Λαζάνια με κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Εάν δεν έχετε λαζάνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρασμένα σπαγγέτι σε στρώσεις. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ζωμό κότας με ζωμό μανιταριών ή λαχανικών για ένα απολύτως χορτοφαγικό πιάτο.

Υλικά (υλικά για 6 μερίδες)

2 κ.σ. (30 ml) λάδι
2 κ.γ. (10 ml) κύμινο
1 κ.γ. (5 ml) κόλιανδρο
½ κ.γ. (3 ml) κανέλα
1 μέτρια κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
1-2 φλιτζάνια (250-500 ml) ζωμό κότας
αλάτι και πιπέρι
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. (60 ml) μαργαρίνη
3 κ.σ. (45 ml) ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι (250 ml) κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι (125 ml) γάλα
1 πακέτο (250 g) λαζάνια
1 φλιτζάνι (250 ml) τριμμένο κίτρινο τυρί
1 κομμάτι φέτα θρυμματισμένη

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σοτάρετε το κύμινο και τον κόλιανδρο για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέστε την κανέλα και την κολοκύθα και σοτάρετε μέχρι η κολοκύθα να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.

Προσθέστε 250-375 ml ζωμό, αφήστε να πάρει βράση, σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει και να μαγειρευτεί. Πολτοποιήστε με το εργαλείο του πουρέ ή ένα πιρούνι (προσθέτοντας επιπλέον ζωμό εάν χρειάζεται) και αφήστε στην άκρη.

Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μαζί με τη μαργαρίνη μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν. Αλατοπιπερώστε.

Αναμείξτε 250 ml κρέμα γάλακτος με 125 ml γάλα και προσθέστε το μείγμα στα κρεμμύδια. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.

Αλείψτε ένα πυρίμαχο σκεύος με μαργαρίνη. Απλώστε μία στρώση λαζάνια και στη συνέχεια μια λεπτή στρώση από το μείγμα με τα κρεμμύδια. Απλώστε μια στρώση κολοκύθας πάνω από τα κρεμμύδια και καλύψτε με μία ακόμη στρώση λαζάνια. Επαναλάβετε τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, τελειώνοντας με μια στρώση κολοκύθας. Πασπαλίστε με το τυρί και τη φέτα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αφήστε τα ζυμαρικά να σταθούν μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος (με αυτόν τον τρόπο τα λαζάνια μαλακώνουν και ψήνονται καλύτερα). Ψήστε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

(via)

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους