Μουσακάς με φακές και μελιτζάνες

Συστατικά
3 κ.σ. λάδι
1 κρεμμύδι, κομμένο
4 στικ σέλερυ, κομμένα
1 σκ. σκόρδο λιωμένη
1 κονσέρβα ντομάτες κομμένες (400 γρ.)
250 γρ. φακές μεγάλες
2 κ.σ. σόγια σως
900 ml νερό
500 γρ. μελιτζάνες , σε οριζόντιες φέτες
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Για επικάλυψη
500 γρ. γάλα σόγιας
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ζωμός λαχανικών
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
κόλιανδρο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κ.σ. λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Πορσθέτουμε το σέλερυ , το σκόρδο , τις ντομάτες με το χυμό τους, τις φακές , τη σόγια σως, παρμεζάνα, ¼ κ.γ. πιπέρι και το νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι (γκριλιέρα) ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι και βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας μας και ψήνουμε από τις 2 πλευρές μέχρι να χρυσίσουν. Εναλλακτικά μπορούμε να τις μαγειρέψουμε σε προθερμασμένο γκριλ σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μικρό ταψί ή σε ατομικά τσέρκια, βάζουμε στον πάτο του λίγο από το μείγμα με τις φακές , και από πάνω ένα στρώμα με μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε με το πάνω στρώμα να είναι μελιτζάνες.
Για την επικάλυψη σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο ανάλογα με τα γούστα μας.
Ρίχνουμε το μείγμα από πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

(via)

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους