Η μαρμελάδα κεράσι είναι ότι πρέπει για να κεράσεις στους καλεσμένους σου αλλά και για να συνοδέψεις το πρωινό σου.
Αντί όμως να αγοράσεις την έτοιμη μαρμελάδα από τα σούπερ μάρκετ, που δεν ξέρεις τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της, γιατί δεν κάνεις την δική σου σπιτική μαρμελάδα; Άλλωστε τώρα είναι η εποχή των κερασιών οπότε θα βρεις σίγουρα στην αγορά. Κάνε μία βόλτα, έλεγξε τις τιμές και διάλεξε αυτά που θα σου φανούν καλύτερα! Όσο πιο σκούρα στην όψη τόσο πιο ώριμα και γλυκά θα είναι!
Σπιτική συνταγή για μαρμελάδα κεράσι
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 κιλό κεράσια
- 700 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Για την μαρμελάδα πρέπει να επιλέξεις κεράσια ζουμερά που να μην είναι χτυπημένα. Αφού βγάλεις τα κοτσανάκια τους τα πλένεις σε μία λεκανίτσα πολύ καλά. Εκεί μπορείς να κάνεις και διαλογή, εάν δηλαδή εντοπίσεις κάποιο χτυπημένο να το αφαιρέσεις.
Καλό θα ήταν να φοράς γάντια και ποδιά γιατί τα κεράσια λερώνουν πολύ εύκολα. Αφού πλυθούν, βγάζουμε τα κουκούτσια τους με ένα ειδικό εργαλείο, πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε ώστε να πέσουν τα ζουμιά μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τα καθαρισμένα κεράσια στο νερό που βράζει. Μόλις βράσουν, τα λιώνουμε και τα περνάμε από την σήτα. Σ αυτό το στάδιο ο καθένας μπορεί να το κάνει όπως του αρέσει περισσότερο. Δηλαδή εάν κάποιος προτιμάει να βρίσκει κομμάτια του φρούτου μπορεί να το λιώσει με τα χέρια ενώ εάν κάποιος δεν το θέλει έτσι μπορεί να το περάσει με το μπλέντερ.
Το πολτοποιημένο μείγμα που έχεις φτιάξει, βάλτο με την ζάχαρη σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακάτεψε το με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις το γλυκό δέσει ρίξε τις 2 κουταλιές του γλυκού λεμόνι και άφησε το να πάρει κι άλλες βράσεις.
Ο βρασμός διαρκεί περίπου 35-40 λεπτά και καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν αρχίσει να κολλάει πάνω στην κουτάλα.Σε περίπτωση που η μαρμελάδα δέσει αρκετά, ρίξε λίγο νερό και άφησε το να βράσει πάλι για 1-2 λεπτά. Έπειτα κατέβασε την κατσαρόλα από την φωτιά και μόλις κρυώσει τοποθέτησε την μαρμελάδα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και στο ψυγείο.
Πηγή: ediva.gr