείγµα από το µπλέντερ, ρίξε και το τυρί και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε επιπλέον πιπέρι και σέρβιρε.
Κυριακη
Βελουτέ µε φακές
2 φλιτζ. τσαγ. φακές ψιλές, 1 φύλλο δάφνης, 1 κρεµµύδι καθαρισµένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ντοµάτα µέτρια ξεφλουδισµένη και ξεσποριασµένη, αλάτι, πιπέρι, 4 κ.σ. καλό ξίδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε µια κατσαρόλα ρίξε 1 ½ λίτρο νερό, τις φακές, το κρεµµύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και την ντοµάτα ψιλοκοµµένη. Άφησε να βράσουν καλά µέχρι να χυλώσουν. Μόλις κρυώσουν λίγο πέρασέ τες από το µπλέντερ, αφού αφαιρέσεις το φύλλο δάφνης, µέχρι να γίνουν πολτός. Ρίξε το λάδι, αλατοπιπέρωσε, πρόσθεσε το ξίδι και χτύπησε άλλη µία φορά. Σέρβιρε τη σούπα σε θερµοκρασία δωµατίου.