Η Συμβουλή της Μαμάς! 1+1 Μυστικά για να μην σου γίνουν σφιχτά τα γιουβαρλάκια!

Έχουμε 1+1 μυστικά για να μην σου γίνουν σφιχτά τα γιουβαρλάκια! Η συμβουλή από την μαμά μας που θα σε σώσει!

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά και το γιουβαρλάκι έχει την τεχνική του για να γίνει νόστιμο, αφράτο και να μη διαλυθεί στην κατσαρόλα. Εν προκειμένω το κόλπο είναι ένα…

Όπως με αρκετά πιάτα της ελληνικής κουζίνας έτσι και τα γιουβαρλάκια έχουν τα μυστικά τους. Για να γίνουν αφράτα κι έξτρα γευστικά, δεν αρκεί να ανακατέψεις υλικά και να πλάσεις μερικά μπαλάκια κιμά-ριζιού. Αυτό είναι η εύκολη λύση αλλά όχι κι η σωστή.

Τα δυο έξυπνα μυστικά για να μην κολλάνε τα μακαρόνια σου μετά το βράσιμο!

Το κόλπο για να γίνουν αφράτα τα γιουβαρλάκια σου και για να μη διαλυθούν, είτε τα φτιάξεις με λευκή σάλτσα αυγολέμονο, είτε με κόκκινη σαλτσούλα, είναι στο ζύμωμα: χτύπα πρώτα το ασπράδι του αυγού ώστε να γίνει μαρέγκα και μετά πρόσθεσέ το στον κιμά που ζυμώνεις. Δοκίμασέ το και καλή όρεξη!

Πώς να πετύχεις το τέλειο αυγολέμονο χωρίς κίνδυνο να σου «κόψει»!
Απογειώνει σούπες και ντολμαδάκια, νοστιμίζει γεμιστά κολοκυθάκια και μαγειρίτσες αλλά… το φοβάσαι. Πρόκειται για τη λεμονάτη σάλτσα που πήζει με αυγά και «δένει» τα πιο υπέροχα ελληνικά πιάτα. Μάθε όλα τα μυστικά που θα σε κάνουν να πετύχεις την αγαπημένη σου συνταγή με αυγολέμονο χωρίς να έχεις το φόβο πως θα σου «κόψει».

Ο άλλος τρόπος παρασκευής αυγολέμονου:

Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Στύβουμε τα λεμόνια και περνάμε το χυμό από σουρωτήρι.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους κι ασπράδια.
Ρίχνουμε τ’ ασπράδια σε μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη, ή μίξερ χειρός για ν’ αφρίσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πρέπει να στέκονται, να σχηματίζουν κορυφές και να μην διαλύονται.
Προσθέτουμε τους κρόκους στη μαρέγκα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε σε συνεχή ροή το χυμό των λεμονιών συνεχίζοντας το χτύπημα.
Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό της κατσαρόλας με μια κουτάλα και τον προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά κι ανακατεύοντας διαρκώς. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζουμί του φαγητού με την κουτάλα μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα γιατί θέλουμε να ζεσταθεί σταδιακά το μείγμα των αυγών κι όχι απότομα, για να μην «κόψει».
Στο τέλος ρίχνουμε όλο το αυγοκομένο ζουμί πίσω στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτιάξουμε ένα επιτυχημένο αυγολέμονο. Ο εύκολος κι ο δύσκολος. Εμείς θα ξεκινήσουμε με τον πιο εύκολο.

Σε κάθε περίπτωση, τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα ακόλουθα:
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου, όχι από το ψυγείο)
χυμό από 2 λεμόνια
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ (προαιρετικά)
κουτάλα της σούπας
1 μπολ ανάμειξης ευρύχωρο
σουρωτήρι
αυγοδάρτη, ή μίξερ χειρός
multi blender

Ο εύκολος τρόπος παρασκευής αυγολέμονου:

Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά για να σταματήσει ο βρασμός.
Παίρνουμε το χυμό από τα λεμόνια και τον περνάμε από σουρωτήρι.
Παίρνουμε 2 κουτάλες ζουμί από το φαγητό και το μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ περνώντας το από σουρωτήρι.
Βάζουμε τα αυγά και το χυμό του λεμονιού στο μούλτι και χτυπάμε διαρκώς για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ (αν χρησιμοποιήσουμε) διαλυμένο σε λίγο νερό και μισή κουτάλα από το ζωμό του μπολ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
Μεταφέρουμε σταδιακά το αυγολέμονο από το μπλέντερ στο μπολ χτυπώντας παράλληλα με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα δυο υγρά και να πήξει το ζουμί.
Μεταφέρουμε όλη τη σάλτσα στην κατσαρόλα με το φαγητό, γυρνάμε την κατσαρόλα κυκλικά να πάει παντού και το αφήνουμε στο μάτι που έχουμε κλείσει από πριν. Σ’ αυτή τη φάση το αυγολέμονο δεν κινδυνεύει να πάρει βράση και να «κόψει».

Ο άλλος τρόπος παρασκευής αυγολέμονου:

Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Στύβουμε τα λεμόνια και περνάμε το χυμό από σουρωτήρι.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους κι ασπράδια.
Ρίχνουμε τ’ ασπράδια σε μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη, ή μίξερ χειρός για ν’ αφρίσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πρέπει να στέκονται, να σχηματίζουν κορυφές και να μην διαλύονται.
Προσθέτουμε τους κρόκους στη μαρέγκα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε σε συνεχή ροή το χυμό των λεμονιών συνεχίζοντας το χτύπημα.
Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό της κατσαρόλας με μια κουτάλα και τον προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά κι ανακατεύοντας διαρκώς. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζουμί του φαγητού με την κουτάλα μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα γιατί θέλουμε να ζεσταθεί σταδιακά το μείγμα των αυγών κι όχι απότομα, για να μην «κόψει».
Στο τέλος ρίχνουμε όλο το αυγοκομένο ζουμί πίσω στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους